Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της 8ης Ευρω-Ασιατικής Συνάντησης (ΑSEM), στις Βρυξέλλες - 05/10/2010


Συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της 8ης Ευρωασιατικής Συνάντησης (ΑSEM), στις οποίες συμμετέχει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού.


Μιλώντας για το θέμα «Ανθρώπινη ασφάλεια», ο κ. Κυπριανού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η φτώχεια και η επακόλουθη έλλειψη βασικών ανθρώπινων αναγκών όπως η διατροφή, η ιατρική περίθαλψη, η ένδυση και η εκπαίδευση μπορούν να θεωρηθούν ως η χειρότερη μορφή βίας και η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη ασφάλεια. Η φτώχεια, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, δεν γνωρίζει γεωγραφικά σύνορα. Υπάρχει παντού και επηρεάζει όλες τις χώρες. Γι’αυτό, κατέληξε, είναι αναγκαίο να υπάρχει κοινή διεθνής δράση.

Σημειώνοντας ότι η φτώχεια φέρνει την απόγνωση και η απόγνωση οδηγεί στη βία, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι για να έχουμε ένα καλύτερο και ειρηνικό αύριο, πρέπει να έχουμε ένα κόσμο χωρίς φτώχεια. Αυτή δεν πρέπει να είναι απλή ευχή, είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει άμεσα και να πράξει περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, παράλληλα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε συντονισμένη δράση για αντιμετώπιση της φτώχειας, με το 2010 να είναι Ευρωπαϊκό Έτος κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού. Κοινός μας στόχος, υπογράμμισε, είναι η καταπολέμηση της φτώχειας η οποία επηρεάζει 79 εκατομμύρια ανθρώπους στην ήπειρό μας, δηλαδή το 16% του πληθυσμού της Ευρώπης. Στην Ασία, πρόσθεσε, η πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια φτώχεια ως απειλή για την ανθρώπινη ασφάλεια, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι αυτή οφείλεται κυρίως σε μη βιώσιμες μορφές οικονομικής ανάπτυξης που έχουν ως βάση το γρήγορο κέρδος χωρίς σεβασμό στα κοινωνικά δικαιώματα και το περιβάλλον.

Η καταπολέμηση της φτώχειας, υπογράμμισε, αποτελεί προτεραιότητα για την Κύπρο και πρόσθεσε: «Η πολιτική της Κυπριακής Κυβέρνησης για καταπολέμηση αυτού του φαινομένου βασίζεται σε δύο πυλώνες. Από τη μια πλευρά η προσπάθεια μας επικεντρώνεται στη στήριξη των ανέργων και από την άλλη στηρίζουμε, με συγκεκριμένα μέτρα, τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Διεθνώς, η Κύπρος τις τελευταίες δεκαετίες εξελίχθηκε από δέκτη σε χορηγό βοήθειας. Μεταξύ άλλων, η Κυπριακή Κυβέρνηση χρηματοδότησε προγράμματα σε διάφορα μέρη στον κόσμο, όπως η επιχορήγηση σχολικών γευμάτων, η ανέγερση σχολείων, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, η ανάπτυξη έργων διαχείρισης αποβλήτων, η παροχή ιατρικής περίθαλψης και η βοήθεια για ανοικοδόμηση».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Κύπρος, η οποία υπήρξε η ίδια θύμα εισβολής και κατοχής που είχε ως αποτέλεσμα να πληγούν καίρια η οικονομία και οι κοινωνικές δομές της, γνωρίζει καλά τη σημασία της παροχής διεθνούς στήριξης σε στιγμές ανάγκης.

Κατά τις εργασίες της Συνόδου ο κ. Κυπριανού έκανε, επίσης, ειδική αναφορά στην καταπολέμηση της πειρατίας, αφού η Κύπρος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα ως ναυτιλιακή χώρα.

Οι εργασίες της Συνόδου ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:28:55 PM