Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδη και του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. J. Hahn, στις Βρυξέλλες - 20/01/2015


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε σήμερα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων κ. Johannes Hahn, στις Βρυξέλλες.


Μετά τη συνάντησή τους, οι κ.κ. Κασουλίδης και Hahn προέβηκαν σε δηλώσεις, ως ακολούθως:

Χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας επίσημα για πρώτη φορά, διότι αντιλαμβάνεστε ότι γνωριζόμαστε από πολλές προηγούμενες συναντήσεις. Ήταν πολύ καλή και γόνιμη η συνάντηση σε επίσημο επίπεδο για πρώτη φορά και η συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και ανησυχιών. Συζητήσαμε θέματα ενέργειας, μετανάστευσης, ασφάλειας και το ζήτημα της ανόδου του ριζοσπαστικών φαινομένων, ειδικότερα όσον αφορά την προοπτική της Νότιας Γειτονίας, καθώς και το σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Κύπρος, ως το πλησιέστερο στην περιοχή κράτος μέλος. Θα ήθελα να το τονίσω αυτό, διότι συνήθως, όταν έχουμε επίσκεψη αξιωματούχου από την Κύπρο, συζητούμε μόνο το κυπριακό πρόβλημα, αλλά αυτή τη φορά εστιάσαμε στη διάσταση της Νότιας Γειτονίας, διότι πραγματικά πιστεύω ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια προνομιούχα -από γεωγραφική άποψη- θέση και, ως εκ τούτου, γνωρίζει πολιτισμικά τη νοοτροπία των γειτόνων και των συναδέλφων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Για μας είναι σημαντικό να έχουμε την Κύπρο ως έναν διαμεσολαβητικό κόμβο, συνομιλητή, επιδιαιτητή σε αυτή την περιοχή και για αυτό αφιερώνουμε τον περισσότερο χρόνο μας στην αντιμετώπιση αυτού του θέματος και τις ευκαιρίες που μπορεί να μας προσφέρει η Κύπρος από αυτή την άποψη. Για τον λόγο αυτό εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη θέση της Κύπρου, όπως τη μετέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, σε σχέση με την ανασκόπηση των θεμάτων της Πολιτικής Γειτονίας. Βεβαίως, συζητήσαμε ορισμένα θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο, αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω αυτήν την περιφερειακή διάσταση, η οποία είναι ύψιστης σημασίας για μας.

Υπουργός Εξωτερικών:
Θα ήθελα και εγώ να εκφράσω την ευχαρίστησή μου για τη συνάντηση με τον Επίτροπο Hahn, για θέματα που αφορούν τη διεύρυνση και τη Νότια Γειτονία. Είμαι ευτυχής που ο Επίτροπος τόνισε το ρόλο που η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, μπορεί να διαδραματίσει για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Έχουμε εκφράσει τις απόψεις μας αναφορικά με τις πολιτικές της ΕΕ έναντι σημαντικών γειτόνων μας, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία και ο Λίβανος. Συζητήσαμε και το θέμα της Τουρκίας. Είναι φυσικό ότι αυτό ήταν το κύριο θέμα. Φυσικά, παρακολουθούμε με ανοικτό πνεύμα την προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ, όμως έχουμε εξηγήσει γιατί αυτό πρέπει να συνδυάζεται με τη συμπεριφορά της Τουρκίας προς την Κύπρο, με βάση το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τη διατήρηση καλών σχέσεων γειτονίας και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:54:29 PM