Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την Υπουργό Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νοτίου Αφρικής - 21/09/2012


Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με την Υπουργό Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής κα Maite Nkoana-Mashaban, η οποία πραγματοποιεί μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο μετά από πρόσκληση της κας Υπουργού.


Οι εξαίρετες διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, οι σχέσεις ΕΕ και Νοτίου Αφρικής, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, καθώς και πολυμερή θέματα αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης κατά τη σημερινή συνάντηση. Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για την Εγκαθίδρυση Μηχανισμού Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Κύπρου και της Νοτίου Αφρικής.

Ακολούθησαν δηλώσεις τους στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Στις δηλώσεις της, η Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη χαρά και την τιμή για την επίσκεψη της Νοτιοαφρικανής Υπουργού στην Κύπρο, «την πρώτη επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών της Νοτίου Αφρικής από την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960», τονίζοντας την πεποίθηση ότι η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη και διεύρυνση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και λαών.

Αναφερόμενη στις διαχρονικές σχέσεις των λαών της Κύπρου και της Νοτίου Αφρικής, η κα Υπουργός σημείωσε ότι αυτές εκφράζονται μέσα από την ενεργό συνεργασία των δύο χωρών στην Κοινοπολιτεία και τα Ηνωμένα Έθνη. Όπως είπε, «η Κύπρος, ως ηγετικό μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων, από το 1960 μέχρι το 2004, συνέβαλε στον διεθνή αγώνα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων (Απαρτχάιντ) και υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια στο πλευρό του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και του λαού της Νοτίου Αφρικής. Είμαστε περήφανοι που οι προσπάθειές μας, μαζί με τις προσπάθειες των υπόλοιπων μελών της διεθνούς κοινότητας, είχαν ως αποτέλεσμα την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και τη δημιουργία μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Νοτίου Αφρικής, μετά από τις εκλογές τον Απρίλη του 1994». Εξαίροντας την προσφορά του πρώην Νοτιοαφρικανού Προέδρου Νέλσον Μαντέλα, καθώς και άλλων σπουδαίων Νοτιοαφρικανών ηγετών, δήλωσε ότι συνεχίζουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους εμάς, για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο λαός της Νοτίου Αφρικής βρίσκεται πολύ κοντά στις καρδιές των Κυπρίων και λόγω της δραστήριας Κυπριακής Κοινότητας της Νοτίου Αφρικής που ζει και εργάζεται στη χώρα, «μιας κοινότητας πλήρως ενσωματωμένης στη νοτιοαφρικανική κοινωνία, η οποία συμβάλλει στην κοινωνική, οικονομική και πολυπολιτισμική ανάπτυξη της κοινωνίας αυτής και η παρουσία της οποίας διασφαλίζει τη συνέχιση και την υπεροχή της διμερούς φιλίας».

Η κα Υπουργός εξέφρασε επίσης τη χαρά της για το γεγονός ότι κατά τη σημερινή συνάντηση έγιναν αποφασιστικά βήματα προς την εμβάθυνση του θεσμικού πλαισίου των διμερών σχέσεων, μέσω της υπογραφής Μνημονίου Συναντίληψης για την Εγκαθίδρυση Μηχανισμού Πολιτικών Διαβουλεύσεων που προνοεί τακτικές διαβουλεύσεις για σημαντικά διμερή και πολυμερή θέματα. Παράλληλα, συζητήθηκαν τρόποι διαφοροποίησης των διμερών σχέσεων με στόχο τη συμπερίληψη τομέων όπως οι επιχειρήσεις και το εμπόριο, η εκπαίδευση, η έρευνα και η ανάπτυξη, καθώς και ο τουρισμός.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, η δρ Μαρκουλλή δήλωσε ότι ενημέρωσε διεξοδικά τη Νοτιοαφρικανή ομόλογό της για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, «το οποίο παραμένει θέμα εξωτερικής στρατιωτικής κατοχής και μαζικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων, που απορρέει από τις διχαστικές, διαχωριστικές και ρατσιστικές πολιτικές της κατοχικής δύναμης». «Θα ήταν παράλειψή μου να μην έκανα ιδιαίτερη αναφορά στη στάση αρχών της Νοτίου Αφρικής στο Κυπριακό και να μην εκφράσω την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη για την πολύτιμη στήριξη, στήριξη που βασίζεται σε αρχές και μας προσφέρεται σε όλους τους διεθνείς Οργανισμούς».

Σημείωσε δε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ προσέφερε μια νέα προοπτική στις πολύπλευρες στρατηγικές σχέσεις με τη Νότιο Αφρική και διαβεβαίωσε την ομόλογό της ότι η Κύπρος στηρίζει σθεναρά την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων ΕΕ – Νοτίου Αφρικής, οι οποίες βασίζονται στη στρατηγική συνεργασία η οποία επαναβεβαιώθηκε κατά την επιτυχημένη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Νοτίου Αφρικής που πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2012.

