Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου - 02/11/2012


Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Mohamed Kamel Amr, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση της κας Υπουργού. Η επίσκεψη του κ. Amr εντάσσεται στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου, με την οποία ενισχύεται και η συνεργασία των δύο χωρών ως στρατηγικών εταίρων.


Διμερή θέματα, το Κυπριακό, θέματα ενέργειας και οι περιφερειακές εξελίξεις ήταν μεταξύ των θεμάτων συζήτησης κατά τη σημερινή συνάντηση.

Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, στην παρουσία των δύο Υπουργών Εξωτερικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων κ. Αλέκος Μιχαηλίδης και ο Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Πολιτικής Αεροπορίας κ. Mohamed I. Sherif μονόγραψαν Αεροπορική Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

Στις δηλώσεις της προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, η Υπουργός Εξωτερικών, καλωσορίζοντας τον Αιγύπτιο ομόλογό της σημείωσε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου ανώτερου αξιωματούχου στην Κύπρο μετά την περσινή επανάσταση.

Ανέφερε επίσης ότι κατά τις συνομιλίες οι δύο Υπουργοί κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τους τρόπους ενδυνάμωσης και εμβάθυνσης των διμερών, περιφερειακών και διεθνών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. «Η φιλία μεταξύ του λαού της Κύπρου και του λαού της Αιγύπτου υπάρχει εδώ και χιλιετίες και είναι αδελφική», υπογράμμισε η Υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι στο Αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχουν εκθέματα τα οποία εισήχθησαν στην Κύπρο από την Αίγυπτο πριν από χιλιάδες χρόνια και αποδεικνύουν τις επιρροές του αιγυπτιακού πολιτισμού στον πολιτισμό της Κύπρου. Η δρ Μαρκουλλή τόνισε επίσης ότι «η Αίγυπτος ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την Ανεξαρτησία της Κύπρου στις 15 Αυγούστου 1960. Η γνήσια αδελφοσύνη και αλληλεγγύη ανάμεσα στους Προέδρους Μακάριο και Νάσσερ, η οποία εκφράστηκε μέσα από τους κοινούς αγώνες στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, συμβολίζει επίσης το υψηλό επίπεδο των δεσμών μας». Η δρ Μαρκουλλή αναφέρθηκε επίσης στην αλληλεγγύη της Κύπρου στην πρόσφατη επανάσταση του λαού της Αιγύπτου, προτρέποντας για την εδραίωση της δημοκρατικής μετάβασης.

Ακολούθως, η κα Υπουργός δήλωσε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για ενίσχυση και προώθηση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μονογράφηκε Αεροπορική Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, η εφαρμογή της οποίας θα συμβάλει στη στενότερη διαπροσωπική επαφή μεταξύ των δύο λαών.

Σε σχέση με τα περιφερειακά θέματα, η Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αντηλλάγησαν απόψεις και συζητήθηκαν εκτενώς τα πρωτοφανή γεγονότα που διαδραματίζονται στη Νότια Γειτονία, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στη Συρία. «Εκφράσαμε τη βαθιά μας ανησυχία για τη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα και συμφωνήσαμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δοθεί τέλος στον τραγικό κύκλο βίας που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια πέραν των 30 χιλιάδων ζωών αθώων πολιτών», είπε η κα Υπουργός. Παράλληλα, εκφράστηκε ο φόβος για το γεγονός ότι η συνέχιση του εμφυλίου πολέμου θα μπορούσε να έχει παράπλευρες συνέπειες με προκλήσεις άνευ προηγουμένου σε ανθρωπιστικό επίπεδο και σε επίπεδο ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή και τον κόσμο.

Επιπλέον, η δρ Μαρκουλλή τόνισε ότι η Κύπρος και η Αίγυπτος στηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες του Κοινού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία κ. Lakhdar Brahimi για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης μάχης.

Σε σχέση με την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, εκφράστηκε ανησυχία διότι «παρά τις σημαντικές αλλαγές στην περιοχή, η Ειρηνευτική Διαδικασία για τη Μέση Ανατολή, δυστυχώς, εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο». Η κα Υπουργός είπε: «Επαναλάβαμε, με τους ισχυρότερους δυνατούς όρους, ότι η δραστηριότητα εποικισμού στις κατεχόμενες περιοχές είναι απαράδεκτη και πρέπει να παύσει άμεσα. Επανέλαβα επίσης τη θέση μας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων οι οποίες πρέπει να οδηγήσουν στην εγκαθίδρυση ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου, εδαφικά συνεχούς και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, βάσει των προ του 1967 συνόρων και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ». Σημείωσε δε ότι τα ζητήματα ασφάλειας του Ισραήλ θα πρέπει να ληφθούν επίσης υπόψη στην επίλυση του προβλήματος.

