Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κυπριανού συναντήθηκε με την Ελληνίδα ομόλογό του κα Μπακογιάννη - 03/09/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα, συναντήθηκε σήμερα με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κα Ντόρα Μπακογιάννη.


Στη συνάντηση με την κα Μπακογιάννη, ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε την ομόλογό του για τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, ενόψει και της έναρξης του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών εξέτασαν, επίσης, τους περαιτέρω χειρισμούς Ελλάδας και Κύπρου στο ζήτημα της αξιολόγησης της Τουρκίας από την ΕΕ τον προσεχή Δεκέμβριο.

Μετά τη συνάντηση, ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες, στις οποίες παρέστησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γιάννης Βαληνάκης, ο νέος υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Αριστείδης Σάνδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών Πρέσβης κ. Κορνήλιος Κορνηλίου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, ο νέος Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μετά την ολοκλήρωση των διευρυμένων συνομιλιών οι δύο Υπουργοί προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

Ν. Μπακογιάννη: «Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω τον φίλο μου Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μάρκο Κυπριανού στην Αθήνα. Είχαμε μια πολύ χρήσιμη και ουσιαστική συζήτηση, στο πλαίσιο των συστηματικών, στενών επαφών και της συνεχούς συνεργασίας των δύο Υπουργείων μας.

Πρώτα απ’ όλα, μου δόθηκε η ευκαιρία να ευχαριστήσω την Κυπριακή Κυβέρνηση για τη γενναιόδωρη βοήθεια που προσέφερε η Κύπρος στις προσπάθειες για την κατάσβεση των πρόσφατων πυρκαγιών στην Αττική. Κανείς άλλωστε δεν ξεχνά την προσφορά της Κύπρου στις πυρκαγιές του 2007 και στην ανοικοδόμηση του χωριού Αρτέμιδα στην Ηλεία.

Σήμερα ανταλλάξαμε απόψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Για την Ελλάδα το Κυπριακό είναι ζήτημα υψίστης προτεραιότητας. Η Ελλάδα είναι παρούσα και δραστήρια. Είναι δίπλα στην κυπριακή ηγεσία σε αυτή την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων. Δίνουμε από κοινού τον αγώνα ευαισθητοποίησης των εταίρων μας στην Ε.Ε. και των υπολοίπων παραγόντων του διεθνούς συστήματος, που έχουν ρόλο και ενδιαφέρον για το Κυπριακό και, φυσικά, τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών, όπως σας είπα, έχουν συνεχή συντονισμό και συνεργασία.

Στηρίζουμε με ουσιαστικό τρόπο την τρέχουσα διαπραγματευτική διαδικασία και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, για την επίτευξη μίας κυπριακής λύσης, χωρίς επιδιαιτησίες, παρεμβάσεις τρίτων, τεχνητά χρονοδιαγράμματα και πάσης φύσεως ορόσημα, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ε.Ε.

Η από κοινού συμφωνημένη βάση των διαπραγματεύσεων είναι μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται ρητά από τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια.

Η Ελλάδα, εκτός από την ενεργό στήριξη της διαδικασίας, τονίζει συστηματικά προς όλους τους ξένους συνομιλητές της την ανάγκη να επιτρέψει η Τουρκία στους Τουρκοκυπρίους να διαπραγματευθούν δημιουργικά, για μια συμφωνημένη λύση, που θα είναι βιώσιμη και λειτουργική.

Το περιστατικό στο οδόφραγμα του Λιμνίτη είναι απογοητευτικό και επιβαρύνει το κλίμα, ακριβώς τη στιγμή που ξεκινά η νέα φάση των διαπραγματεύσεων. Είναι αυτονόητο ότι η λύση πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να επιτρέπει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εκπροσωπεί την Κύπρο στην Ε.Ε. αποτελεσματικά. Είναι προφανές ότι η διχοτόμηση δεν είναι λύση. Μια ενωμένη Κύπρος στην Ε.Ε., της οποίας όλοι οι πολίτες θα είναι Ευρωπαίοι πολίτες, αποτελεί την καλύτερη επένδυση για ένα μέλλον προόδου και ανάπτυξης.

