Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας του Ιράκ - 10/01/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας του Ιράκ, με έδρα την Αθήνα, κ. Burhan Al-Jaf.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος Πρέσβης του Ιράκ αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των λαών των δύο χωρών ενώ τόνισε ότι η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι ένα σημαντικό σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Κάνοντας λόγο για τις πολύ καλές σχέσεις Κύπρου και Ιράκ, ο κ. Al-Jaf είπε ότι αυτές βασίζονται στον αλληλοσεβασμό και στη συνεχώς ενισχυόμενη συνεργασία τους. Το Ιράκ, πρόσθεσε, θέλοντας να ενισχύσει αυτές τις καλές σχέσεις, οι οποίες ήδη υπάρχουν, σκοπεύει να αναβαθμίσει το επίπεδο των διπλωματικών, πολιτικών, εμπορικών και πολιτιστικών δεσμών.

Ο κ. Al-Jaf εξέφρασε, επίσης, τη βαθιά εκτίμηση του Ιράκ για την υποστήριξη και αλληλεγγύη που επέδειξε η Κύπρος για τη χώρα του και τον λαό της. Η Κυβέρνηση του Ιράκ, είπε, χαιρετίζει την υποστήριξη της Κύπρου στη δημοκρατική διαδικασία στο Ιράκ, όπως εκφράστηκε μέσω των διεθνών οργανισμών. Πρόσθεσε επίσης ότι η Κύπρος ενθάρρυνε το Ιράκ να εισέλθει σε μια νέα εποχή εμπορικής και οικονομικής ανάπτυξης, προσφέροντας τη βοήθειά της μέσω του Προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι τροφίμων». Περαιτέρω, είπε, η Κύπρος προσφέρει ζεστή φιλοξενία και αλληλεγγύη στους Ιρακινούς μετανάστες οι οποίοι ζουν στη χώρα, σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Al-Jaf ανέφερε ότι το Ιράκ, προσηλωμένο στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, υποστηρίζει τις συνεχείς προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, μέσω των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Παραμένοντας ουδέτερη χώρα στο θέμα της κρατικής κυριαρχίας και της νομιμότητας της Κυβέρνησης της Κύπρου, είπε ο νέος Πρέσβης, το Ιράκ εύχεται να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα για την ευημερία του λαού της Κύπρου και για την ανάπτυξη και πρόοδο στην περιοχή.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος και το Ιράκ έχουν πολλές ομοιότητες, αφού από πολλές απόψεις έχουν τους ίδιους φιλόξενους ανθρώπους και συνδέονται με παρόμοια πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Επιπρόσθετα, η στρατηγική και γεωγραφική θέση των δυο χωρών έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία και την κουλτούρα τους. Οι ιστορικοί δεσμοί Κύπρου και Ιράκ, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πάνε πίσω στην Ασσυριακή Αυτοκρατορία η οποία επεκτεινόταν από την κοιλάδα των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη μέχρι την λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Πρόσθεσε ότι οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δυο χωρών ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’60, αμέσως μετά την κυπριακή ανεξαρτησία, και διαβεβαίωσε τον Πρέσβη του Ιράκ για τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εργαστεί σκληρά για τη δημιουργία αμοιβαίας κατανόησης και στενής συνεργασίας τόσο διμερώς όσο και σε διεθνή βήματα.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συμπλήρωσε επίσης: «Σκοπός μας είναι να διευρύνουμε τις διμερείς κοινοπραξίες σε τομείς όπως το εμπόριο, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση για να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες και προκλήσεις στους λαούς μας». Ανέφερε επίσης ότι το Ιράκ και η Κύπρος έχουν πολλά να πετύχουν για να φτάσουν οι σχέσεις τους στο μέγιστο δυναμικό τους.

Όσον αφορά στη δοκιμασία που περνά ο ιρακινός λαός, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Παρατηρώντας με προσοχή τη δοκιμασία που περνά επί δεκαετίες ο ιρακινός λαός εξαιτίας του πολέμου, και αναγνωρίζοντας τις ιρακινές προσπάθειες για να δημιουργηθεί ένας νέος συνεταιρισμός με τη διεθνή κοινότητα ώστε να οικοδομηθεί ένα δυνατό και βιώσιμο πλαίσιο θεσμών όσον αφορά στην πολιτική, την ασφάλεια και την οικονομία, θέλω να εκφράσω την προθυμία μας να εργαστούμε σε στενή συνεργασία μαζί σας για να σας παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ».

