Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού κλήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους να σχολιάσει αναφορές του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Alexander Downer, σε συνέντευξη που έδωσε στο ΡΙΚ, στο ενδεχόμενο παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού καθώς και στο θέμα των εγγυήσεων. Ο κ. Κυπριανού δήλωσε τα ακόλουθα:


«Γενικά δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις απόψεις του κ. Downer ή μια συνέντευξη που έχει δώσει. Εκείνο που θα ήθελα να πω είναι ότι οι θέσεις της πλευράς μας είναι γνωστές. Κατ’ αρχήν όσον αφορά στο θέμα των εγγυήσεων, θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τα εχέγγυα σε όλα τα κράτη μέλη της - μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παρέχει και συζητά να παρέχει εγγυήσεις και σε τρίτες χώρες. Άρα, δεν βλέπω να υπάρχει λόγος - ούτε θεωρούμε ότι υπάρχει λόγος- να υπάρχουν εγγυήσεις από τρίτες χώρες.

Όσον αφορά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, χρειάζεται η εφαρμογή του στην Κύπρο. Οι παρεκκλίσεις δεν θα εξυπηρετήσουν. Μπορούμε να ζητήσουμε κάποιες σύντομες μεταβατικές περιόδους, όμως για να μπορεί η ενωμένη Κύπρος να λειτουργεί αποτελεσματικά ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βεβαίως, πρέπει να εφαρμόζει και το κεκτημένο. Να υπενθυμίσω ακόμη ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση μιλά για λύση του κυπριακού προβλήματος που, πέρα από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα βασίζεται και στις αρχές, πάνω στις οποίες εδράζεται η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση».Τελευταία Ενημέρωση στις: 06/06/2016 08:26:40 AM