Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας - 12/09/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Liu Xinsheng.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Xinsheng διαβίβασε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Κίνας κ. Hu Jintao καθώς και τις ευχές της Κυβέρνησης και του κινεζικού λαού προς την Κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου.

Στη συνέχεια ο νέος Πρέσβης αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία και τον αρχαίο πολιτισμό της Κύπρου, στις συνθήκες κοινωνικής σταθερότητας και ειρήνης που απολαμβάνει ο κυπριακός λαός αλλά και στη μεγάλη συμβολή της χώρας στη διατήρηση της ειρήνης και στην προώθηση της συνεργασίας στην περιοχή. Πρόσθεσε επίσης ότι η Κίνα παρακολουθεί με ικανοποίηση τα επιτεύγματα της Κύπρου στον τομέα της οικονομίας, της κοινωνικής ανάπτυξης και των εξωτερικών σχέσεων και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη χώρα για πρόοδο στον δρόμο της ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Xinsheng είπε ότι οι δύο λαοί μοιράζονται μακρόχρονους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης και πρόσθεσε ότι με την πάροδο των ετών και με συντονισμένες προσπάθειες οι σχέσεις αυτές έχουν αναβαθμιστεί σε νέο επίπεδο με ενίσχυση της πολιτικής εμπιστοσύνης, με εδραίωση της αμοιβαίας κατανόησης και στήριξης σε σημαντικά ζητήματα της κάθε μιας, με πρακτική και εποικοδομητική συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, της επιστήμης και της εκπαίδευσης και με διατήρηση της στενής επικοινωνίας και συνεργασίας στις διεθνείς υποθέσεις. Τόνισε, επίσης, ότι η Κινεζική Κυβέρνηση δίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων με την Κύπρο και στηρίζει την Κύπρο ως μια φίλη χώρα και εταίρο από όλες τις απόψεις. Διαβεβαίωσε επίσης τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι η πολιτική της Κινεζικής Κυβέρνησης για διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση των θερμών και εγκάρδιων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα παραμείνει σταθερή και αναλλοίωτη, όποιες αλλαγές και αν επέλθουν σε διεθνές, περιφερειακό ή εσωτερικό επίπεδο. Η Κίνα, πρόσθεσε, είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Κύπρο στις προσπάθειες για οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος στη διμερή συνεργασία, στη βάση των κοινών αξιών του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου οφέλους και της μη επέμβασης της μίας στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης.

Καταλήγοντας, ο νέος Πρέσβης της Κίνας είπε ότι συνειδητοποιεί το βάρος της ευθύνης του διορισμού του, διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την καλύτερη αλληλοκατανόηση μεταξύ των δύο λαών καθώς και για τη διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνησή του θα του παρέχουν πολύτιμη στήριξη και βοήθεια.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε τον νέο Πρέσβη ότι ο Κυβέρνηση και ο ίδιος θα του προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Προσωπικά, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσβλέπω σε συνεργασία μαζί σας για επέκταση των σχέσεων που ήδη υπάρχουν ανάμεσα στην Κύπρο και την Κίνα.

Αυτά τα 40 χρόνια, είπε οι χώρες μας έχουν εξαίρετες σχέσεις όπως και ένα εξαίρετο επίπεδο πολύπλευρης συνεργασίας. Η συνομολόγηση αριθμού σημαντικών Συμφωνιών, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, παρέχει απτή απόδειξη του πολύ δυνατού πλαισίου συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Κίνας. Είναι πρόθεση της Κυβέρνησης μου, ανέφερε, να εργαστεί για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος με την οριστικοποίηση συμφωνιών οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Όσον αφορά στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου εκτιμούν τη θέση αρχών που διατηρεί η Κίνα στο Κυπριακό όπως και την εποικοδομητική και θετική της στάση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για τη σταθερή στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά στον σεβασμό της “πολιτικής για μια ενιαία Κίνα”. Επιπρόσθετα, είπε, η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ και ως Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ ως τον Δεκέμβριο του 2012 στοχεύει να συνεισφέρει στην περαιτέρω ανάπτυξη των πολυδιάστατων σχέσεων της Κίνας με την ΕΕ.

Τέλος, ανέφερε ότι προσβλέπει στην επικείμενη επίσημη επίσκεψη του στην Κίνα που θα έχει ως στόχο τη συνέχιση των υψηλού επίπεδου επαφών του για την εξέταση νέων τρόπων επέκτασης της καλά εδραιωμένης συνεργασίας των δυο χωρών.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η λύση του κυπριακού προβλήματος, ο τερματισμός της κατοχής και ο παράνομος εποικισμός και η επανένωση της πατρίδας μας είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που από την εκλογή μου στην Προεδρία το 2008 ανέλαβα αμέσως πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

Οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κυπριακό κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα, σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης.

