Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για την Ημέρα της Ευρώπης - 09/05/2012


Όταν ο Robert Schuman παρουσίαζε την πρότασή για του τη δημιουργία μιας ενωμένης Ευρώπης με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης στις 9 Μαΐου 1950, οι λαοί της Ευρώπης προσπαθούσαν να εξέλθουν από την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση αλλά και από την ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή, που είχε επιφέρει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.


Η αντίληψη ότι η σύγκλιση των οικονομικών συμφερόντων στην Ευρώπη θα βοηθούσε στην εμπέδωση της ειρήνης και στην ανάπτυξη και αύξηση του βιοτικού επιπέδου των λαών της, αποτέλεσε και την απαρχή της Ενωμένης Ευρώπης.

Σήμερα, η γνωστή σε όλους Διακήρυξη Σούμαν παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε, καθώς, οι λαοί της Ευρώπης εν μέσω της οικονομικής κρίσης αναζητούν συλλογικούς τρόπους αντιμετώπισης των κοινών προκλήσεων στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης, της συνοχής και της ειρηνικής επίλυσης προβλημάτων. Όπως αναφέρει ο Σούμαν στη δήλωση του «η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί μονομιάς ή σύμφωνα με ένα ενιαίο σχέδιο. Θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη» .

Είναι σε αυτό το πνεύμα που και η Κύπρος ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 ευελπιστεί να συνδράμει στο όραμα που είχαν οι πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για μια Ευρώπη βασισμένη στις αρχές της ειρήνης της ευημερίας και της δημοκρατίας.

Η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιουλίου 2012 από την Κύπρο αποτελεί όχι μόνο ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία της στην ΕΕ αλλά και μια μεγάλη πρόκληση ως ένα από τα μικρότερα κράτη μέλη της ΕΕ.

Όραμά μας είναι η δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης για τους πολίτες και για τους γείτονές στη βάση της θεμελιώδους αρχής της αλληλεγγύης συμβάλλοντας και προς την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, η οποία γίνεται πιο επίκαιρη λόγω και της ανάγκης της ΕΕ να ανταποκριθεί στην κρίση με κοινωνική ευαισθησία. Μιας Καλύτερης Ευρώπης βασισμένης στην αποτελεσματικότητα, συμβάλλοντας προς την ανάπτυξη για μια πιο ανταγωνιστική Ευρώπη ικανή να αντιμετωπίσει τις μεγάλες σημερινές προκλήσεις.

Η Κύπρος ήδη προετοιμάζεται για την Προεδρία με μεθοδικό και συστηματικό τρόπο, αποδίδοντας τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ως κράτος μέλος την άσκηση των καθηκόντων της. Και ακριβώς αυτό είναι το στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει η Κύπρος, ανεξάρτητα από το πολιτικό της πρόβλημα να δράσει ως πραγματικά δίκαιος και έντιμος διαμεσολαβητής, ως ένα υπεύθυνο κράτος μέλος, συνδράμοντας με κάθε δυνατό τρόπο στην ενίσχυση των βασικών αρχών και αξιών της Ενωμένης Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, η επιτυχής και αποτελεσματική διεκπεραίωση των καθηκόντων της Κύπρου ως Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ δεν θα μας μετακινήσει από τον αμετάκλητο στόχο για επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης που να τερματίζει την κατοχή. Ελπίδα και όραμά μας παραμένει η πατρίδα και ο λαός μας να επανενωθούν για να μπορέσει να απολαύσει πραγματικά όλος ο λαός μας και σε όλη τους την έκταση τα οφέλη της ένταξης μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:39:31 PM