Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δωρεά πιστού αντιγράφου κυπριακής αρχαιότητας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης


Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς Αλέξανδρος Ν. Ζήνων παρέδωσε χθες πιστό αντίγραφο κυπριακής αρχαιότητας ως δωρεά από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το κύριο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για πιστό αντίγραφο ασβεστολιθικής κεφαλής γυναίκας από το κατεχόμενο Άρσος της επαρχίας Λάρνακας που ανάγεται στον 3ο αιώνα π.Χ. Η τελετή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία των εικοσάχρονων της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Χάγη.


Στην προσφώνηση του, ο Γενικός Διευθυντής κος Ζήνων υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο του Δικαστηρίου στην προαγωγή της δικαιοσύνης, της ειρήνης και την ανάπτυξη του διεθνούς δικαίου. Επεσήμανε ότι το αυξημένο επίπεδο δικαστικής δραστηριότητας του Δικαστηρίου καταδεικνύει ότι το έργο του τυγχάνει μεγάλου σεβασμού. Ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Δικαστήριο φαίνεται από την αποδοχή της υποχρεωτικής δικαιοδοσίας του από μέρους της. Σημείωσε επίσης ότι η δωρεά καταδεικνύει την εκτίμηση της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου στα επιτεύγματα του Δικαστηρίου, καθώς και τη σθεναρή στήριξη τους σε μια διεθνή τάξη στηριγμένη σε αρχές και τη δικαιοσύνη.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Δικαστής Ronny Abraham εξέφρασε μεγάλη τιμή για την αποδοχή του δώρου που καταδεικνύει την πλούσια πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά της Κύπρου, η οποία ανάγεται στις απαρχές των πολιτισμών. Αναγνώρισε επίσης τη συμβολή Κυπρίων νομικών στην προαγωγή του διεθνούς δικαίου. Σημείωσε ότι αυτή η δωρεά δείχνει τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο του Δικαστηρίου για την ειρηνική διευθέτηση διεθνών διαφορών στη βάση του δικαίου.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Πρωτοκολλητής του Δικαστηρίου κος Philippe Couvreur, Δικαστές, Αρχηγοί Διπλωματικών Αποστολών, διπλωμάτες και εκπρόσωποι του Δικαστηρίου και άλλων διεθνών οργανισμών με έδρα τη Χάγη. Ακολούθησε δεξίωση υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Χάγη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 18/11/2016 01:52:11 PM