Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου Αποδήμων - 21/08/2013


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, η τελετή έναρξης των εργασιών του 17ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ) και της Συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ).


Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τους εκπροσώπους των αποδήμων στην Κύπρο, εκφράζοντας την εκτίμησή του για την πολύμορφη και πολύτιμη συμβολή τους στον τομέα της προώθησης των προσπαθειών που καταβάλλονται για δίκαιη και λειτουργική λύση του εθνικού μας θέματος.

Πρόσθεσε ότι «παρόλες τις εξελίξεις στην περιοχή, παρόλη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουμε σήμερα, προτεραιότητά μας είναι η απελευθέρωση των σκλαβωμένων μας εδαφών και η επίλυση του Κυπριακού, η επανένωση της πατρίδας μας, η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν σε όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συμβιώσουν ειρηνικά και να συνδημιουργήσουν μέσα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που να επιτρέπει σε όλους την προκοπή και ένα ευοίωνο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις που μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα για όλους».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε επίσης: «Τo Εθνικό Συμβούλιο θα έχει καθοριστικό ρόλο στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης. Αποτελεί έντονη πεποίθησή μου ότι το Κυπριακό είναι υπόθεση όλων. Απαιτείται συλλογικότητα στη βάση μιας διεκδικητικής στρατηγικής που θα αποσκοπεί στην επίτευξη μιας ορθής λύσης του Κυπριακού. Δεν υπάρχουν περιθώρια για μια νέα αποτυχία».

Αναφορικά με τον νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Οι εξελίξεις στην περιοχή μας, τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία, η κατάσταση στη Συρία και τα σημερινά δεδομένα στην Αίγυπτο και στον Λίβανο αποδεικνύουν τον σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή». Και πρόσθεσε: «Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και με το γεγονός ότι είμαστε βασικό σημείο σταθερότητας στην περιοχή, με άριστες σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, προσφέρουν στην Κύπρο μοναδικά πλεονεκτήματα που αναγνωρίζονται σήμερα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Είναι αυτό τον ρόλο που προβάλλουμε σήμερα, είναι αυτή τη στρατηγική σημασία της Κύπρου που και εσείς, ως οι καλύτεροι Πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό, θα πρέπει να προτάξετε στις χώρες που φιλοξενείστε».

Τέλος, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Στην οικονομία γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια για αντιμετώπιση της κατάστασης και επαναφορά της Κύπρου σε ρυθμούς ανάπτυξης. Το έργο που κληθήκαμε να χειριστούμε δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά είμαστε σίγουροι ότι με τη συνεργασία όλων, θα τα καταφέρουμε. Η επιτυχής κατάληξη των προσπαθειών της Κυβέρνησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καθένα μας προσωπικά, από τον κυπριακό λαό που μέχρι σήμερα έχει αποδείξει συνείδηση και υψηλό επίπεδο ευθύνης».

O Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου μιλώντας στο Συνέδριο εξήρε την προσφορά των αποδήμων Κυπρίων τονίζοντας ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ελευθερία και δικαίωση. «Με τη δράση και τις πρωτοβουλίες σας έχετε καταστεί πρωταγωνιστές και σημαιοφόροι για τον τερματισμό του μιάσματος της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας», είπε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι κίνδυνοι οφθαλμοφανείς. Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων, συλλογικότητα και συντονισμός ενεργειών και δράσης. Ο αγώνας μας είναι αγώνας ζωής, είναι αγώνας δικαίου. Και σε τέτοιους αγώνες δεν επιτρέπεται αποτυχία». Και πρόσθεσε: «Χρέος μας η διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού μας. Η ανάδειξη της πραγματικής φύσης της κυπριακής κρίσης. Η απαίτηση για εφαρμογή των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Χρέος μας να απορρίψουμε πιέσεις και εκβιασμούς. Να αποκαταστήσουμε την οικονομική ισχύ ως βασική παράμετρο της εθνικής μας στρατηγικής. Και η απλή διακήρυξη και εμμονή, χωρίς ταλαντεύσεις, ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία».

