Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Πορτογαλίας στην Κύπρο - 28/04/2014


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Πορτογαλίας στην Κύπρο κ. Joao Manuel Pina Perestello Cavaco.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο νέος Πρέσβης της Πορτογαλίας εξέφρασε την ετοιμότητα του να εργαστεί για την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών οι οποίες, όπως ανέφερε, βασίζονται στους πολύ στενούς και θερμούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες και στους δύο λαούς , αλλά και στους κοινούς στόχους και τα κοινά συμφέροντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασίζονται επίσης, πρόσθεσε, και στην κοινή και σαφή πεποίθηση τους για πιο εντατική και ανοικτή συνεργασία και παρακολούθηση των εξελίξεων σε άλλες περιοχές, περιλαμβανομένης της ζωτικής περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Cavaco έφρασε τη βαθιά του ικανοποίηση αφού αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια ιστορική στιγμή για την Κύπρο κατά την οποία έχουν επαναρχίσει οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων για επανένωση της χώρας και για προώθηση της συνεργασίας με στόχο την πρόοδο της Κύπρου και του λαού της, ανεξαρτήτως εθνικής προέλευσης.

Εξάλλου, εξέφρασε την εκτίμησή του για το γεγονός ότι και οι δύο χώρες αναβάθμισαν αμοιβαία το επίπεδο της διπλωματικής τους εκπροσώπησης σε επίπεδο πρέσβεων, εν μέσω περικοπών στις διπλωματικές αποστολές και στο προσωπικό τους. Συναφώς, εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση για τη γενναιόδωρη και στενή συνεργασία που είχε με τις κυπριακές Αρχές κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ως Πρόξενος της Πορτογαλίας, από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο Πρέσβης της Πορτογαλίας έκανε επίσης αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας στην Κύπρο, μετά από την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιωάννη Κασουλίδη στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο του 2013, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπηρεσιακές ανταλλαγές αυτού του είδους θα συνεχιστούν προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Κυβέρνηση του θα παράσχουν στον νέο Πρέσβη της Πορτογαλίας κάθε δυνατή βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του, προσβλέποντας να εργαστούν μαζί του με στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στην Πορτογαλία, αλλά και η πρόσφατη επίσκεψη του Πορτογάλου Υφυπουργού Εξωτερικών Αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Σχέσεις, κ. Bruno Macaes στην Κύπρο τον Φεβρουάριο του 2014, έχουν επαναβεβαιώσει το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και μας παρείχαν την ευκαιρία να προσδώσουμε περεταίρω ώθηση στις σχέσεις μας και στους κοινούς μας στόχους για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

Επιπρόσθετα, σημείωσε, η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για έναρξη πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών το 2013 αναμένεται να εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις Κύπρου-Πορτογαλίας. Επίσης, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η εφαρμογή της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας τον Αύγουστο 2013 αναμένεται να βοηθήσει στη βελτίωση των επενδυτικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών. Προσβλέπω, συνέχισε, ότι η Κύπρος και η Πορτογαλία θα ερευνήσουν περισσότερους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι ως νότιοι εταίροι, οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και γι’ αυτό μοιράζονται κοινές θέσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας, κάτι που επιτρέπει την περαιτέρω εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας. Η Υπουργική Συνάντηση της Μεσογειακής Ομάδας στο Αλικάντε της Ισπανίας αυτό τον μήνα παρείχε την ευκαιρία για συζήτηση τέτοιων θεμάτων, όπως είναι το θέμα της μετανάστευσης, όπου εκφράστηκαν κοινές θέσεις.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εφαρμόσει χωρίς καθυστερήσεις το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψε με την Τρόικα με συνολικό στόχο την επιστροφή στον δρόμο της αειφόρου ανάπτυξης, και εξέφρασε ικανοποίηση που η δέσμευση αυτή αναγνωρίζεται από την Τρόικα, μετά και από την τρίτη αξιολόγηση – όπου αναγνωρίστηκε, επίσης, ότι η Κύπρος δεν έχει παρεκκλίνει από το πρόγραμμα – και από το Eurogroup. Πρόσθεσε ακόμη ότι αναμένεται να υπάρξει εν γένει βελτίωση της οικονομίας το τρέχον και το επόμενο έτος. Τόνισε, ωστόσο, ότι παρά τα θετικά αποτελέσματα, η Κυβέρνηση γνωρίζει τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν της και λαμβάνει μέτρα με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας, την ενίσχυση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, έλαβε μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανεργίας, τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας και της προώθησης της κοινωνικής συνοχής, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ο δρόμος προς τα εμπρός δεν είναι εύκολος, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πνεύμα ενότητας και το κίνητρο για επιτυχία που έχει ήδη επιδείξει ο λαός της Κύπρου θα υπερισχύσει.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η άφιξή σας στην Κύπρο συμπίπτει με μια κρίσιμη καμπή για το νησί μας. Από την ανάληψη των καθηκόντων μου, δήλωσα την πρόθεσή μου να εργαστώ επίμονα με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα το οποίο παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα. Η υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης στις 11 Φεβρουαρίου 2014 άνοιξε τον δρόμο για την επανέναρξη συνολικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εμπλακεί σε μια διαπραγματευτική διαδικασία που θα στοχεύει στο αποτέλεσμα, με στόχο την επίτευξη μιας διευθέτησης που θα εξυπηρετεί, πάνω απ’ όλα, τα νόμιμα συμφέροντα του κυπριακού λαού, μιας διευθέτησης που θα διασφαλίζει την ενότητα της χώρας μας και τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, προσδίδουμε μεγάλη σημασία στην υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και για την αποκατάσταση της ελπίδας και της εμπιστοσύνης στην προοπτική επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης».

Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη θέση αρχών που τηρεί η Δημοκρατία της Πορτογαλίας στο κυπριακό πρόβλημα και επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης του να κάνει τα βήματα που χρειάζονται για εξεύρεση λύσης που θα παρέχει ένα μέλλον ευημερίας για όλους τους Κύπριους.


Τέλος, καλωσορίζοντας τον νέο Πρέσβη της Πορτογαλίας στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον παρακάλεσε να διαβιβάσει στον Πρόεδρο Αnibal Cavaco Silva και τον λαό της χώρας θερμούς χαιρετισμούς και μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης.

Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:50:02 PM