Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε. - Λουξεμβούργο - 29/04/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μάρκος Κυπριανού, συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε σήμερα (29/04/08) στο Λουξεμβούργο. Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε, το Ιράκ, τη Βιρμανία/Μυανμάρ, τη Ρωσία και τη Γεωργία, καθώς και η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή.


Στη διάρκεια του Συμβουλίου συμφωνήθηκε επίσης η υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με τη Σερβία. Η Συμφωνία, η οποία θα επικυρωθεί μόνο όταν η Ε.Ε. συμφωνήσει ομόφωνα ότι το Βελιγράδι έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, υπεγράφη σήμερα το απόγευμα. Ο Υπουργός Εξωτερικών, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο συζήτησης επί του θέματος, καλοσώρισε την επίτευξη συμφωνίας, τονίζοντας ότι η Κύπρος πάντοτε υποστήριζε την υπογραφή Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με τη Σερβία το συντομότερο δυνατό. Εξέφρασε, παράλληλα, την ευχή η Σερβία σύντομα να αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας.

Εξάλλου, σε παρέμβασή του για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βαθειά ανησυχία του σ’ ότι αφορά στην κατάσταση που δημιουργήθηκε με αφορμή τη μη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών στην χώρα. Τονίζοντας ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τα θετικά μηνύματα που απορρέουν από την κατάσταση, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι η διεξαγωγή εκλογών, έστω και εάν τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, αποτελεί θετικό βήμα και θέτει τη χώρα σε «τροχιά δημοκρατίας». «Η Ζιμπάμπουε βρίσκεται στο δύσκολο δρόμο προς τη δημοκρατία και η Ε.Ε. οφείλει να της συμπαρασταθεί», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:13:08 PM