Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με το Γερμανό ομόλογό του - 23/07/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Guido Westerwelle, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.


Μετά από μια κατ’ ιδίαν συνάντηση, οι δύο Υπουργοί παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα Υπουργεία Εξωτερικών Κύπρου και Γερμανίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας των συνομιλιών, ο κ. Κυπριανού καλωσόρισε το Γερμανό ομόλογό του και σημείωσε ότι η επίσκεψή του, η οποία είναι η πρώτη επίσημη διμερής επίσκεψη Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, είναι πολύ σημαντική για το νησί μας.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας, ο κ. Κυπριανού τις χαρακτήρισε εξαιρετικές και χωρίς προβλήματα.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι ανάμεσα στα θέματα, τα οποία είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, ήταν το Κυπριακό, η παρούσα κατάσταση των συνομιλιών και τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Αναφέρθηκε, επίσης, στις προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που, όπως είπε, θα συμβάλουν στην επίτευξη προόδου και στην επιτάχυνση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων καθώς και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε, δε, ότι ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερωθεί επ’ αυτού απευθείας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Κυπριανού είπε, επίσης, ότι με το Γερμανό ομόλογό του συζήτησαν και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στη Γάζα και το Κοσσυφοπέδιο.

Από πλευράς του, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για τη φιλοξενία, τονίζοντας ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο να βρίσκεται στην Κύπρο. πρόσθεσε ότι οι μεταξύ τους συνομιλίες ήταν εξαιρετικές και ιδιαίτερα εποικοδομητικές.

Οι παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας αποτελούν τη βάση της σημερινής επίσκεψής του, είπε ο κ. Westerwelle. Ο λαός της Κύπρου πρέπει να γνωρίζει ότι έχει τη συμπάθεια και κατανόηση του γερμανικού λαού, ο οποίος επίσης βίωσε για πολλά χρόνια την εμπειρία μιας διαιρεμένης χώρας, σημείωσε. Η επανένωση της Γερμανίας ήταν μια από τις πιο συγκινητικές και ιστορικές στιγμές για τη χώρα και το ίδιο ευχόμαστε για την Κύπρο και το λαό της, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η απόφαση θα τύχει διεξοδικής μελέτης από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα εξακολουθήσει να τηρεί την εποικοδομητική της στάση σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή βοήθεια προς το Κοσσυφοπέδιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Κοσσυφοπέδιο, τόνισε, παραμένει η ίδια: πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή που αφορά στην επικράτεια μιας χώρας πρέπει να συμβεί μέσω συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, είπε ο κ. Κυπριανού. Σημείωσε, παράλληλα, ότι είναι πολύ σημαντικό ότι το Δικαστήριο διαχωρίζει με σαφήνεια την περίπτωση της Κύπρου από αυτήν του Κοσσυφοπεδίου.

Επ’ αυτού, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η χθεσινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι πολύ συγκεκριμένη, είναι μια απόφαση sui generis που δεν σχετίζεται με καμία άλλη περίπτωση στον κόσμο και δεν μπορεί να εφαρμοστεί για καμία άλλη χώρα ή περιοχή στον κόσμο. Είναι μια απόφαση μοναδική για μια μοναδική περίσταση με ένα μοναδικό ιστορικό υπόβαθρο, τόνισε.

Σε ερώτηση γιατί οι Ελληνοκύπριοι αντιτάχθηκαν στην επανένωση του νησιού 2004 και κατά πόσον η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο θα ήταν καλή λύση για το νησί, ο κ. Κυπριανού απάντησε τα ακόλουθα: «Φυσικά όχι. Πρώτα απ’ όλα, οι Ελληνοκύπριοι δεν αντιτάχθηκαν στην επανένωση του νησιού. Απέρριψαν ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο δεν θα οδηγούσε στην πραγματική επανένωση, αλλά στη διχοτόμηση του νησιού, προκαλώντας προβλήματα που δεν θα μπορούσαν να λυθούν στο μέλλον». Ο κ. Κυπριανού υπέδειξε ότι «οι Ελληνοκύπριοι είναι τα θύματα της σημερινής κατάστασης, είναι αυτοί που εκτοπίστηκαν, έχασαν τις περιουσίες τους, δεν μπορούν να ζήσουν στα σπίτια τους, ενώ το μισό νησί βρίσκεται υπό την κατοχή 40.000 Τούρκων στρατιωτών».

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι η πρώτη φορά που διαχωρίστηκαν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο ήταν το 1974. «Για το λόγο αυτό το μέλλον του νησιού είναι να επανενωθεί και αυτός είναι ο στόχος των διαπραγματεύσεων, αυτό έγινε αποδεκτό από τις δύο πλευρές, αυτό στηρίχθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό ο στόχος εδώ είναι η επανένωση του νησιού με μιαν ομοσπονδιακή λύση -αυτός ήταν ο μεγάλος συμβιβασμός που επιτεύχθηκε- δίδοντας τη δυνατότητα σε κάθε κοινότητα να χειρίζεται τις υποθέσεις της στη δική της περιοχή, αλλά μέσα στο πλαίσιο μίας χώρας, ενός κράτους, μίας υπηκοότητας, μίας κυριαρχίας και μίας διεθνούς προσωπικότητας», κατέληξε.

Από πλευράς του, ο κ. Westerwelle δήλωσε πεπεισμένος ότι η λύση του προβλήματος είναι δυνατή, αν και οι δύο πλευρές δράσουν εποικοδομητικά και σε πνεύμα κατανόησης. Αυτή τη διαδικασία θέλουμε να στηρίξουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας ως Γερμανική Κυβέρνηση, κατέληξε.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:27:23 PM