Μέχρι τη στιγμή που ο κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ο συνομιλητής μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις πολυάριθμες δυσκολίες και τον αργό ρυθμό. Αναμενόταν περισσότερη πρόοδος αλλά αυτό δεν πρέπει να μειώνει τη σημασία των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν εκείνη την περίοδο.

Από τον Μάιο του 2010, όμως, όταν ο δρ Ντερβίς Έρογλου έγινε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις, με τις συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών να έχουν σταματήσει.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, υπό τη νέα της ηγεσία, απέτυχε να τιμήσει τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών όπως και τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ, παρά τη δέσμευση του κ. Έρογλου ότι θα δεσμευόταν από αυτές και ότι θα συνέχιζε τις συνομιλίες από το σημείο που τις αφήσαμε με τον κ. Ταλάτ.

Σταδιακά, έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από μια λύση στη συμφωνημένη βάση και προωθούν την αναβάθμιση της παράνομης οντότητας, της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», και μια πολιτική λύσης δύο κρατών.

Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο με την τουρκοκυπριακή πλευρά να αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στην πραγματικότητα να παραδέχεται ότι επιθυμεί τον τερματισμό της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και να απειλεί, περιλαμβανομένης και της αμφισβήτησης του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να διερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή προς την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Επαναλαμβάνω την ισχυρή πεποίθησή μας ότι η πιθανή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην Κύπρο και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και θα ήταν επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου».

Εξάλλου, αναφερόμενος στην Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Παρά τους εκφοβισμούς της Άγκυρας σχετικά με την Προεδρία, η Λευκωσία παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της να αξιολογήσει αντικειμενικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, να εξετάσει το ενδεχόμενο άνοιγμα διαθέσιμων κεφαλαίων και να συνεργαστεί εποικοδομητικά σύμφωνα με τα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ για ενίσχυση της διαδικασίας ένταξης. Εν όψει των ανωτέρω, η Τουρκία ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ οφείλει να αντιληφθεί ότι για να γίνει μέλος της Ένωσης πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες και τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών της.

Σημαίνει επίσης εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου και της ΕΕ. Είναι, συνεπώς, λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να εφαρμόσει το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο αναγνωρίζοντας και εξομαλύνοντας τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και συμβάλλοντας, με συγκεκριμένους τρόπους, στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η Κύπρος υποστηρίζει την προσπάθεια της Άγκυρας για ένταξη στην ΕΕ. Όμως η θετική αυτή προσέγγιση δεν είναι άνευ όρων και η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και να ενεργήσει ανάλογα.

Επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά τη δέσμευσή μου για επίλυση του κυπριακού προβλήματος που θα διασφαλίζει ένα ειρηνικό και ευτυχισμένο μέλλον για όλους τους Κυπρίους, καθώς και την ετοιμότητά μου να συνεχίσω τις προσπάθειες και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι να υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν και οι δύο πλευρές στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών. Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε με τις διαπραγματεύσεις. Καλώ την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι και να συνεχίσει τον διάλογο. Να συμμεριστεί το όραμά μας για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.

Την 1η Ιουλίου 2012 η Κύπρος ανέλαβε για πρώτη φορά από την ένταξή της στην ΕΕ την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Προεδρία είναι τόσο μία πρόκληση όσο και μία ευκαιρία και η Κύπρος καλείται να λειτουργήσει ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλεται να βγει πιο δυνατή από την παρούσα οικονομική κρίση. Η Ένωση πρέπει να είναι πιο κοντά στους πολίτες της και να τους μεταφέρει ένα μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης. Με τον ενθουσιασμό κάποιου που αναλαμβάνει για πρώτη φορά, η Προεδρία εργάζεται ‘Για μια Καλύτερη Ευρώπη’, επιδιώκοντας την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης, στη βάση της θεμελιώδους αρχής της ΕΕ για αλληλεγγύη, μέσα από πιο αποτελεσματικές πολιτικές. Η Κυπριακή Προεδρία στοχεύει επίσης σε μία Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της με έμφαση στις νεότερες γενιές. Εργαζόμαστε επίσης για να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους γείτονές της, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της στη διεθνή σκηνή».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας καλωσόρισε, τέλος, τον νέο Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο και διαβίβασε προς τον Πρόεδρο κ. Hu Jintao και τον Πρωθυπουργό κ. Wen Jiabao θερμούς χαιρετισμούς και μήνυμα ειλικρινούς φιλίας και αλληλεγγύης εκ μέρους του κυπριακού λαού. Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε τον κ. Xinsheng για τη στήριξη της Κυβέρνησης αλλά και του ιδίου στην αποστολή του, προκειμένου η θητεία του να είναι τόσο εποικοδομητική όσο και καρποφόρα.

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:41:01 PM