Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς


Στις ενέργειες τις οποίες προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αναφέρθηκε χθες, 22 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης σε παρέμβαση του στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.


Στην παρέμβαση του στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου, που διοργάνωσαν τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ιορδανίας και της Ιταλίας, ο κ. Κασουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τον περασμένο Μάρτιο, η Κύπρος ηγήθηκε μιας διαπεριφερειακής Δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κατά τις εμπόλεμες καταστάσεις, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Πρόσθεσε ότι η Δήλωση αυτή υποστηρίχθηκε από 146 μέλη αλλά και κράτη με το στάτους του παρατηρητή, σημειώνοντας ότι «σε λίγες μέρες η Κύπρος, σε συνεργασία με τη βασική ομάδα εταίρων θα παρουσιάσει στην 33η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη ένα συνολικό Ψήφισμα για ‘τα πολιτιστικά δικαιώματα και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς’ και θα καλέσει τα μέλη να το στηρίξουν».

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος σχεδιάζει να φέρει το θέμα ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Προεδρία του οποίου θα έχει η Κύπρος από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2017. Πρόσθεσε ότι σε αυτό το διάστημα η Κύπρος θα διοργανώσει σειρά δραστηριοτήτων που θα αποτελέσουν την απαρχή για τη σύνταξη Συνθήκης για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επισήμανε εξάλλου τον σημαντικό ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας στο θέμα αυτό, καλώντας για την υιοθέτηση Ψηφίσματος από πλευράς του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της αγοράς αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και διενέξεις.Τελευταία Ενημέρωση στις: 23/09/2016 11:19:20 AM