Στον χαιρετισμό της η Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα κα Καίτη Κληρίδου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση αναγνωρίζει το πολυσχιδές και πολύπλευρο έργο που επιτελούν οι απόδημοι στις χώρες παραμονής τους, προσθέτοντας ότι αποτελούν την αιχμή του δόρατος των αγώνων για τα εθνικά μας θέματα. Εξέφρασε, επίσης, τις ευχαριστίες της για την άμεση ανταπόκριση των αποδήμων για οικονομική και κοινωνική ενίσχυση της Κύπρου στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διέρχεται.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων Πρέσβης κ. Μάριος Ιερωνυμίδης, καλωσορίζοντας τους απόδημους είπε, μεταξύ άλλων: «Είστε άξιοι πολλών επαίνων και συγχαρητηρίων γιατί, μέσα από σκληρούς, κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες, μόχθο και εγκαρτέρηση, διατηρήσατε σε καιρούς ωφελιμισμού, μέσα από κλυδωνισμούς και αντιξοότητες, τη θρησκεία, τη γλώσσα και τις παραδόσεις ως πλούτο ψυχής, μεταλαμπαδεύοντας τις από γενιά σε γενιά ως ιερά παρακαταθήκη. Η αιμάσσουσα Κύπρος μας για να επουλώσει τις πληγές της χρειάζεται τη δική σας αρωγή, βοήθεια και συμπόρευση».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Χάρης Σοφοκλείδης ανέφερε ότι για πρώτη φορά, λόγω της οικονομικής κρίσης, η οικονομία βρίσκεται επικεφαλής των θεμάτων του Συνεδρίου. Πρόσθεσε επίσης: «Οι απόδημοι βρίσκονται και φέτος στην Κύπρο για να ακούσουν από την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία, και να ανταλλάξουν γνώμες και απόψεις για καλύτερους τρόπους βοήθειας και συμβολής στην οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας και στη διαφώτιση των κέντρων αποφάσεων των χωρών στις οποίες ζούμε για το εθνικό μας θέμα».

Ο κ. Σοφοκλείδης σημείωσε επίσης ότι στη συζήτηση του συνεδρίου έχουν συμπεριληφθεί θέματα όπως το Ταμείο Αλληλεγγύης και Επενδύσεων καθώς και η δημιουργία Δικτύου Αποδήμων ειδικά για επιστημονικά και οικονομικά θέματα.

Τέλος, είπε ότι η Ομοσπονδία χαιρετίζει και εκτιμά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της φτώχιας και της δυστυχίας, ενώ την ίδια στιγμή στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Προέδρου για επανέναρξη των συνομιλιών το φθινόπωρο.

Μιλώντας στην τελετή έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ είπε ότι η λύση, του κυπριακού προβλήματος πρέπει πάντα να παραμένει κορυφαία προτεραιότητά μας μέχρι την τελική δικαίωση.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση τόνισε ότι: «κάθε κρίση δημιουργεί μια ευκαιρία. Και η ευκαιρία είναι τώρα, η στιγμή είναι τώρα και πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία για να προχωρήσουμε μπροστά».

Συνεχάρη, επίσης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία και την πρότασή του προς το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και διαβεβαίωσε ότι «θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην πρόταση και θα την προωθήσουμε».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ κ. Χρίστος Καραολής είπε ότι «ως ΝΕΠΟΜΑΚ δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την Κύπρο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, με το να διαπραγματευόμαστε με τους παράγοντες στα κέντρα λήψης αποφάσεων, να κινητοποιούμε επενδύσεις και να προβάλλουμε την Κύπρο», ιδιαίτερα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Πρέσβης κ. Γιώργος Μαρκαντωνάτος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο απόδημος Ελληνισμός της διασποράς νοιάζεται, μεριμνά και ενδιαφέρεται για τη γενέτειρά του, ενδιαφέρεται έντονα για ό,τι συμβαίνει στον τόπο του, συμμετέχει έντονα και στηρίζει πρωτοβουλίες αλληλεγγύης».

Στην τελετή έναρξης των εργασιών παρέστησαν Υπουργοί, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και άλλοι επίσημοι.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:45:55 PM