Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Δανίας - 27/03/2008


Την επιθυμία της χώρας του για επανένωση της Κύπρου εξέφρασε σήμερα ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Per Stig Møller, ο οποίος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Κυπριανού, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα δημιουργήσουν μια νέα δυναμική προς την κατεύθυνση της επανένωσης.

Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή τους, οι κ.κ. Κυπριανού και Møller αναφέρθηκαν στην επικείμενη κοινή προεδρία της ΕΕ από την Κύπρο, τη Δανία και την Πολωνία καθώς και στη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους σε διάφορους τομείς.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κυπριανού, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εδώ παρουσία του Δανού ομολόγου του, χαρακτήρισε ευχάριστη τη χθεσινή εκδήλωση στην Πάφο, κατά την οποία οδός της πόλης πήρε το όνομα του Δανού Βασιλιά Ερρίκου Α΄ του Αγαθού. «Μπορεί να φαίνεται ως μια μικρή συμβολική χειρονομία, αλλά είναι αυτές οι χειρονομίες που βοηθούν περισσότερο την αλληλοκατανόηση και σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των λαών. Πολλές φορές αυτές οι εκδηλώσεις γίνονται πιο εύκολα κατανοητές παρά η συνομολόγηση Συνθηκών και η υπογραφή Συμφωνιών», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Πρόσθεσε ότι «στη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία και κατ’ ιδίαν και με τους συνεργάτες να έχουμε μια ανταλλαγή απόψεων για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος», σημειώνοντας ότι ενημέρωσε τον κ. Møller για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία του κυπριακού προβλήματος.

Είπε ακόμη ότι Κύπρος μαζί με τη Δανία και την Πολωνία θα έχουν την κοινή 18μηνη προεδρία της ΕΕ προσθέτοντας ότι «έκανε εισηγήσεις ο συνάδελφος για το πώς θα αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε. Η Δανία είναι η πιο έμπειρη στα θέματα προεδριών και όλοι θυμόμαστε την τελευταία προεδρία που ουσιαστικά άνοιξε τον τελευταίο δρόμο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Υπουργό για τη συμβολή του σε αυτήν την προσπάθεια της Κύπρου», είπε ο κ. Κυπριανού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι αφού γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους σε γεύμα εργασίας όπου θα ασχοληθούν με θέματα είτε διμερή είτε που αφορούν την ΕΕ με τρίτες χώρες ενόψει του αυριανού Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη χθεσινή εκδήλωση στην Πάφο σημειώνοντας ότι αποτελεί ένδειξη της σημερινής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Πρόσθεσε ότι η χώρα του είχε την προεδρία της ΕΕ το 2002 και ο ίδιος ηγείτο των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου, η οποία είναι ένας πολύ καλός εταίρος, είπε.

Η ονομασία της οδού στην Πάφο, πρόσθεσε, δείχνει ότι Δανία και Κύπρος εργάζονται μαζί και ανέφερε ότι υπάρχει οδός Κύπρου στη Δανία. Είπε ακόμη ότι 30 χιλιάδες Δανοί επιλέγουν την Κύπρο για τουριστικό προορισμό κάθε καλοκαίρι.

Ο κ. Møller είπε ότι θα θέλαμε να δούμε επανενωμένο το νησί. Το ελπίζαμε το 2002 και εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί λύση, είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου και του κ. Ταλάτ θα δώσουν μια νέα δυναμική προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος και την επανένωση της νήσου.

Προσβλέπουμε, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, στην κοινή μας προεδρία, προσθέτοντας ότι με την Κύπρο συνεργαζόμαστε και σε άλλα θέματα όπως είναι η συνεργασία μας για τη Γάζα ώστε να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων εκεί πιο εύκολη.

Κληθείς να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία σε σχέση και με την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ, ο κ. Møller είπε ότι «το κάνει πιο δύσκολο για την Τουρκική Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την ΕΕ και να κλείνει διάφορα κεφάλαια όταν θα πρέπει να κάθεται στο δικαστήριο συνέχεια».

Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να καταστεί το δικαστήριο χώρος για πολιτικές συζητήσεις και τα θέματα αυτά πρέπει να συζητούνται στο Κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι εναπόκειται στην Τουρκία να σεβαστεί το ίδιό της το Σύνταγμα.

Σε ερώτηση ο κ. Møller είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει το κλείσιμο κεφαλαίων από την Τουρκία, ωστόσο η Τουρκία θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ με βάση την εκπλήρωση από πλευράς της των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και η ΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να απορροφήσει νέα μέλη.

Σε ερώτηση για το θέμα του Θιβέτ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας είπε ότι η ΕΕ έχει εκδώσει κοινή δήλωση για το ζήτημα προσθέτοντας ότι η Κίνα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί βία, αλλά θα πρέπει να αρχίσει διαπραγματεύσεις και διάλογο με το Δαλάι Λάμα για επίλυση της διαφοράς». Σημείωσε, εξάλλου, ότι υποστηρίζουμε την πολιτική της μιας Κίνας.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο κ. Κυπριανού είπε ότι «και εμείς επίσης τασσόμαστε υπέρ της μιας Κίνας. Είναι πολύ σημαντικό για μας. Επίσης θα θέλαμε να δούμε ηρεμία και ειρήνη στην περιοχή. Είναι μια ευαίσθητη περιοχή και ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι μέσω διαλόγου μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη. Πιστεύουμε επίσης ότι το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων θα πρέπει να παραμείνει εκτός των πολιτικών θεμάτων. Πρόκειται για δύο ξεχωριστά θέματα», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς εξάλλου για το επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «θα συμμετέχω σε εκδηλώσεις της ομογένειας στη Νέα Υόρκη» και πρόσθεσε ότι «οι υπόλοιπες πτυχές του ταξιδιού είναι ακόμη υπό μελέτη».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:12:16 PM