Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Υπουργός Εξωτερικών - Ουάσινγκτον - Πάσκο - Τουρκία - 02/04/2008


Οι δύο κοινότητες στην Κύπρο είναι έτοιμες για λύση του Κυπριακού, υπάρχει η απόφαση της 21ης Μαρτίου και τώρα είναι η ώρα που θα χρειαστεί η σωστή στήριξη αυτής της προσπάθειας πάνω στα θέματα αρχών τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια λύση του Κυπριακού προβλήματος, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.


Πρόσθεσε ακόμα ότι ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Λιν Πάσκο θα διαπιστώσει τη βούληση τουλάχιστον της δικής μας πλευρά για μια έντονη και αποτελεσματική διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και οι ΗΠΑ θα πρέπει να δουν στη συνέχεια με ποιο τρόπο θα στηρίξουν αυτή τη διαδικασία».

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι στην Ουάσιγκτον θα έχει συναντήσεις «με τον Πρόεδρο της Γερουσίας Joe Biden και τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Negroponte, ο οποίος εκτελεί χρέη Υπουργού Εξωτερικών λόγω της συμμετοχής της Κοντολίζα Ράις στο συνέδριο του ΝΑΤΟ».

Πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις αυτές είναι γνωριμίας με τη νέα ιδιότητά του ως Υπουργός Εξωτερικών και από την άλλη «είναι και μια ανταλλαγή απόψεων για τη διαδικασία που έχει αρχίσει για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Θα συζητήσουμε επίσης με ποιο ρόλο θα μπορούσε η αμερικανική κυβέρνηση αλλά και γενικότερα ο πολιτικός κόσμος της Αμερικής να συμβάλουν για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτή τη διαδικασία αποφεύγοντας προβλήματα που παρουσιάστηκαν το 2004», είπε.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Λιν Πάσκο στην Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως ο σκοπός της επίσκεψης του στο νησί ήταν να συναντηθεί με τις δύο κοινότητες και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα διαπιστώσει τη βούληση τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά και ελπίζω και από την άλλη πλευρά για μια έντονη και αποτελεσματική διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Από κει και πέρα», συνέχισε, «τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να δουν με ποιο τρόπο θα στηρίξουν αυτή τη διαδικασία».

Ο Υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπεύθυνου για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Μάθιου Μπράιζα, σύμφωνα με τις οποίες όταν οι δύο κοινότητες θα είναι έτοιμες, τότε οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως αυτό είναι θετικό και πρόσθεσε πως θα συζητήσει με τον κ. Νεγκρoπόντε και τους άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, πως ακριβώς θα συμβάλουν αποτελεσματικά σε αυτή τη διαδικασία. Εγώ θεωρώ ότι οι δύο κοινότητες είναι έτοιμες, υπάρχει η απόφαση της 21ης Μαρτίου επομένως τώρα είναι η ώρα που θα χρειαστεί η σωστή στήριξη αυτής της προσπάθειας πάνω στα θέματα αρχών τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε μία λύση του Κυπριακού προβλήματος» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο σκοπός είναι διπλός αφού από τη μια θα έχει επαφές και συναντήσεις στην Ουάσιγκτον με την αμερικανική κυβέρνηση, το Κογκρέσο και τη Γερουσία και από την άλλη, θα συμμετάσχει στο συνέδριο των Κυπρίων που ζουν στην Αμερική αλλά και στους εορτασμούς της Ομογένειας για την 25η Μαρτίου.

«Με την Ομογένεια το θεωρώ χαρά και τιμή που θα συμμετάσχω στις εκδηλώσεις τους», είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του κυπριακού ελληνισμού και του αγώνα που κάνει η Κύπρος για την επανένωσή της. Βεβαίως έχουν και αυτοί να διαδραματίσουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στον αγώνα μας τόσο απ' ευθείας με την Κύπρο όσο και με το ρόλο που διαδραματίζουν στην αμερικανική κοινωνία και τη πολιτική ζωή της Αμερικής», ανέφερε.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:12:52 PM