Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Απάντηση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη σε ισχυρισμούς του Τούρκου Μόνιμου Αντιπροσώπου - 12/06/2009


Τους τουρκικούς ανυπόστατους ισχυρισμούς για το Κυπριακό που έγιναν από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας Πρέσβη Ilkin Bakin στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος 1873 (2009) για την UNFICYP, αντικρούει με επιστολή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και ζητά όπως αυτή τεθεί σε γνώση όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών. Η επιστολή, η οποία στάληκε στις 5 Ιουνίου, κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο στις 9 Ιουνίου ενώ άξιο μνείας αποτελεί το γεγονός ότι την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για το μήνα Ιούνιο κατέχει η Τουρκία.


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην δήλωσή του τονίζει ότι η Τουρκία, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, φέρει ευθύνη στην τήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας η οποία υπερέχει οποιωνδήποτε άλλων υπολογισμών και εκλαμβανόμενων εθνικών συμφερόντων κατακρίνοντάς την ταυτόχρονα για την επιλογή της να καταψηφίσει το ψήφισμα 1873 το οποίο υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας, στις 29 Μαΐου.

Ο Κύπριος Πρέσβης χαρακτηρίζει ως άκρως ενοχλητικό το περιεχόμενο της τουρκικής δήλωσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τονίζει ότι ο ιστορικός ρεβιζιονισμός της ισοδυναμεί με απαξίωση όλων των μέχρι σήμερα ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, αλλά και αυτής της ίδιας της φύσης της διευθέτησης που οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο προσπαθούν να επιτύχουν εντός της τρέχουσας διαδικασίας και έχοντας ήδη συμφωνήσει την βάση της διευθέτησης την οποία επανειλημμένα έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζει ο κ. Χατζημιχαήλ, η οποία έχει κερδίσει την ανεξαρτησία της μετά από αιώνες αποικιοκρατίας, δεν ήταν ένα «συνεταιρικό κράτος», ούτε αποτελείτο από περισσότερους από ένα λαό. Οι δύο κοινότητες, προσθέτει, μαζί με τις άλλες θρησκευτικές ομάδες, αποτελούν τον κυπριακό λαό και είναι ίσοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας των οποίων τα δικαιώματα εγγυώνται από το Σύνταγμα, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής ή θρησκευτικής πεποίθησης. Ακολούθως, υπογραμμίζει ότι, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει η μόνη νόμιμη Κυβέρνηση της Κύπρου παρά την επιλογή των Τουρκοκυπρίων να αποχωρήσουν από τους θεσμούς του κράτους το 1963 σταματώντας κάθε δραστηριότητά τους και τονίζει ότι οι θέσεις τους σε όλους τους θεσμούς του κράτους, παραμένουν κενές έκτοτε. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπογραμμίζει ότι η αποφασιστικότητα του κυπριακού λαού να ζήσει ειρηνικά σε ένα αληθινά ενωμένο κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια υπηκοότητα και χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση δεν θα καμφθεί από οποιαδήποτε φυγόκεντρο τάση που αποσκοπεί στη διχοτόμηση της Κύπρου, περιλαμβανομένης της χρήσης βίας από την Τουρκία το 1974.

Ο Πρέσβης της Κύπρου εκφράζει λύπη που η δήλωση της Τουρκίας παραπέμπει σε αποδοχή του αποτελέσματος της χρήσης βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους μέλους του ΟΗΕ- δηλαδή την εγκαθίδρυση ενός παράνομου καθεστώτος στην περιοχή της Κύπρου που ακόμα κατέχει- και που πρέπει να αναγνωριστεί για να επιτευχθεί μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, τονίζει, με σαφήνεια, καταδίκασε την αποσχιστική οντότητα ως άκυρη στα ψηφίσματα 541(1983) και 550 (1984) και όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ και ιδιαίτερα αυτά που υπηρετούν ως Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να συμμορφώνονται με αυτά και όχι να προβάλλουν τις παραβιάσεις τους στην αίθουσα του Συμβουλίου. Η επιμονή της Τουρκίας στη διχοτόμηση της Κύπρου, σημειώνει, και η πολυποίκιλη δράση της προς αυτό το στόχο ως την προτιμώμενη λύση του Κυπριακού, έχουν δημιουργήσει το σημερινό μη βιώσιμο στάτους κβο. Επισημαίνει στην συνέχεια ότι αν η τουρκική νοοτροπία της λύσης δύο κρατών δεν αλλάξει σε αυτή της επανένωσης σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τότε η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι η αιτία που το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Τέλος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τονίζει ότι, έως ότου η Κύπρος επανενωθεί, η παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο είναι άκρως απαραίτητη για αποτροπή επανέναρξης των συγκρούσεων, αλλά και ως αντιστάθμισμα της απειλής που θέτει στη διεθνή και περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια η παρουσία των πάνω από 42,000 τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, οι οποίες εξακολουθούν να συντηρούν την τουρκική κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Κύπρου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:16:43 PM