Αναφορικά με την κατάσταση στην Αίγυπτο, η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε από τον ομόλογό της για τις πρόσφατες εξελίξεις και τις προσπάθειες της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα διάφορα κληρονομημένα προβλήματα και προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν της με στόχο την εδραίωση της σταθερότητας, της ασφάλειας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και γενικότερα των φιλοδοξιών όλων των Αιγυπτίων.

Η Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει τον Αιγύπτιο ομόλογό της για το κυπριακό πρόβλημα και όλες τις πτυχές του, ενώ ευχαρίστησε την Αίγυπτο για τη στάση αρχών που διατηρεί διαχρονικά, στηρίζοντας μια λύση η οποία θα είναι σύμφωνη με τον Χάρτη και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Εξέφρασα τη βαθιά μας λύπη για τη στασιμότητα στην προσπάθεια για επανένωση και τη σταθερή μας δέσμευση να συνεχίσουμε αδιάλειπτα τον αγώνα μέχρι την πραγματοποίηση του οράματός μας για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, όπου η ειρήνη και η ευμάρεια θα κυριαρχούν προς το συμφέρον ολόκληρου του κυπριακού λαού, της περιοχής και του κόσμου», πρόσθεσε η δρ Μαρκουλλή.

Η Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν θέματα ενέργειας και υδρογονανθράκων καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα, ιδιαίτερα μετά τους πρόσφατους γύρους αδειοδότησης στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ακολούθως, δήλωσε ότι «η Αίγυπτος ήταν η πρώτη από τις γειτονικές μας χώρες η οποία υπέγραψε μαζί μας, το 2003, Συμφωνία Οριοθέτησης των αντίστοιχων Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας. Οι προοπτικές συνεργασίας είναι πράγματι τεράστιες και οι αρμόδιες Αρχές για θέματα ενέργειας ήδη εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου, η Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έδωσε νέα ώθηση και εισήγαγε μια νέα ποιοτική προοπτική στην πολύπλευρη στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο. Διαβεβαίωσε επίσης τον Αιγύπτιο ομόλογό της ότι η Κύπρος στηρίζει σθεναρά την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου, ειδικότερα εν όψει της επικείμενης συνάντησης της Ομάδας Δράσης (Task Force) ΕΕ-Αιγύπτου που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, στις 13 και 14 Νοεμβρίου. «Η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητές μας και προσβλέπουμε στην επιτυχή διεξαγωγή της 2ης Συνάντησης των Υπουργών της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».

Καταλήγοντας, η Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η εκ νέου ενεργοποίηση της Συμφωνίας που υπογράφηκε από τα δύο Υπουργεία σχετικά με την εκπαίδευση των διπλωματών. Η δρ Κοζάκου-Μαρκουλλή χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη πολύ σημαντική και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση νέων διπλωματών σε διαφορετικές περιοχές θα βοηθήσει και τα δύο Υπουργεία. Πρόσθεσε επίσης ότι η Αίγυπτος διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια μια ευυπόληπτη διπλωματική ακαδημία από την οποία μπορεί να επωφεληθεί η Κύπρος.

Από πλευράς του, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι είναι ο πρώτος Αιγύπτιος επίσημος αξιωματούχος που επισκέπτεται την Κύπρο μετά την εξέγερση της 25ης Ιανουαρίου στην Αίγυπτο. Παράλληλα, ο κ. Amr εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του για τους ιστορικούς και δυνατούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών καθώς και για τη στάση και βοήθεια της Κύπρου η οποία στάθηκε στο πλευρό της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και ιδιαιτέρως μετά την εξέγερση της 25ης Ιανουαρίου. «Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ αυτό. Είστε ένας καλός φίλος και ένας φίλος όποτε τον έχουμε ανάγκη. Και αυτό για μας είναι πολύ σημαντικό», τόνισε ο κ. Υπουργός.

