Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Τ/κ - Λιμάνια – Λαθρομετανάστες - 27/01/2008


Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο, ξεκαθάρισε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλή και πρόσθεσε πως μόνο με τη λύση του Κυπριακού προβλήματος μπορεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο να εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Ανέφερε ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το κυρίαρχο δικαίωμα, όπως το έχει διατυπώσει η νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να κηρύξει κλειστά τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της και κάθε κράτος -μέλος της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση να τηρούν τους διεθνείς και κοινοτικούς αυτούς κανόνες και το διεθνές δίκαιο.

Η Υπουργός μιλώντας σε εκπροσώπους των ΜΜΕ στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει μεταξύ άλλων και συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο για την διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν ερωτήθηκε εάν θα θέσει και το θέμα που έχει εγερθεί αναφορικά με τα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου.

Αυτό είναι ένα από τα θέματα, τα οποία θα συζητήσει με τον κ. Ρεν είπε η Υπουργός και πρόσθεσε πως η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας «είναι ξεκάθαρη και έχει διατυπωθεί από την πρώτη στιγμή. Διαφωνούμε ριζικά με την αυθαίρετη ερμηνεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία όμως συνάδει και με τη θέση που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Κανονισμό για το απ' ευθείας εμπόριο με τους Τ/κ. Ο Κανονισμός είχε υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια και δεν έχει υιοθετηθεί γιατί έχει διαπιστωθεί ότι είναι απαράδεκτος και όχι μόνο σ' ότι αφορά τη νομική του βάση αλλά και σε διάφορα άλλα θέματα».

Ανέφερε επίσης ότι «εμάς μας αρκεί το γεγονός ότι η νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει τοποθετηθεί ρητά όσον αφορά τον Κανονισμό για το απ'ευθείας εμπόριο, ότι δηλαδή με βάση το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να κηρύξει κλειστά τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της και κάθε κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση να τηρούν αυτούς τους διεθνείς και κοινοτικούς κανόνες και το διεθνές δίκαιο».

Σε ερώτηση αναφορικά με τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους Τ/κ για το θέμα της εναρμόνισής τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι και το θέμα αυτό θα συζητήσει στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν.

Ήδη έχουν γίνει διαβήματα όταν είχαμε πριν από αρκετές μέρες τις πρώτες πληροφορίες για το θέμα αυτό, είπε η κ. Μαρκουλή και πρόσθεσε πως «η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Για μας δεν υπάρχει θέμα εναρμόνισης των Τ/κ με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο» είπε και πρόσθεσε πως «αυτό που υπάρχει μέσα στον χρηματοδοτικό κανονισμό και για το οποίο έχουμε συμφωνήσει, είναι ενημέρωση των Τ/κ για το κοινοτικό κεκτημένο. Ήδη έχουν ήδη υιοθετηθεί κάποια προγράμματα και ένα μέρος από τον χρηματοδοτικό κανονισμό για την ενημέρωση των Τ/κ για το κοινοτικό κεκτημένο» ανέφερε.

«Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει εναρμόνιση των Τ/κ με το κοινοτικό κεκτημένο γιατί αυτή τη στιγμή δεν εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο στις κατεχόμενες περιοχές. Για να εφαρμοστεί και για να εναρμονιστούν οι Τ/κ με το κοινοτικό κεκτημένο θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό ούτως ώστε το ευρωπαϊκό κεκτημένο να μπορεί να εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε η Υπουργός και πρόσθεσε ότι τη θέση αυτή της κυβέρνησης θα την επαναλάβει ξανά στη συνάντηση που θα έχει στις Βρυξέλες με τον Ολι Ρεν.

Τέλος, όσον αφορά στο θέμα των λαθρομεταναστών που έρχονται μέσω των κατεχομένων, η Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτό το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα. «Το έχουμε θέσει και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά το έθεσα και εγώ η ίδια προσωπικά στους δέκα Υπουργούς Εξωτερικών στα πλαίσια της άτυπης συνάντησης των Μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ και είναι ένα από τα θέματα που θα εγείρω με τον κ. Ρεν», κατέληξε η ΥΠΕΞ.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:10:46 PM