Στο ζήτημα των εγγυήσεων, συμφωνούμε ότι πρόκειται για σύστημα παρωχημένο και αναχρονιστικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Συζητήσαμε διεξοδικά και το θέμα της προσεχούς αξιολόγησης της Τουρκίας ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι της Ε.Ε. Συζητήσαμε και την πορεία των επιμέρους κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την ενημέρωση των εταίρων μας και των στελεχών της Επιτροπής για τις θέσεις μας, έτσι ώστε η έκθεση του Οκτωβρίου να αποτυπώνει αντικειμενικά την πραγματικότητα ενόψει της αξιολόγησης του Δεκεμβρίου. Χρόνος υπάρχει ακόμη για να συμμορφωθεί η Τουρκία, αρκεί να αντιληφθεί έγκαιρα ότι εκπτώσεις και ειδική μεταχείριση δεν θα υπάρξουν. Αρκεί να αντιληφθεί ότι η Ένωση δεν δουλεύει έτσι.

Από πλευράς μας, ανάλογα και με τη δική της ανταπόκριση, θα καθορίσουμε τη στάση μας, με γνώμονα το εθνικό, αλλά και το κοινοτικό συμφέρον, δηλαδή την προάσπιση των ευρωπαϊκών αρχών, των ευρωπαϊκών αξιών και του κεκτημένου.

Ενημέρωσα, τέλος, τον κ. Υπουργό, για τις συνομιλίες που είχα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας και κ. Υπουργέ, για μια ακόμη φορά, σε ευχαριστώ που ήρθες στην Αθήνα και για την καλή συνεργασία που έχουμε. Ελλάδα και Κύπρος έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις και πιστεύω ότι μαζί θα καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Μ. Κυπριανού: «Θέλω και εγώ να αρχίσω ευχαριστώντας για τη συνάντηση σήμερα. Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που είμαι σήμερα στην Αθήνα. Όπως είναι γνωστό, έχουμε μια στενή και τακτική επαφή με τη συνάδελφο και φίλη Ντόρα Μπακογιάννη τόσο για τα ζητήματα που αφορούν άμεσα στην Κύπρο, αλλά βεβαίως για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα.

Έχουμε, όπως είπα, τακτικές επαφές και σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, όμως, μπαίνουμε τώρα σε μια σημαντική φάση για την Κύπρο. Είμαστε στα πρόθυρα έναρξης του δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Όπως είναι γνωστό, στον πρώτο γύρο, αν και υπήρξε πρόοδος, δεν ήταν στο βαθμό που αναμέναμε ή στα πιο δύσκολα ζητήματα, και, ταυτόχρονα, κινούμαστε προς την αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβριο.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, να εκτιμήσουμε την κατάσταση, να ενημερώσω για την πορεία των συνομιλιών, αλλά να δούμε και τους περαιτέρω χειρισμούς του ζητήματος αξιολόγησης της Τουρκίας. Η θέση μας είναι ότι η Τουρκία έχει ευθύνη, πρώτα απ’ όλα, για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ναι μεν υπάρχει η συμφωνημένη διαδικασία μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά δεν παύει το Κυπριακό να είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Δημιουργήθηκε από την Τουρκία, η Τουρκία δεν πρέπει να είναι ένας απλός θεατής, αλλά πρέπει να είναι εποικοδομητική και έμπρακτη στην επίλυσή του. Ιδιαίτερα επιτρέποντας στους Τουρκοκυπρίους να διαπραγματεύονται ελεύθερα, αλλά στέλνοντας και τα σωστά μηνύματα προς την επιδιωκόμενη λύση, διότι με το να υποσκάπτουν το στόχο της λύσης, σίγουρα δεν βοηθούν τη διαπραγμάτευση στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, έχει αναλάβει υποχρεώσεις προς την Ε.Ε. και υποχρεώσεις που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, όμως η Τουρκία δεν τις έχει εκπληρώσει και είναι υποχρέωσή της να το κάνει αυτό, είναι υποχρέωση προς την ΕΕ και δεν μπορεί να θέτει η ίδια προϋποθέσεις και όρους, για να εκπληρώσει τις δικές της προϋποθέσεις. Αυτή είναι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι αναμένουμε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλιώς θα υπάρξουν επιπτώσεις. Βεβαίως οι επιπτώσεις ευελπιστούμε ότι θα αποφασιστούν συλλογικά, μέσα από την ΕΕ, και ανάλογα με τις συνθήκες την κατάλληλη στιγμή.