Συμπλήρωσε επίσης ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι ένα Ιράκ πολιτικώς σταθερό θα συμβάλει περαιτέρω στις προσπάθειες για επίτευξη μακροχρόνιας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε τα ακόλουθα: «Στην καρδιά του οράματος μας για την Κύπρο βρίσκεται μια επανενωμένη πατρίδα στην οποία Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα είναι απαλλαγμένοι από τα ξένα κατοχικά στρατεύματα και τον παράνομο εποικισμό και θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας. Γι΄ αυτό τον λόγο, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος το 2008 αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για έξοδο από το αδιέξοδο και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό.

Από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων τον Σεπτέμβριο του 2008, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει συνεχώς την πολιτική της βούληση για έναν αμοιβαίο και ειλικρινή συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου. Μέσω της συνεπούς και εποικοδομητικής στάσης μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στοχεύουμε στην εξεύρεση μιας βιώσιμης και μόνιμης λύσης πάνω στη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών.

Η βάση αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων πριν από την έναρξη των συνομιλιών και προνοεί για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπει ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνομιλίες αυτές διεξάγονται εντός μιας συμφωνημένης διαδικασίας κυπριακής ιδιοκτησίας υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υπάρχει θέμα επιβολής επιδιαιτησίας, μεσολάβησης ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Η συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση θα τεθεί ενώπιον του λαού της Κύπρου σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Το κλειδί για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου, το συντομότερο δυνατό, είναι η δέσμευση σ’ αυτή τη βάση, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις. Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, περιορισμένος χρόνος απομένει μέχρι την επόμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα στη Νέα Υόρκη. Ως εκ τούτου, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την τελευταία μας συνάντηση στο Green Tree τον Οκτώβριο πρέπει να εφαρμοστούν και προς αυτές η πλευρά μας παραμένει δεσμευμένη και εργάζεται ενεργά. Είναι, ως εκ τούτου, πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία υποβάλλει προτάσεις που ακυρώνουν τις συγκλίσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν σε ουσιώδη κεφάλαια του Κυπριακού ή αποφεύγει τη συζήτηση σε βασικά θέματα, προκαλώντας σοβαρή οπισθοδρόμηση και αναιρώντας οποιαδήποτε πρόοδο στις συνομιλίες.

Είναι υψίστης σημασίας όλες οι πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση και την απαραίτητη ευελιξία. Οι λεκτικοί εκφοβισμοί της Άγκυρας και οι απειλές εναντίον της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία του κυριαρχικού της δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ή εναντίον της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, παρεμβάλλουν εμπόδια και προκαλούν.

Περαιτέρω, δηλώσεις από τον Τούρκο Πρωθυπουργό οι οποίες αποκλείουν εδαφική αναπροσαρμογή, όπως την επιστροφή των Βαρωσίων, της Μόρφου και της Καρπασίας δεν είναι εποικοδομητικές στις προσπάθειες επίτευξης λύσης. Είναι λυπηρό, αφού η ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν για το κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι για να λύσουμε το Κυπριακό όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν και να ενεργήσουν με την αναγκαία καλή θέληση, που είναι το βασικό στοιχείο το οποίο χρειάζεται για την επίτευξη λύσης. Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης.

Σας διαβεβαιώ ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει να υποβάλλει ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις με καλή πίστη, με στόχο να επιτύχουμε περαιτέρω πρόοδο. Ελπίζουμε ότι η ίδια καλή πίστη θα επιδειχθεί τόσο από την Τουρκία όσο και τους Τουρκοκύπριους.

Η Κύπρος υπολογίζει στην πολύτιμη υποστήριξη του Ιράκ στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης η παρούσα πολιτική όσον αφορά την Κύπρο είναι αντιπαραγωγική. Ως εκ τούτου, η Κύπρος αναμένει ότι το Ιράκ, σε συνεργασία με άλλες φιλικές χώρες εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, θα αποθαρρύνει τις πολιτικές που καταπολεμούν και παρεμποδίζουν τις προοπτικές για μια συμφωνημένη λύση του κυπριακού προβλήματος».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:37:23 PM