Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με το Σουηδό ομόλογό του - 24/04/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με το Σουηδό ομόλογό του κ. Carl Bildt, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.


Οι δύο Υπουργοί είχαν μια σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντηση και ακολούθως, παρακάθισαν σε συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους μετά το πέρας των συνομιλιών, o κ. Κυπριανού καλωσόρισε τον κ. Bildt στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται λίγο πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Σουηδία.

Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Σουηδίας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι διαχρονικά πολύ καλές, και ιδιαιτέρως τώρα που είμαστε εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υπενθύμισε και τη συμμετοχή της Σουηδίας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών για πολλά χρόνια και με μεγάλο αριθμό στρατιωτών.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ενημέρωσε το Σουηδό ομόλογό του για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Συζήτησαν, επίσης, τις προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και θέματα που αφορούν στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Χαρακτήρισε, τέλος, τη συνάντησή του με τον κ. Bildt πολύ χρήσιμη, επισημαίνοντας ότι οι επαφές τους θα συνεχιστούν τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε διμερές επίπεδο.

Από πλευράς του, ο κ. Bildt εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση, υπογραμμίζοντας ότι, παρά το βαρυφορτωμένο του πρόγραμμα ενόψει της ανάληψης της προεδρίας από τη χώρα του, για τον ίδιο είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι βρίσκεται στην Κύπρο. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «υπάρχει ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος». «Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου», είπε, «εξακολουθεί να υπάρχει μια διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη και αυτό δεν πρέπει να είναι αποδεκτό από κανέναν». Η προσπάθεια που καταβάλλεται τώρα για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα είναι εξέχουσας σημασίας για την Κύπρο, αλλά επίσης σημαντική για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, την Ευρώπη και παγκοσμίως, πρόσθεσε. Εξέφρασε, δε, την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλονται στις απευθείας διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι «δεν είναι εύκολο, αλλά μια λύση είναι σαφώς καλύτερη μακροχρόνια από μια μη λύση, επειδή η λύση θα φέρει θετική δυναμική», ενώ αντίθετα «η μη λύση θα οδηγήσει σε μια περίοδο αρνητικής δυναμικής για την Κύπρο και την περιοχή».

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι «η ένταξη της Τουρκίας είναι κάτι πολύ σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ίδια την Τουρκία καθώς και για την ευρύτερη περιοχή». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «κάθε διαδικασία ένταξης εξαρτάται από την εκπλήρωση των κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ότι, όπως αυτό ίσχυσε και για τη Σουηδία, ισχύει και για την Τουρκία και για οποιαδήποτε άλλη υποψήφια χώρα.

Ερωτηθείς εάν, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σουηδία θα αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να πειστεί η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Bildt είπε ότι η αξιολόγηση του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας είναι ένα από τα πράγματα που θα γίνουν υπό τη σουηδική προεδρία και ότι θα αξιολογηθεί ο τρόπος με τον οποίο εκπληρώνονται αυτές οι υποχρεώσεις προς το τέλος του έτους. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας αριθμός ζητημάτων που είναι περίπλοκα, εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα όπως υπάρχει διαφορετική πολιτική κατάσταση τόσο σε αυτό το ζήτημα όσο και σε άλλα μέχρι το τέλος του έτους.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν η Τουρκία αρνηθεί να εκπληρώσει τα κριτήρια, ο κ. Bildt επισήμανε ότι δεν μπορεί κανείς να δει αυτό το ζήτημα ανεξάρτητα από όλα τα άλλα θέματα, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων στο τραπέζι, όπως οι συνομιλίες για το Κυπριακό και άλλα. «Σε κάποιο χρονικό σημείο θα γνωρίζουμε εάν η Κύπρος ή η περιοχή θα εισέλθουν σε αρνητική δυναμική ή θετική δυναμική. Τα πράγματα δεν θα παραμείνουν ως έχουν», είπε.

Κληθείς να δώσει μια εκτίμηση για την παρούσα κατάσταση, ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αν συγκρίνει κανείς την κατάσταση τώρα και την κατάσταση πριν από δύο χρόνια, είναι πολύ πιο θετική σήμερα. «Γι’ αυτό αναμένουμε ότι οι θετικές εξελίξεις θα μετατραπούν σε πραγματικά θετική δυναμική στο νησί και στην περιοχή», πρόσθεσε. Εάν υπάρξει συμφωνία, θα επανενωθεί το νησί και αυτό θα έχει τεράστια θετική οικονομική δυναμική τόσο για τις δύο πλευρές όσο και για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, εξήγησε ο κ. Bildt.