Είχα την ευκαιρία, επίσης, να ενημερωθώ για την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Η Κύπρος δεν συμμετέχει στο ΝΑΤΟ, είμαστε όμως κράτος μέλος της ΕΕ, δεν έχουμε ένσταση στη συνεργασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μέσα στο πλαίσιο βέβαια της αυτόνομης λειτουργίας των δύο Οργανισμών και της ανεξαρτησίας λήψεως αποφάσεών τους, αλλά θέλω να επαναλάβω αυτό που είχε πει και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά την επίσκεψη του κ. Ρασμούσσεν, ότι η ΕΕ έχει 27 κράτη μέλη και αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίσει και να το αποδεχθεί η Τουρκία. Το πρόβλημα ΕΕ - ΝΑΤΟ, είναι η Τουρκία και όχι η Κύπρος.

Θέλω να επαναλάβω ότι εκτιμούμε ιδιαίτερα τόσο η Κυπριακή Κυβέρνηση όσο και ο κυπριακός λαός, τη συνεχή, τη σταθερή συμπαράσταση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού πολιτικού κόσμου και λαού, στις δύσκολες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο που προσπαθούμε να λύσουμε το μεγάλο εθνικό μας ζήτημα.

Δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα στα όσα έχει πει η φίλη μου η Ντόρα, για το τι επιδιώκουμε για τη λύση του Κυπριακού, αλλά να τονίσω ότι η λύση που επιδιώκουμε πρέπει να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων και Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όχι μόνο τις προοπτικές ενός ενωμένου νησιού, αλλά και ενός κράτους μέλους της ΕΕ με όλα τα οφέλη της.

Έχουμε συμφωνήσει ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επαφή και θα αντιμετωπίζουμε, βεβαίως, τα ζητήματα όπως αυτά προκύπτουν».

Ακολούθως η κα Μπακογιάννη απάντησε στις εξής ερωτήσεις:

Ερώτηση: Στο προσεχές διάστημα, όπου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα διαμορφωθεί, ενόψει των κρίσιμων θεμάτων που αναμένονται στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, όπως είναι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και το Κυπριακό, πόσο δύσκολο ή εύκολο θα είναι να ληφθούν αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο;

Απάντηση: Έχω ξαναπεί ότι το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών - είτε σε προεκλογική είτε σε κανονική περίοδο - συνεχίζει να δουλεύει και δεν σταματάει ουδεμία στιγμή. Η υπεράσπιση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής είναι βασικό καθήκον όλων μας και θα το κάνουμε μέχρι και την ημέρα της ορκωμοσίας της όποιας Κυβέρνησης επιλέξει ο ελληνικός λαός, έτσι ώστε παραδίδοντας ή μη παραδίδοντας ή όπως θέλετε, να μην υπάρχει το παραμικρό κενό στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

Είναι θετικό ότι, ουσιαστικά, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο ελληνικός πολιτικός κόσμος, παρά τις όποιες προσπάθειες, καμιά φορά, κομματικού πατριωτισμού, οι οποίες καταγράφονται, δεν έχει διαφορετικές απόψεις και άρα η γραμμή είναι μία και εθνικά συμφωνημένη.

Ερώτηση: Ο κ. Κυπριανού είπε πριν από λίγο ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις εάν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ. Χθες σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), είπε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ περνά από τη λύση του Κυπριακού και ταυτόχρονα έχουμε δηλώσεις του κ. Κυπριανού, που λέει ότι θα υπάρξουν οδυνηρές αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Τουρκία, εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ. Η Ελλάδα θα υποστηρίξει τις όποιες επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο;

Απάντηση: Αυτό το οποίο συζητάμε είναι ακριβώς τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε, από κοινού Ελλάδα και Κύπρος, αλλά και ολόκληρη η Ε.Ε., να απαντήσει σε τυχόν μη εφαρμογή από πλευράς Τουρκίας του κοινοτικού κεκτημένου, δηλαδή των συμφωνηθέντων, όπως είναι το Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Αυτό είπα και εγώ, αυτό είπε και ο κ. Κυπριανού, αυτό λέμε και οι δύο και αυτό συζητάμε αυτή τη στιγμή. Και πρόσθετα ότι η Τουρκία έχει ακόμα καιρό να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και άρα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Και θα αξιολογηθεί για την μη τήρηση ή ενδεχομένως την τήρηση το Δεκέμβριο. Αυτό είπαμε και οι δύο και νομίζω ότι αυτή είναι η βάση της συνεργασίας μας και πιστεύω ότι θα έχουμε μια ευρωπαϊκή θέση πάνω σε αυτό.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:21:34 PM