Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών στην Υπουργική Συνάντηση της Γαλλοφωνίας στο περιθώριο της 70ης Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών - 27/09/2015


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης προσφώνησε χθες, 26 Σεπτεμβρίου 2015, την Υπουργική Συνάντηση της Γαλλοφωνίας που έλαβε χώρα στην έδρα των ΗΕ, στο περιθώριο της 70ης Συνόδου του Διεθνούς Οργανισμού υπό τη Προεδρία της Σενεγάλης.


Ο Υπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του αναφέρθηκε σε δύο βασικά ζητήματα: Την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην άνευ προηγουμένου μεταναστευτική ροή, της οποίας, όπως είπε, γινόμαστε μάρτυρες στην Μεσόγειο Θάλασσα. Και τα δύο θέματα, ανέφερε, έχουν αρνητικές, σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι όλες οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι είμαστε πολύ κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή, που σηματοδοτεί τη καταστροφή του πλανήτη μας.

Τόνισε ότι η επόμενη 21η Διάσκεψη των κρατών μερών στην Σύμβαση Πλαίσιο του ΟΗΕ για τη Καταπολέμησης της Κλιματικής Αλλαγής, που θα γίνει στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015, αποτελεί ίσως μια από τις τελευταίες ευκαιρίες, όπου πρέπει να ληφθούν αποφασιστικά και συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής. Χρειαζόμαστε, τόνισε, μια διεθνή συμφωνία που θα ενσωματώνει τις πολιτικές, οικονομικές και τεχνοκρατικές δραστηριότητες της κάθε χώρας για την επίτευξη του στόχου αυτού. Χρειάζεται, συνέχισε, πολιτική βούληση όλων των χωρών και τόνισε ότι έφτασε η κρίσιμη στιγμή που πρέπει να σταματήσουν οι συζητήσεις και να αρχίσει συγκεκριμένη δράση.

Αναφορικά με τις πρωτοφανείς μεταναστευτικές ροές που αντιμετωπίζουμε σήμερα, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι αυτές οφείλονται κατά κύριο λόγο σε ανθρώπους που προσπαθούν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από εμπόλεμες ζώνες, όπως η Λιβύη, και από τις ενέργειες των τρομοκρατικών ομάδων, όπως η Boko Haram στην Αφρική και το Daesh στη Συρία και Ιράκ. Η μετανάστευση και οι πρόσφυγες, τόνισε, είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που δεν έχει μια και μόνο θεραπεία. Σε αυτές τις ροές, υπάρχουν χιλιάδες άτομα, οικογένειες και μικρά παιδιά, που θέλουν να ξεφύγουν από τη βία και που χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Η απάντηση στο πρόβλημα αυτό, τόνισε, είναι μέσω της συντονισμένης και κοινής δράσης σε διεθνές επίπεδο. Χρειαζόμαστε αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των χωρών στην επιτήρηση των συνόρων, την ανταλλαγή πληροφοριών, τις προσπάθειες της κάθε χώρας να αποφευχθεί το συστηματικό λαθρεμπόριο ανθρώπων με την δίωξη των λαθρεμπόρων. Πρέπει, επίσης, να συντονιστούμε και να μοιραστούμε την ευθύνη για τη βοήθεια που παρέχεται για τη στήριξη και την προσφορά στέγης στους πρόσφυγες.

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δύο βασικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση αυτού του προβλήματος στη ρίζα του είναι η προώθηση πολιτικής σταθερότητας στις χώρες του πολέμου και των συγκρούσεων και η προώθηση της βιώσιμη ανάπτυξης μαζί με την ενίσχυση των θεσμών και των οικονομικών συνθηκών στις αναπτυσσόμενες χώρες.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:57:39 PM