Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Απάντηση της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών - 03/10/2012


Απάντηση στις θέσεις που εξέφρασε στις 28 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, έδωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Νίκος Αιμιλίου καλώντας την Τουρκία να ξεπαγώσει την ‘παγωμένη σύγκρουση’, όπως αποκάλεσε ο κ. Νταβούτογλου το Κυπριακό, με την απόσυρση των 43,000 στρατευμάτων της από το νησί. Ο κ. Αιμιλίου έδωσε την απάντηση του σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης κ. Vuk Jeremic ζητώντας να κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.


Ο κ. Νταβούτογλου μίλησε για «απάνθρωπο και παράνομο εμπάργκο» κατά των Τουρκοκυπρίων, σημειώνει ο κ. Πρέσβης και επισημαίνει ταυτόχρονα ότι είναι η τουρκική κυβέρνηση που πρέπει να τερματίσει την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τους Τουρκοκυπρίους να μετάσχουν μαζί με την υπόλοιπη χώρα σε όλες τις δραστηριότητες της διεθνούς κοινότητας.

Ακολούθως υπογραμμίζει ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα είναι η συνεχής επιδίωξη της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συμμεριστεί αυτή τη φιλοδοξία και θα λάβει πρακτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει προοπτική για πρόοδο, συνεχίζει, εφόσον η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιδείξουν την απαιτούμενη πολιτική βούληση και συμμετάσχουν εποικοδομητικά και με καλή πίστη στην παρούσα προσπάθεια, αντί να επαναλαμβάνουν αναχρονιστικές θέσεις που πηγάζουν από διαδικασίες του παρελθόντος. Το κυπριακό πρόβλημα ήταν και συνεχίζει να είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία και ως εκ τούτου εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την Τουρκία εάν οποιαδήποτε λύση μπορεί να επιτευχθεί.

Όσον αφορά στους κινδύνους για τη σταθερότητα στην περιοχή, στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Νταβούτογλου ισχυριζόμενος ότι οι κυριαρχικές ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αυτές που τις προκαλούν, «ευλόγως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών παραλείπει να αναφέρει», τονίζει ο κ. Πρέσβης, «ότι είναι η χώρα του που επιδεικνύει στρατιωτική ισχύ γύρω από το νησί και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ποιος θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:15:51 PM