Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού για θέματα επικαιρότητας - 08/07/2009


«Δεν μπορεί μια υποψήφια χώρα όπως η Τουρκία να θέτει όρους και προϋποθέσεις για την εκπλήρωση των δικών της υποχρεώσεων έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αυτό επισήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Alfredo Mantica όταν κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Υπουργού Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς. Ο Τούρκος Υπουργός είχε αναφέρει σε δηλώσεις του πως αν αρχίσει το λεγόμενο απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα και εφόσον υπάρξει καλή θέληση, τότε η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια της στα πλοία της Κύπρου.


Ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε πως η εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης και του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας, ως υποψήφια χώρα, την οποία οφείλει να εκπληρώσει χωρίς να θέτει δικές της προϋποθέσεις, σε μια προσπάθεια υπεκφυγής από αυτή την υποχρέωση.

«Οποιεσδήποτε προσπάθειες να συνδεθούν δυο άσχετα θέματα μεταξύ τους δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτές από την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε θα δεχθούμε να γίνουν αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο κ. Κυπριανού.

Σημείωσε, επίσης, πως αν κάποιος ερμηνεύσει κατά λέξη τα όσα λέγονται από τουρκικής πλευράς φαίνεται μια απροθυμία συμμόρφωσης της σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε περίπτωση, ανέφερε, που συνεχιστεί αυτή η πολιτική θα υπάρξουν επιπτώσεις τον Δεκέμβριο.

Επισήμανε, παράλληλα, πως σε ό,τι αφορά το λεγόμενο απευθείας εμπόριο δεν υπάρχει καμία υπόσχεση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε προς τους Τουρκοκύπριους είτε προς την Τουρκία για υιοθέτηση αυτού του κανονισμού. «Αν υπάρχει σχετική υπόσχεση από μεμονωμένες χώρες, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα» συμπλήρωσε ο κ. Υπουργός.

Σημείωσε δε πως η πρόταση για το απευθείας εμπόριο αποτελούσε μέρος σειράς προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία υποχρέωση να δεχθεί όλες τις προτάσεις.

Ορισμένες από τις προτάσεις όπως ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής και το Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο έχουν ήδη υιοθετηθεί, ανέφερε ο κ. Κυπριανού. Πρόσθεσε ταυτόχρονα πως, γνωρίζοντας την πρακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από πρώτο χέρι, θεωρεί πως μια πρόταση που εκκρεμεί εδώ και πέντε χρόνια και δεν υιοθετείται θα έπρεπε να είχε αποσυρθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:17:13 PM