Σε ερώτηση αναφορικά με την αξιολόγηση της Τουρκίας, ο κ. Bildt είπε ότι η αξιολόγηση θα γίνει στο τέλος του έτους και ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για αυτό.

Ερωτηθείς εάν ζητήθηκε κάτι συγκεκριμένο από τον κ. Bildt ενόψει της σουηδικής προεδρίας, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι αυτές οι συναντήσεις δίνουν την ευκαιρία να επαναλάβουμε τις θέσεις μας, οι οποίες είναι σαφείς. Όσον αφορά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, πρέπει να τηρηθούν οι περσινές συμφωνίες, ιδιαίτερα του Μαρτίου, δηλαδή κυπριακή διαδικασία, χωρίς επιδιαιτησία, οι δύο πλευρές να αφεθούν να συνομιλήσουν χωρίς χρονοδιαγράμματα, εξήγησε ο κ. Κυπριανού. Δεν υπάρχει κανένας που να βιάζεται περισσότερο για λύση από ό,τι η δική μας πλευρά, αλλά δεν μπορεί να θυσιάζεται η ουσία για χάρη του χρόνου, είπε. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως το ότι είναι κυπριακή διαδικασία δεν σημαίνει ότι απαλλάσσει την Τουρκία από την ευθύνη της. «Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι ένας απλός παρατηρητής, είναι άμεσα αναμεμειγμένη στο πρόβλημα, έχει προκαλέσει το πρόβλημα ουσιαστικά και γι’ αυτό θα πρέπει να συμβάλει έμπρακτα και θετικά στην επίλυσή του. Αυτή είναι η θέση μας και την επαναλάβαμε και σήμερα», είπε ο κ. Κυπριανού.

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά στη θέση μας στα ευρωτουρκικά, η Τουρκία έχει υποχρεώσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία συμφωνεί με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το δικαίωμα ένταξής της, χωρίς εκπτώσεις, όμως, χωρίς επιλογές και αφού εκπληρώσει πρώτα πλήρως τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά αυτές που αφορούν στην Κύπρο. Και περιμένουμε από την Τουρκία να το κάνει. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η επίλυση του Κυπριακού, υπενθυμίζω. Αν κατά την αξιολόγηση της Τουρκίας το φθινόπωρο, δεν τις έχει εκπληρώσει, τότε αναπόφευκτα θα υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις. Ποιες επιπτώσεις είναι κάτι που θα κριθεί, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις περιστάσεις εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή».

Ερωτηθείς ποιος άλλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ασπάζεται τη θέση μας, λαμβάνοντας υπόψη και πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Κυπριανού εξήγησε ότι η προσπάθεια του κ. Μπαρόζο ήταν να πει ότι υπάρχει μια διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού που θα πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ανεξάρτητα από το πώς προχωρεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε οι μόνοι με επιφυλάξεις ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υπάρχουν άλλες χώρες με πολύ πιο έντονη αντίθεση και δεν πρέπει αν εξαιτίας άλλου κράτους μέλους σταματήσει αυτή η πορεία, αυτό να σημαίνει ότι σταματά και η υποχρέωση της Τουρκίας για επίλυση του Κυπριακού. Αυτό ήταν το μήνυμα που προσπάθησε να δώσει ο κ. Μπαρόζο. Από την άλλη πλευρά, η ευθύνη της Τουρκίας περιλαμβάνεται και στην Αντιδήλωση του Σεπτέμβρη του 2005 και επαναλαμβάνεται και σε θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει περιληφθεί και σε δηλώσεις Υπουργών, όπως του Τσέχου που η χώρα του προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι είναι υποχρέωση και χωρίς επίλυση του Κυπριακού, η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ερωτηθείς εάν τον ικανοποιεί η θέση του Σουηδού ομολόγου του σε σχέση με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Σουηδία αναλαμβάνει την προεδρία και, συνεπώς, οι θέσεις και τοποθετήσεις της πρέπει να είναι επιφυλακτικές και ουδέτερες. «Επομένως, αφήνει όλες τις προοπτικές ανοικτές και αυτό θα κριθεί όταν θα έρθει η ώρα προς συζήτηση. Να υπενθυμίσω –και είναι αυτό που είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας - βιαζόμαστε. Είμαστε στον Απρίλη. Έχουμε ακόμη έξι με εννέα μήνες μέχρι την ώρα που θα ληφθούν οι αποφάσεις. Δεν μπορεί να εξαγγελθεί από τώρα ποιες θα είναι αυτές οι αποφάσεις. Εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι εμείς λαμβάνουμε τα μέτρα μας και προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα».

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αναβολής της αξιολόγησης της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι κανένας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει θέσει θέμα αναβολής.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:15:43 PM