Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Υπουργός Εξωτερικών – Ιράν - 31/07/2008


Τη βοήθεια του Ιράν στην Ισλαμική Διάσκεψη και γενικότερα με τις χώρες με τις οποίες έχει ιδιαίτερη επαφή η χώρα αυτή, ζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού από τον Ιρανό ομόλογό του, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Τεχεράνη. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό.


Σε δηλώσεις του χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Τεχεράνη, όπου συμμετείχε στη 15η Υπουργική Διάσκεψη του Κινήματος των Αδεσμεύτων η οποία πραγματοποιήθηκε στην ιρανική πρωτεύουσα μεταξύ 29 - 30 Ιουλίου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι συζήτησε με τους ομολόγους του το Κυπριακό, ενώ χαρακτήρισε την συμμετοχή του ως «ιδιαίτερα χρήσιμη. Η Κύπρος μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποχώρησε από μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων, αλλά απέκτησε το καθεστώς της προσκεκλημένης χώρας», είπε.

Εξήγησε ότι «αυτό έχει σημασία για μας, διότι το Κίνημα αν και μπορεί να μην εξυπηρετεί τον αρχικό του σκοπό της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, εντούτοις παραμένει ένας σημαντικός αριθμός μελών, πάνω από 120 χώρες, οι οποίες είναι παραδοσιακά φίλες με την Κύπρο, αλλά και χώρες που ανήκουν στον ισλαμικό κόσμο, που και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για μας».

Σε μία τέτοια συγκέντρωση Υπουργών Εξωτερικών, συνέχισε ο Μάρκος Κυπριανού, «δίνεται πάντα η ευκαιρία για συναντήσεις σε διμερές επίπεδο, για ανταλλαγή απόψεων, για ενημέρωση ιδιαίτερα όσον αφορά τα ζητήματα του Κυπριακού και το τι επιδιώκουμε από τις συνομιλίες και το ποιες είναι οι βασικές μας θέσεις. Ταυτόχρονα, δίνεται και δυνατότητα συζήτησης διμερών ζητημάτων που ακριβώς σε μια τέτοια συγκέντρωση με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού Υπουργών Εξωτερικών, μας ευκολύνει να εξειδικευθούμε και σε διμερή ζητήματα».

Ανέφερε ακόμα ότι «συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις και για το θέμα της πυρηνικής ενέργειας, του εμπλουτισμού του ουρανίου στο οποίο προχωρά αυτή τη στιγμή το Ιράν, τις θέσεις της ΕΕ και την πρωτοβουλία των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας, πρωτοβουλία που υποστηρίζει η ΕΕ και η Κύπρος».

«Η έκκλησή μου», συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών, «ήταν να υπάρξει μια χειρονομία καλής θέλησης, μια ανταπόκριση από το Ιράν, ώστε να μπορέσει να αρχίσει να τροχοδρομείται προσπάθεια για εξεύρεση μίας λύσης», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «υπάρχει η πρόταση των ‘έξι’, ταυτόχρονα όμως υπάρχει και ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο επιβάλλει κυρώσεις και ακριβώς η ΕΕ αυτή τη στιγμή συζητά την επέκταση αυτών των κυρώσεων».

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει πιο ουσιαστικά αυτή η ανταλλαγή απόψεων.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:58:28 PM