Κατά τις διαβουλεύσεις, η κα Μαρκουλλή είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες που καταβάλλει διαχρονικά η Νότιος Αφρική για την επίλυση πολλών διενέξεων και προκλήσεων στην αφρικανική ήπειρο, μεταξύ των οποίων, στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας, και συγκεκριμένα της πειρατείας ο οποίος είναι υψίστης σημασίας για την Κύπρο ως θαλάσσιο κράτος.

Επιπλέον, κατά τη συνάντηση, ανταλλάγηκαν απόψεις σχετικά με τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Νότιο Γειτονία, ιδιαίτερα στη Συρία, ενώ οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και την ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στη συνεχιζόμενη βία που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων αθώων πολιτών. «Επαναλάβαμε επίσης την πλήρη στήριξη μας στις προσπάθειες του Κοινού Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία κ. Brahimi, για τον τερματισμό της διένεξης, την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων και τη στήριξη πολιτικής λύσης προς μια ελεύθερη και δημοκρατική Συρία, μέσα από μια κοινή δράση της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», συμπλήρωσε η δρ Μαρκουλλή.

Τέλος, η κα Υπουργός σημείωσε ότι εξέφρασαν την κοινή ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι εκρήξεις θρησκευτικών διενέξεων θα έχουν παράπλευρες επιπτώσεις με απρόβλεπτες ανθρωπιστικές και προκλήσεις για την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.

Από πλευράς της, η Υπουργός Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται στην Κύπρο και ευχαρίστησε την κα Υπουργό για την πρόσκληση να πραγματοποιήσει αυτή την «ιστορική επίσκεψη», όπως την αποκάλεσε, την περίοδο που η Κύπρος προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ. Διαβίβασε επίσης τους θερμούς και αδελφικούς χαιρετισμούς του λαού της Νοτίου Αφρικής, καθώς και της Κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, καθοδηγείται από το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, «το παλαιότερο πολιτικό κίνημα σε αφρικανικό έδαφος, το οποίο φέτος γιορτάζει την εκατονταετή επέτειο του».

Η Νοτιαφρικανή Υπουργός σημείωσε ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβουν εκ νέου τις ευχαριστίες τους για την όλη στήριξη που προσέφερε η Κύπρος στη χώρα της, ουσιαστικά και πρακτικά, και μέσω των διεθνών οργανισμών συμπεριλαμβανομένου του Κινήματος των Αδεσμεύτων και των Ηνωμένων Εθνών

Αναφερόμενη στην υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης, η κα Nkoana-Mashaban ανέφερε ότι η εν λόγω συμφωνία επιχειρεί να προωθήσει την πολιτική, οικονομική και κοινωνική συνεργασία. Όπως σημείωσε, η κοινωνική συνεργασία των δύο χωρών ξεκίνησε ανεπίσημα μέσω της επαφής του κυπριακού και νοτιοαφρικανικού λαού κατά τη διάρκεια του αγώνα εναντίον του Απαρτχάιντ, με αποτέλεσμα σήμερα περισσότεροι από 60.000 Κύπριοι να αποκαλούν κοινή «πατρίδα» τους την Κύπρο και τη Νότιο Αφρική.

Όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε ότι η Νότιος Αφρική πάντοτε υποστήριζε την ανάγκη για μια ειρηνική λύση, καθώς και τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. «Η Κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής υποστήριξε τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Η Νότιος Αφρική υποστήριξε ιδιαιτέρως τις δράσεις του ΟΗΕ και του Γενικού Γραμματέα του, καθώς και τις πρωτοβουλίες της Κοινοπολιτείας, του Κινήματος των Αδεσμεύτων και της ΕΕ, για μια ειρηνική λύση που θα φέρει ένα τέλος στη διαίρεση αυτού του ιστορικού νησιού», συμπλήρωσε η κα Υπουργός, τονίζοντας ότι η χώρα της θα εμμείνει σε αυτή τη στάση.

Αναφερόμενη στη συνεργασία των δύο χωρών και τις σχέσεις ΕΕ-Νοτίου Αφρικής, τόνισε ότι γνωρίζουν ότι έχουν στο πλάι τους ένα καλό και αξιόπιστο εταίρο στην ΕΕ.

Αναφερόμενη στις ευκαιρίες συνεργασίας στον επιχειρηματικό και εμπορικό τομέα, η Νοτιοαφρικανή Υπουργός ανέφερε ότι η Κύπρος λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης μπορεί να γίνει σταθμός για τις νοτιοαφρικανικές επιχειρήσεις που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι και η Νότιος Αφρική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σταθμός για Κύπριους που θα επιθυμούσαν να εκμεταλλευθούν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην αφρικανική ήπειρο.

Τέλος, η Νοτιοαφρικανή Υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στην κα Μαρκουλλή να επισκεφθεί τη χώρα της, με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα όπως συνεχίσει τις διαβουλεύσεις της με την Κύπρια ομόλογο της στο περιθώριο της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Επαναβεβαίωσε δε τη στήριξη της χώρας της προς την Κύπρο και ευχαρίστησε τον κυπριακό λαό για την υποστήριξη του για ελευθερία του αφρικανικού λαού.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:01:21 PM