Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο - 15/06/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.


Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μεταξύ 18-19 Ιουνίου 2009. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε κατ’ αρχάς την ικανοποίησή του για τη συμπερίληψη στο προσχέδιο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφοράς για την παράνομη μετανάστευση στη Μεσόγειο. Σημειώνοντας ότι η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, δέχεται μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών, ο κ. Κυπριανού ζήτησε ενίσχυση του κείμενου των Συμπερασμάτων με αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, τόνισε, πρέπει να επιτευχθεί μέσω της ισοβαρούς κατανομής, στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, η Κύπρος τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης ενός περιεκτικού πακέτου μέτρων, προσθέτοντας ότι πέραν της ανακατανομής των δικαιούχων διεθνούς προστασίας μεταξύ των κρατών μελών, πρέπει να αποδοθεί σημασία και στη χρηματοδοτική και πρακτική βοήθεια προς τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές πιέσεις από λαθρομετανάστες. Ιδιαίτερα σημαντική, ανέφερε, θεωρούμε τη σύναψη από την ΕΕ συμφωνίας επανεισδοχής λαθρομεταναστών με την Τουρκία, ως χώρα διέλευσης και διακίνησης λαθρομεταναστών τόσο προς την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού ζήτησε, επίσης, ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, θέμα που, επίσης, θα απασχολήσει τις εργασίες του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβούλιου. Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ανεργία είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ στο σύνολό της αυτή τη στιγμή και ζήτησε ενίσχυση του κειμένου των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και των πολιτικών κοινωνικής προστασίας.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, επίσης, θέματα εξωτερικών σχέσεων, μεταξύ των οποίων ήταν η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και οι σχέσεις ΕΕ με την Κούβα και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στη διάρκεια συζήτησης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την επιτυχή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στο Λίβανο, καθώς και την αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος από την αντιπολίτευση. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε τη σημασία όπως η ΕΕ ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία με τη Συρία μέσω της υπογραφής Συμφωνίας Σύνδεσης το συντομότερο δυνατόν. Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις της ΕΕ με την Παλαιστινιακή Αρχή, ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε όπως η σχετική αναφορά στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών ενισχυθεί έτσι ώστε να καταγράφεται ξεκάθαρα η ετοιμότητα της ΕΕ για επέκταση των σχέσεών της με την Παλαιστινιακή Αρχή, υπενθυμίζοντας τη σχετική πρόταση που είχε καταθέσει η Κύπρος και η Ιρλανδία στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε ό,τι αφορά στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο κ. Κυπριανού, αφού συμφώνησε ότι η αναφορά του Πρωθυπουργού του Ισραήλ σε λύση δύο κρατών αποτελεί ένα πρώτο βήμα, τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν οι προηγούμενες συμφωνίες και δεσμεύσεις. Ευελπιστούμε σε επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας το συντομότερο δυνατόν, κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:16:42 PM