Αναφέροντας ότι είναι τιμή του που έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Amr επισήμανε ότι οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε εγκάρδιο κλίμα, και κατά τη διάρκειά τους καλύφθηκαν πολλά θέματα όπως οι διμερείς σχέσεις και η αμοιβαία συνεργασία. «Πιστεύω ότι η πιθανότητα να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας, οικονομικά και πολιτιστικά, είναι τεράστια», δήλωσε ο κ. Υπουργός, σημειώνοντας ότι συναντήσεις όχι μόνο μεταξύ επίσημων αξιωματούχων αλλά και μεταξύ επιχειρηματιών θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνάντησης της Ομάδας Δράσης ΕΕ-Αιγύπτου, στο Κάιρο, στα μέσα Νοεμβρίου. Όπως ανέφερε, οι θαλάσσιες μεταφορές και η καθαρή ενέργεια είναι δύο από τους πολλούς τομείς όπου Κύπρος και Αίγυπτος μπορούν να συνεργαστούν. «Εσείς έχετε ήδη εξελιγμένες υποδομές σε αυτό τον τομέα, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην Αίγυπτο. Ενδιαφερόμαστε επίσης πολύ για τη χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας και μπορούμε να συνεργαστούμε σε αυτό», σημείωσε.

Ο κ. Amr επισήμανε ότι η Κύπρος υπήρξε πολύ βοηθητική προς την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Όπως ανέφερε, συζήτησαν για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που βγήκαν παράνομα από την Αίγυπτο και κατατέθηκαν σε τράπεζες άλλων χωρών. Συμπλήρωσε ότι πρόσφατη πρόταση κοινοτικής οδηγίας θα διευκολύνει τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων αυτών και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συμβολή της Κύπρου σε αυτό.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της συνάντησης. «Φυσικά, πάνω από όλα είναι το παλαιστινιακό πρόβλημα. Η θέση σας εκτιμάται δεόντως. Πάντοτε υπήρξατε θερμός υποστηρικτής του Παλαιστινιακού. Σας ευχαριστούμε γι’ αυτό και προσβλέπουμε στη συνέχιση της στήριξής σας, και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη Συρία ο κ. Amr ανέφερε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα όχι μόνο από γεωγραφικής άποψης αλλά και από ανθρωπιστικής. Όπως σημείωσε, η κατάσταση στη Συρία είναι τραγική και πρέπει να βρεθεί μια λύση, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε την Κύπρια ομόλογό του ότι εργάζονται με την αντιπολίτευση για την εξεύρεση κοινού εδάφους. «Η αλλαγή πρέπει να έρθει. Δεν πιστεύω ότι οι περιορισμένες μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν σε αυτό το σημείο, είναι πολύ αργά γι’ αυτό, πολλές ζωές έχουν χαθεί. Αλλά, φυσικά, η πολιτική αλλαγή είναι πολύ σημαντική. Η Συρία είναι μια σημαντική περιοχή στρατηγικά», είπε, τονίζοντας ότι προσβλέπουν σε μια ελεγχόμενη αλλαγή η οποία θα διασφαλίσει την ακεραιότητα της Συρίας.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ στη Λωρίδα της Γάζας, ο κ. Amr ανέφερε ότι η επίσκεψη αυτή εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λαό της Γάζας. «Πιστεύω ότι ο Εμίρης του Κατάρ ήθελε να δείξει την υποστήριξή του προς τη Γάζα καθώς και τη βούληση για συμμετοχή στην ανοικοδόμηση του τόπου», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη Συρία και τι άλλο μπορεί να γίνει, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να τεθεί ένα τέλος σε αυτή την τραγική κατάσταση. Αναφέρθηκε, επίσης, στον Οδικό Χάρτη του Αραβικού Συνδέσμου σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί μια λύση στη χώρα, στοχεύοντας σε μια «ελεγχόμενη λύση». «Πρέπει να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της Συρίας. Είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να διατηρήσουμε την αρμονία της, την αρμονία μεταξύ όλων των εθνοτήτων και των ομάδων εκεί», τόνισε.

Αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια ο κ. Amr είπε ότι η Αίγυπτος εξασφαλίζει ίση πρόσβαση στους τομείς της παιδείας και της υγείας στους 100.000 Σύριους πρόσφυγες εντός της Αιγύπτου και χρηματοδοτεί τα στρατόπεδα προσφύγων σε Τουρκία και Ιορδανία. Σημείωσε δε ότι το Κάιρο υποστηρίζει τις ειρηνευτικές προσπάθειες του Κοινού Διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία κ. Lakhdar Brahimi.

«Μια ξένη στρατιωτική παρέμβαση θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς το είδαμε και προηγουμένως και γνωρίζουμε τα αποτελέσματα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:42:00 PM