Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στη Ραμάλα - 20/06/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στην Παλαιστινιακή Αρχή όπου μαζί με τον Yπουργό Εξωτερικών της Μάλτας δρα Τόνιο Μπορτζ τέλεσαν τα εγκαίνια του Γραφείου Κοινής Εκπροσώπησης Κύπρου και Μάλτας στη Ραμάλα. Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’, Υπουργοί της Παλαιστινιακής Αρχής και διπλωμάτες άλλων χωρών.


Στη Ραμάλα ο Υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό κ. Σαλάμ Φαγιάντ και είχε διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Ριάντ Μάλκι.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε στον Παλαιστίνιο ομόλογο του την πλήρη υποστήριξη της κυπριακής Κυβέρνησης στις προσπάθειες του παλαιστινιακού λαού για δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, στη βάση λύσης δύο κρατών. Με τον κ. Μάλκι προέβησαν σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας και Παλαιστινιακής Αρχής και εξέτασαν τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης τους. Συζήτησαν επίσης τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Παλαιστινιακής Αρχής.

Εξετάστηκαν, επίσης, τρόποι πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης από την Κυπριακή Δημοκρατία στην ανάπτυξη των θεσμών της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο κ. Κυπριανού, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Κυβέρνησης για αναπτυξιακή συνεργασία, ανακοίνωσε οικονομική βοήθεια ύψους $ 100.000 προς την Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς και συνεισφορά ύψους 150.000 ευρώ στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUPOL COPPS που σκοπό έχει την εμπέδωση του κράτους δικαίου στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Η Παλαιστινιακή ηγεσία εξέφρασε την ικανοποίηση της για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή Κυβέρνηση υπέρ της Παλαιστινιακής αρχής τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, ενημέρωσαν τον κ. Κυπριανού για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή και ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε αντίστοιχα για την πορεία των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Υπουργός έθιξε ακόμη το περιεχόμενο του τελευταίου ψηφίσματος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης για το Κυπριακό και υπογράμμισε ότι οι πρόνοιες του είναι αντίθετες με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι δύο Υπουργοί αποφάσισαν όπως οι επαφές συνεχιστούν και ενισχυθεί ο πολιτικός διάλογος σε όλα τα επίπεδα.

Η Παλαιστινιακή πλευρά εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:02:41 PM