Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Στενή συνεργασία Κύπρου-Λουξεμβούργου - 29/04/2008


Το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στο Λουξεμβούργο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μάρκος Κυπριανού, με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας κ. Jean Asselborn. Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Συζήτησαν ακόμη τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών, ιδιαίτερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου υπογράμμισε ότι σήμερα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι το κυπριακό πρόβλημα μια μέρα θα επιλυθεί. Ο κ. Αsselborn ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη «κρατούν το κλειδί» αναφορικά με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διευκολύνει και να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Αsselborn τόνισε ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας είναι, βεβαίως, πολιτικά συνδεδεμένες με το Κυπριακό πρόβλημα». Επεσήμανε, παράλληλα, ότι η Τουρκία θα μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο εφόσον αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από πλευράς του ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε στην αρχή δύσκολης και μακράς διαδικασίας. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, είπε ο κ. Κυπριανού, και οφείλουμε να εργαστούμε με σύνεση και να προχωρήσουμε με προσεκτικά βήματα για να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο είναι αισιόδοξος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι παρόλο που οι ουσιαστικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν αρχίσει ακόμη, εντούτοις είναι πολύ θετικό το ότι έχει αρχίσει αυτή η διαδικασία και ότι αυτή τη στιγμή «μιλάμε μεταξύ μας». Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, αλλά πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές, υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού.

Οι δύο Υπουργοί υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους οι δύο χώρες να συνεχίσουν τη στενή τους συνεργασία, ιδιαίτερα ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο το 2012. Ο κ. Asselborn δήλωσε ότι το Λουξεμβούργο είναι στη διάθεση της Κύπρου για παροχή βοήθειας. Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές και στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι το Λουξεμβούργο, ως μικρό κράτος-μέλος της ΕΕ, αποτελεί καλό παράδειγμα προς μίμηση για την Κύπρο. Σημειώνοντας την επιτυχημένη και παραγωγική συμμετοχή του Λουξεμβούργου στην ΕΕ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι επιθυμία του είναι να γίνει η Κύπρος ένα «δεύτερο Λουξεμβούργο» στην ΕΕ. Είχαμε και θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να συνεργαστούμε στα πλαίσια της ΕΕ και έχουμε πολλά να μάθουμε από το Λουξεμβούργο ιδιαίτερα σ’ότι αφορά τη διοργάνωση της Προεδρίας της ΕΕ, κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Σήμερα ο κ. Κυπριανού θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε. που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:13:08 PM