Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δραστηριότητες του Υπουργού Εξωτερικών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών - 25/09/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού συμμετείχε χθες το πρωί, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, σε Υπουργική Συνάντηση της ΕΕ με την Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών κα Condoleezza Rice κατά την οποία ανασκοπήθηκαν θέματα που αφορούν την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ακολούθησε Διατλαντικό Γεύμα το οποίο παρέθεσε η κα Rice προς τα κράτη μέλη της ΕΕ και άλλες φίλες χώρες των Ηνωμένων Πολιτειών.


Το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Γενική Συνέλευση παρακολούθησε την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης.

Εξάλλου, χθες το πρωί ο κ. Κυπριανού μίλησε στην Υπουργική Συνάντηση της Ομάδας Φίλων της Συμμαχίας των Πολιτισμών. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου προς τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Συμμαχία και οι οποίες ενθαρρύνουν το διάλογο μεταξύ διαφορετικών εθνών, πολιτισμών και θρησκειών. Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι μερικοί εκμεταλλεύονται για πολιτικούς σκοπούς τις θρησκευτικές διαφορές ή και άλλες διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και υπογράμμισε ότι η Κύπρος είναι δεσμευμένη στην αρχή της διεθνούς νομιμότητας, στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς διάκριση οποιασδήποτε μορφής και στο διάλογο ως μέσο αποκατάστασης της ειρήνης και σταθερότητας.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι η Κύπρος έγινε μέλος της Συμμαχίας Πολιτισμών και της Ομάδας Φίλων και συμμετείχε στο Πρώτο Φόρουμ που έγινε στη Μαδρίτη τονίζοντας ότι προσβλέπει στη συμμετοχή της Κύπρου και στο επόμενο Φόρουμ που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών και θρησκειών, είπε, η Κύπρος μπορεί να καταστεί πραγματικά γέφυρα προώθησης των στόχων και των αρχών της Συμμαχίας.

Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε Υπουργική Συνάντηση των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας η οποία συνήλθε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Ο κ. Κυπριανού, σε παρέμβαση του στη Συνάντηση, μίλησε για τις κλιματικές αλλαγές τονίζοντας ότι η απειλή από τις επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος είναι πολυδιάστατη, δύσκολο να καταπολεμηθεί και απρόβλεπτη ενώ, τόνισε, διαπερνά τα εθνικά σύνορα των χωρών. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Κύπρος με τις οικονομικές και γεωγραφικές της ιδιαιτερότητες είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις κλιματικές αλλαγές, τα αρνητικά αποτελέσματα της οποίας ήδη έχουμε αρχίσει να αισθανόμαστε. Υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από τις κλιματικές αλλαγές με την εφαρμογή σχετικών μέτρων και με την προώθηση νέας και βελτιωμένης τεχνολογίας. Σημείωσε, επίσης, ότι το Σχέδιο Δράσης της Λίμνης Βικτώρια για τις Κλιματικές Αλλαγές θα βοηθήσει στη βελτίωση της συνεργασίας και στη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το διεθνές πρόβλημα αποτελεσματικά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών πήρε επίσης μέρος σε Υπουργική Συνάντηση για τη Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών (CΤΒT) την οποία οργάνωσαν η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Αυστρία, ο Καναδάς, η Κόστα Ρίκα, η Φινλανδία και η Ολλανδία κατά την οποία υιοθετήθηκε διακήρυξη που υποστηρίζει τη Συνθήκη ενώ καλεί όλα τα κράτη που δεν έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη να το πράξουν χωρίς καθυστέρηση.

Τον κ. Υπουργό συνοδεύουν στις επαφές του ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Πρέσβης κ. Κορνήλιος Κορνηλίου, η Πολιτική Διευθύντρια Πρέσβης κα Ρέα Γιορδαμλή, ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Λούης Τηλεμάχου και ο Γραμματέας Β’ της Μόνιμης Αντιπροσωπείας κ. Χρυσόστομος Χρυσοστόμου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:48:01 PM