Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή της Νέας Ζηλανδίας - 14/01/2008


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή της Νέας Ζηλανδίας στην Κύπρο, με έδρα τη Ρώμη, κ. Douglas Frederick Lawrence Markes.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο Νεοζηλανδός Ύπατος Αρμοστής, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι παρά τη γεωγραφική απόσταση μεταξύ των δύο χωρών, η Νέα Ζηλανδία και η Κύπρος μοιράζονται μια μακρά ιστορία συνεργασίας και φιλίας που βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στην κοινή συμμετοχή στην Κοινοπολιτεία. Αυτή η συμμετοχή, είπε, διασφαλίζει ότι οι επαφές υψηλού επιπέδου συνεχίζονται σε τακτική βάση μέσω των Συναντήσεων των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, και άλλων Υπουργικών Συνόδων της Κοινοπολιτείας. Ο κ. Markes ανέφερε, επίσης, ότι πέραν της Κοινοπολιτείας, οι δύο χώρες συνεργάζονται εποικοδομητικά σε πολλά άλλα διεθνή βήματα και στηρίζει η μια την υποψηφιότητα της άλλης για συμμετοχή σε εξειδικευμένα όργανα των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Markes είπε ότι διανοίγεται μια νέα διάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας τα ακόλουθα: «Είναι καλό για εμάς να έχουμε ένα φίλο όπως την Κύπρο στα συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τόσα πολλά σημαντικά για μας ζητήματα συζητούνται και αποφασίζονται». Τόνισε ότι η χώρα του προσβλέπει στην ολοκλήρωση μιας συνολικής Συμφωνίας για τις Αεροπορικές Υπηρεσίες με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα υποβοηθήσει στην αύξηση της αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της Ευρώπης. Προσβλέπουμε στη βοήθεια της Κύπρου για επίτευξη αυτού του στόχου, είπε. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη συμβολή της χώρας του στις διεθνείς προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και τόνισε ότι στο παρελθόν αρκετοί Νεοζηλανδοί και, ιδιαίτερα, μέλη της Αστυνομικής Δύναμης, είχαν συμμετοχή στις προσπάθειες που αποσκοπούσαν σε μια αποδεκτή επίλυση αυτού του δύσκολου και επί μακρού υφιστάμενου προβλήματος. Η μακροχρόνια δέσμευσή μας προς την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και για μια ισορροπημένη διακοινοτική διευθέτηση βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών παραμένει σταθερή», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής.

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μικρή, αλλά ενεργό κυπριακή παροικία στη Νέα Ζηλανδία η οποία συμβάλλει σημαντικά όχι μόνο στη διαφορετικότητα τη χώρας, αλλά και στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Νέας Ζηλανδίας. Ανέφερε δε ότι η χώρα του έχει προτείνει τη σύναψη ενός Σχεδίου Απασχόλησης κατά την Περίοδο των Διακοπών για προώθηση και υποβοήθηση της ανταλλαγής επισκέψεων νέων των δύο χωρών με στόχο την ενίσχυση των επαφών ανάμεσα στους λαούς μας και υποσχέθηκε να εργαστεί για την προώθηση του. Ανέφερε, τέλος, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία συζητήσεων για την επίτευξη μιας αμοιβαίας συμφωνίας στο θέμα των κοινωνικών ασφαλίσεων, η οποία θα διευκολύνει Νεοζηλανδούς κυπριακής καταγωγής να αφυπηρετήσουν και να επιστρέψουν στην Κύπρο, αν το επιθυμούν.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι ανθρώπινες επαφές παραμένουν ένα σημαντικό στοιχείο στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Απτή απόδειξη του γεγονότος αυτού αποτελεί ο αξιοσημείωτος αριθμός Κυπρίων που ζουν και εργάζονται στη Νέα Ζηλανδία, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική συναλλαγή μεταξύ των δύο χωρών μας. Εξέφρασε επίσης την ευχή ότι η Κύπρος και η Νέα Ζηλανδία σύντομα θα συνάψουν μια συμφωνία κοινωνικής ασφάλισης προς όφελος των λαών και των δύο χωρών. Η Νέα Ζηλανδία, είπε, έχει καταστεί πρώτης τάξεως τουριστικός προορισμός προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο και προσβλέπουμε στην εγκαθίδρυση μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στον τουριστικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ και Νέας Ζηλανδίας, επεσήμανε ότι προχωρούν με γοργό ρυθμό και χαρακτηρίζονται από τη δυναμική τους προσέγγιση και καινοτόμο πνεύμα. Η Κύπρος, ως πλήρες μέλος της ΕΕ, θα συμβάλει, είπε, στην περαιτέρω ενδυνάμωση αυτής της σχέσης με ένα συνολικό και πολύπλευρο τρόπο.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ειλικρινή εκτίμηση και ευγνωμοσύνη του Κυπριακού λαού και του ιδίου προσωπικά για τη στήριξη της Νέας Ζηλανδίας ως θέση αρχών προς τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο πολιτικό μας πρόβλημα, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Και πρόσθεσε: "34 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή το 1974, η χώρα μου ακόμη υποφέρει από τις συνέπειες της βίαιης διαίρεσης που προκλήθηκε από την τουρκική εισβολή και την επακόλουθη κατοχή του 37% του εδάφους της. Δυστυχώς, η Άγκυρα συνεχώς επιδιώκει συντονισμένες πολιτικές για απόσχιση και δημιουργία δύο χωριστών κρατών στο νησί, μέρος των οποίων είναι και η πρωτοφανής παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Σημαντικό μέρος αυτής της προσπάθειας είναι το οργανωμένο πρόγραμμα της Τουρκίας να εισάξει έποικους από την Τουρκία στην Κύπρο, οι οποίοι τώρα υπερτερούν αριθμητικά των αυτόχθονων Τουρκοκυπρίων (περίπου 80,000) σε αναλογία δύο προς ένα, σε μια προσπάθεια αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου».

