Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ - 06/05/2010


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ στην Κύπρο, με έδρα την Τρίπολη, κ. Dao Duy Tien.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο κ. Tien ανέφερε ότι το Βιετνάμ και η Κύπρος, αν και γεωγραφικά βρίσκονται μακριά, διατηρούσαν ανέκαθεν καλούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.

Πρόσθεσε ότι ο λαός του Βιετνάμ δεν θα ξεχάσει ποτέ την υποστήριξη και τη βοήθεια που του παρασχέθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου στον αγώνα του για εθνική ανεξαρτησία και ελευθερία στο παρελθόν, όπως και στον αγώνα του τώρα για οικοδόμηση και ανάπτυξη της χώρας.

Όσον αφορά τη θέση της Κύπρου διεθνώς, ο κ. Tien ανέφερε: «Ο λαός και η Κυβέρνηση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ εκτιμούν πολύ τα μεγάλα επιτεύγματα που έχουν γίνει από το λαό της Κύπρου για ανάπτυξη της χώρας και τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή καθώς και στη διεθνή σκηνή».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Βιετναμέζος Πρέσβης είπε: «Χαιρετίζουμε την καλή θέληση που επιδεικνύει η Κυπριακή Κυβέρνηση και τις προσπάθειες για επίτευξη, μέσα από τη διαδικασία των συνομιλιών, μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού που θα βασίζεται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ώστε να διατηρηθεί η ενότητα και η ακεραιότητα της Κύπρου».

Ο κ. Tien ανέφερε, τέλος, ότι ο λαός και η Κυβέρνηση του Βιετνάμ είναι ικανοποιημένοι από την ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες κατά το παρελθόν και προσβλέπουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση αυτών των σχέσεων προς το συμφέρον των δύο λαών και χωρών.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι παρά τη γεωγραφική απόσταση μεταξύ των δύο χωρών, ο κυπριακός λαός γνωρίζει τις κακουχίες που υπέφερε ο βιετναμικός λαός στο παρελθόν. Ταυτόχρονα όμως, είπε, με ικανοποίηση μπορεί κάποιος να δει την οικονομική ανάπτυξη που επιτεύχθηκε κατά τα τελευταία χρόνια από τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του για τη μέχρι τώρα πρόοδο που επιτεύχθηκε μεταξύ της ΕΕ και της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ για μια Συμφωνία Συνεργασίας, όπως και για την πρόσφατη απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία Περιοχής Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Βιετνάμ.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση του για το ενδιαφέρον του Βιετνάμ για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι η Κύπρος αναγνωρίζει τη θετική συμβολή και την καλή θέληση που επέδειξε το Βιετνάμ κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την περίοδο 2008-2009.

Ακολούθως ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβη σε γενική αναφορά για τη μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Έρογλου θα ανακαλέσει τη συχνά διατυπωμένη και από μακρού πεποίθηση του για ύπαρξη «δύο λαών» και «δύο χωριστών κρατών», κάτι που θα δημιουργούσε ένα νέο συνεταιρισμό υπό τη μορφή μιας χαλαρής συνομοσπονδίας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας καυτηρίασε, επίσης, τη μεταφορά από την Τουρκία παράνομων εποίκων στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου καθώς και τη συνεχή παρουσία εποίκων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου περιλαμβανομένων της Συνθήκης της Γενεύης του 1949 και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου του 1977. Περαιτέρω, σημείωσε ότι η Άγκυρα διαδραματίζει ένα κρίσιμο ρόλο και πρέπει επίσης να διαδραματίσει ένα εποικοδομητικό ρόλο βασισμένο στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Η Τουρκία, τόνισε, πρέπει επίσης να αποδείξει ότι επιθυμεί να επιλύσει το Κυπριακό, ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία εξακολουθεί να παραβιάζει με την κατοχή και τον συνεχιζόμενο εποικισμό της Κύπρου. Πρέπει, επίσης, είπε, να δώσει το πράσινο φως στον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη για αποτελεσματικές συνομιλίες για μια αληθινά επανενωμένη ομόσπονδη Κύπρο.

Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:25:49 PM