Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνάντηση ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου: Κοινό Ανακοινωθέν - 13/02/2008


Χρήσιμη και εποικοδομητική ευκαιρία για ανοικτό διάλογο και ενίσχυση της συνεργασία σε περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αποτέλεσε η Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στη Βαλέττα, στις 11 και 12 Φεβρουαρίου, 20087.


Στο “Κοινό Ανακοινωθέν” που υιοθέτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών υπογραμμίζεται η σημασία του διαλόγου μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ και των 22 μελών του Αραβικού Συνδέσμου. Αποτυπώνονται επίσης κοινές απόψεις και προβληματισμοί για πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

Κατά τη Συνάντηση, αναφέρεται στο Κοινό Ανακοινωθέν, διερευνήθηκαν οι τομείς συνεργασίας και διαλόγου και συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Γάζα και καταδίκασαν τις προσπάθειες υπονόμευσης της ασφάλειας, της σταθερότητας και της εθνικής ενότητας του Λιβάνου. Τόνισαν επίσης την ανάγκη σεβασμού της ενότητας, ακεραιότητα και κυριαρχίας του Ιράκ και ζήτησαν την προώθηση της διαδικασίας για εθνική συμφιλίωση. Οι Υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές και επανέλαβαν την αποφασιστικότητα τους για οριστική εξάλειψη της.

Στη Συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ Javier Solana, η Επίτροπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις Benita Ferrero-Waldner και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Amr Moussa.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:10:56 PM