Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ κατήγγειλε την κατοχική δύναμη
- 29/10/2009Το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία για 35 συνεχή χρόνια έθεσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ ενώπιον της Τρίτης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η Τρίτη Επιτροπή, αρμόδια για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, εξετάζει τις μέρες αυτές την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.


Μιλώντας την Τρίτη (27.10.09) στην Επιτροπή, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος είπε ότι από το 1974 που η Τουρκία εισέβαλε και κατέκτησε το ένα τρίτο του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κυπριακός λαός στερείται συλλογικά το βασικό δικαίωμα στην ειρηνική συνύπαρξη. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε στις παραβιάσεις που διαπράττονται μαζικά για πάνω από τρεις δεκαετίες, όπως η παράνομη παρουσία του κατοχικού στρατού, η στέρηση του δικαιώματος περιουσίας, η παράνομη εισαγωγή εποίκων από την Ανατολία στο κατεχόμενο τμήμα, η καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, ο παράνομος σφετερισμός και εκμετάλλευση της περιουσίας των 200,000 Ελληνοκύπριων προσφύγων και η συνεχιζόμενη αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Όλες αυτές οι παραβιάσεις, τόνισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, έχουν καταγραφεί και καταγγελθεί σε πληθώρα ψηφισμάτων του ΟΗΕ και σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Στη συνέχεια ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος έκανε εμπεριστατωμένη αναφορά σε σημαντικά ψηφίσματα του ΟΗΕ αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο. Αναφέρθηκε, επίσης, σε έγγραφα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τα οποία δίδουν κατευθυντήριες γραμμές σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τρόπους θεραπείας τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, όπως οι Αρχές Πινέϊρο ( Pinheiro Principles) που προνοούν το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων και αποκατάστασης της περιουσίας τους ως μέσου επίλυσης των διαφορών. Ο κ. Χατζημιχαήλ επισήμανε ακόμη αποφάσεις του ΕΔΑΔ στις οποίες υποδεικνύονται οι πιο πάνω και καλείται η Τουρκία να ενεργήσει για την αποκατάσταση τους.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος κατήγγειλε την κατοχική δύναμη για συστηματική πολιτική αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού με την εισαγωγή μεγάλου αριθμού εποίκων με στόχο να επηρεάσει προς όφελος της μια διευθέτηση στο Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι η πράξη αυτή, δηλαδή της παράνομης μεταφοράς πολιτών της κατοχικής δύναμης στο υπό κατοχή έδαφος, συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και, σύμφωνα με το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, έγκλημα πολέμου.

Αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος χαιρέτισε τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις και ευχαρίστησε την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και την Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) για τις προσπάθειες τους που αφορούν την εκταφή, ταυτοποίηση και απόδοση των λειψάνων στους συγγενείς. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι αρκετό και υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει, σύμφωνα με τις πρόνοιες των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τους αγνοούμενους στην Κύπρο, να συμμορφωθεί με τις αρχές του ανθρωπιστικού δικαίου και την διεθνή πρακτική για αποτελεσματική έρευνα διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων.

Ακολούθως ο κ. Χατζημιχαήλ αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στην καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς τονίζοντας ότι η πράξη αυτή δεν συνιστά μόνο έγκλημα κατά της Κύπρου αλλά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε στις συνομιλίες που διεξάγονται εδώ και ένα χρόνο μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη επί της συμφωνημένης βάσης με στόχο τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Η Κύπρος, τόνισε, αποτελεί την κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και όχι της κατοχικής δύναμης. Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεξαρτήτως της εθνικής τους προέλευσης. Οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, υπογράμμισε, παρέχουν στην Κύπρο την αναγκαία υποστήριξη για να συνεχίσει τον αγώνα της για επίλυση του προβλήματος σύμφωνα με αυτά τα ψηφίσματα και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Η λύση, πρόσθεσε, πρέπει να προέλθει από τους Κύπριους και θα πρέπει να θέτει τέρμα στην κατοχή, να επανενώνει το νησί και τις δύο κοινότητες και να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού στο σύνολο του.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να τηρεί τα πιο ψηλά επίπεδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους της τους πολίτες και να αγωνίζεται για την προστασία και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οικουμενικών αξιών σε διεθνές επίπεδο, κατέληξε ο κ. Χατζημιχαήλ.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:22:01 PM