Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Έκθεση στο Smithsonian Institution, "Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών" - 24/09/2010


Εγκαινιάζεται την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, η μεγαλύτερη έκθεση που διοργάνωσε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία στο εξωτερικό.


Η έκθεση με τίτλο “Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών” παρουσιάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, του Smithsonian Institution στην Ουάσιγκτον, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο μαζί με την πρεσβεία στην Ουάσιγκτον έχει και τον όλο συντονισμό. Στόχος του όλου εγχειρήματος είναι η προβολή της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες με την ευκαιρία των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντάσσεται στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian.

Η έκθεση καλύπτει τις περιόδους από την Αρχαιότητα μέχρι την Ενετοκρατία και περιλαμβάνει αρχαιολογικά αντικείμενα, νομίσματα, χάρτες, γκραβούρες και βυζαντινές εικόνες. Για την όλη διοργάνωση το Υπουργείο Εξωτερικών συνεργάστηκε με διάφορα Υπουργεία, Τμήματα, Οργανισμούς και ιδιωτικούς φορείς. Συντελεστές της έκθεσης είναι το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, το Μουσείο Περίδη-Marfin Laiki Bank, το Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας “Θάλασσα”, το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ και η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Δρ. Σοφοκλής Χ”Σάββας, πρώην Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Στην αίθουσα της έκθεσης θα προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη, ταινία σχετική με τα εκθέματα και τους αρχαιολογικούς χώρους και εκκλησίες από όπου προέρχονται. Επίσης έχει εκδοθεί ένας πολυτελής κατάλογος με τα αντικείμενα της έκθεσης και με άρθρα για τις διάφορες ιστορικές περιόδους της Κύπρου τα οποία έχουν γράψει διακεκριμένοι επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό. Ο Κ.Ο.Τ. έχει ετοιμάσει ειδικό φυλλάδιο για την προβολή της Κύπρου, το οποίο θα διατίθεται δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες της έκθεσης.

Με σκοπό την ολοκληρωμένη παρουσίαση της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου, παράλληλα με την έκθεση, το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Smithsonian Institution και με άλλους φορείς και πανεπιστήμια, διοργανώνει σειρά διαλέξεων, συμποσίων και ημερίδων, από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι και τον Απρίλιο 2011. Διακεκριμένοι επιστήμονες από την Κύπρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες θα παρουσιάσουν διαλέξεις με θέματα όπως η Ιστορία και η Αρχαιολογία της Κύπρου, η Μυθολογία και η Θεά Αφροδίτη, το κρασί της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ.α.

Μετά τα επίσημα εγκαίνια η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 και θα εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μέχρι την 1η Μαΐου 2011.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:28:40 PM