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάν, το οποίο ήταν το αποτέλεσμα επιδιαιτησίας και όχι διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι οι Ελληνοκύπριοι καταψηφίζοντας με πλειοψηφία 76% το σχέδιο δεν απέρριψαν τη λύση του κυπριακού προβλήματος ή την επανένωση της χώρας. Καταψήφισαν, είπε, το συγκεκριμένο Σχέδιο που δεν ήταν ούτε «δίκαιο» ούτε «ισορροπημένο» και δεν προνοούσε για γνήσια επανένωση, ενώ ικανοποιούσε πλήρως τις τουρκικές απαιτήσεις, περιλαμβανομένης της μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στο νησί και του υποτιθέμενου δικαιώματος επέμβασης από την Τουρκία.

Αφού τόνισε ότι το γενικό πλαίσιο λύσης παραμένει εντός των Ηνωμένων Εθνών και η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταστεί ουσιώδης, υπογράμμισε περαιτέρω ότι οι αρχές και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να ενσωματωθούν πλήρως σε μια πολιτική διευθέτηση και το κοινοτικό κεκτημένο πρέπει να διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του κράτους, να προστατεύει τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, και να διασφαλίζει την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν σήμερα όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Με τη συνθήκη προσχώρησης στην ΕΕ το 2004, επεσήμανε, ολόκληρο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέστη «ευρωπαϊκό έδαφος» και, συνεπώς, πιστεύουμε ότι είναι αδιανόητο ένα υποψήφιο κράτος μέλος - η Τουρκία - να επιμένει να διατηρεί τις στρατιωτικές της δυνάμεις, 43,000 τουρκικά στρατεύματα, κατέχοντας «ευρωπαϊκό έδαφος» και απαιτώντας το δικαίωμα της μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης στις υποθέσεις ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

«Αναμένουμε, κατόπιν επαρκούς προετοιμασίας του εδάφους, και, συνεπώς, μέσα από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου η οποία συμφωνήθηκε από εμένα και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, μια νέα προσπάθεια και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών» είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι, δυστυχώς, ο κ. Ταλάτ προσήλθε στη συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου 2007, που πραγματοποιήθηκε μετά από δική του πρωτοβουλία με σκοπό την εφαρμογή της Συμφωνίας, με προτάσεις που στόχευαν στην παράκαμψή της. Η θέση του ουσιαστικά ήταν η αποδοχή του Σχεδίου Ανάν, που απορρίφθηκε το 2004 με δημοψήφισμα από το 76% της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ακολούθως ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων μέσα από μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινής τους ζωής και στην οικονομική τους πρόοδο, με αναφορά στην παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και άλλων κοινωνικών ωφελημάτων με στόχο την προώθηση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.

Στηρίζουμε σθεναρά, κατέληξε, και επιδιώκουμε ενεργά την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, των οποίων το κατά κεφαλήν εισόδημα υπερβαίνει τις 13.000 δολάρια Αμερικής αλλά εξίσου έντονα αντιτιθέμεθα και θα αντισταθούμε στις όποιες προσπάθειες πολιτικής αναβάθμισης ή παροχής οικονομικής βοήθειας στο παράνομο καθεστώς στις κατεχόμενες περιοχές ενόσω εμμένει στην πολιτική του να επιτύχει αποδοχή ή αναγνώριση ως χωριστή νομική οντότητα στην Κύπρο, «που θα υπολείπεται μόνο διπλωματικής αναγνώρισης» ως ξεχωριστό «κράτος».

Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρίσταντο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Φώτης Φωτίου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Γιώργος Χατζηαναστασίου και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:10:31 PM