Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνέντευξη Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Εξωτερικών,
Πρέσβη Νίκου Αιμιλίου στην Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – "Σε κρίσιμη καμπή το Κυπριακό"Συνέντευξη στη Μαρούλα Πλήκα


Οι απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειώσει θεαματική πρόοδο και όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος ακόμη για την επίτευξη μιας δίκαιης συμβιβαστικής λύσης

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικόλαος Αιμιλίου δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η παρούσα διαδικασία είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνει η διεθνής κοινότητα για την επίλυση του Κυπριακού. Μιλά στη “Μ” για τις βασικές παραμέτρους της λύσης, τον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρα και τις επιδιώξεις όσων προσπαθούν να θέσουν άτυπα χρονοδιαγράμματα στη διαδικασία.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό που διεξάγονται αυτό το διάστημα είναι και η τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του προβλήματος. Εσείς συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

Στην πολιτική ουδέποτε υπάρχουν τελευταίες ευκαιρίες. Θα συμφωνήσω όμως ότι βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη καμπή και όλοι ευχόμαστε να ευοδωθούν οι συνομιλίες. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, για την ευόδωση αυτών των συνομιλιών. Ας μην ξεχνάμε ότι η όλη διαδικασία άρχισε κατόπιν θαρραλέων πρωτοβουλιών του προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, αλλά ασφαλώς πρέπει να γίνουν σεβαστές και οι βασικές παράμετροι της λύσης, οι οποίες έχουν περιγραφεί ήδη εδώ και αρκετά χρόνια τόσο από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στα διάφορα ψηφίσματα που αφορούν την Κύπρο όσο βεβαίως και από το γεγονός της συμμετοχής της Κύπρου στην Ε.Ε. ως πλήρους κράτους-μέλους.

Η σημερινή στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία βλέπουμε ότι βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις θέσεις της Άγκυρας, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για θετική κατάληξη των συνομιλιών; Ο κ. Ταλάτ συνεχίζει να μιλά για παρθενογέννηση του νέου κυπριακού κράτους και να προωθεί επί της ουσίας λύση συνομοσπονδίας με δύο ισότιμα κρατίδια…

Ουδέποτε υποστηρίξαμε ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας εύκολης διαδικασίας και είναι πολύ νωρίς, για να βγάλουμε συμπεράσματα. Ασφαλώς μας ανησυχεί το γεγονός ότι οι τουρκικές θέσεις επί καίριων θεμάτων παραμένουν πάρα πολύ σκληρές. Ο ρόλος της Άγκυρας, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ουσιαστικός, διότι ζητήματα τα οποία κυρίως ενδιαφέρουν την ελληνοκυπριακή κοινότητα, όπως τα θέματα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, της καταργήσεως της συνθήκης εγγυήσεως, των εδαφικών αναπροσαρμογών και το περιουσιακό, εξαρτώνται από την καλή θέληση της Τουρκίας. Είναι θέματα τα οποία η Τουρκία ελέγχει απευθείας, οπότε, όσο καλή θέληση και να έχει ο κ. Ταλάτ, δεν θα μπορούσε να επιληφθεί αποτελεσματικώς αυτών των θεμάτων.

Κοινώς υποστηρίζετε ότι τα κλειδιά της λύσης, η οποία περνά μέσα από αυτές τις κρίσιμες πτυχές, τα κρατά η Τουρκία…

Όντως. Τονίζουμε συνεχώς ότι η Άγκυρα διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο, διότι ελέγχει την κατάσταση στα κατεχόμενα στρατιωτικά (μέσω της παρουσίας 43.000 στρατιωτών), πολιτικά (τα 2/3 των κατοίκων στα κατεχόμενα αποτελούνται από παράνομους έποικους από την Τουρκία και συμμετέχουν κανονικά στην πολιτική ζωή) και οικονομικά (υπό την έννοια ότι ο τουρκικός προϋπολογισμός συντηρεί το μηχανισμό του καθεστώτος στα κατεχόμενα).

Έχει σημειωθεί τελικά πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες;

Μέχρι τώρα ως γνωστόν έχουν συζητηθεί δύο σημαντικά θέματα. Το ένα από αυτά αφορά τον καταμερισμό των εξουσιών μεταξύ μιας μελλοντικής κεντρικής κυβέρνησης και των διοικήσεων των ομόσπονδων κοινοτήτων και το άλλο, το οποίο άρχισε να συζητείται στις τελευταίες δύο συναντήσεις, αφορά τη μορφή του πολιτεύματος. Παραμένουν διαφορετικές οι αντιλήψεις επί θεμάτων αρχής, ενώ σε επιμέρους θέματα έχει παρατηρηθεί ένας βαθμός σύγκλισης. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές διαφορές αντιλήψεων.

Την αισιόδοξη πρόβλεψη ορισμένων ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού σε διάστημα ενός χρόνου πώς τι σχολιάζετε;

Ουδέποτε επίσημα χείλη της ελληνοκυπριακής πλευράς έχουν διαπιστώσει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν ασφαλώς κάποιοι οι οποίοι για δικούς τους λόγους προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτό το κλίμα της αισιοδοξίας περί συντόμου λύσεως. Αυτό σε μεταγενέστερο στάδιο πιθανόν να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης στη μία ή στην άλλη πλευρά, προκειμένου να εξυπηρετηθεί είτε η επιβολή μιας λύσης, η οποία δεν θα ήταν αποδεκτή, είτε σε περίπτωση επερχόμενης αποτυχίας, που όλοι απευχόμαστε, να δημιουργηθεί κλίμα επιμερισμού ευθυνών.

Πώς σχολιάζετε το ότι ο κ. Ταλάτ ζήτησε από τον Δ. Χριστόφια να μην τον αποκαλεί δημόσια “σύντροφο”;

Η Κύπρος είναι ένα μικρό μέρος. Όλοι βρισκόμαστε μεταξύ μας, όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του καθενός, οπότε το να ζητά ο κ. Ταλάτ από τον πρόεδρο Χριστόφια να μην τον αποκαλεί “σύντροφο”, κατόπιν της στήριξης της οποίας του πρόσφερε σε πολύ δύσκολους καιρούς ο πρόεδρος Χριστόφιας, είναι τουλάχιστον απρέπεια.Τελευταία Ενημέρωση στις: 06/06/2016 08:29:18 AM