Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την καταδίκη από Δικαστήριο της Μαλαισίας πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας - 22/04/2015


Αναφορικά με σημερινή είδηση περί καταδίκης από Δικαστήριο της Μαλαισίας πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι, από την ημέρα σύλληψης στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, τον Νοέμβριο του 2011, των Muhammet Osman και Mehmet Ucaner Oktay, με την κατηγορία διακίνησης ναρκωτικών, η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη σε άμεσες και συντονισμένες ενέργειες για την παροχή προξενικής και νομικής αρωγής και στη διενέργεια διαβημάτων προς τις Αρχές της Μαλαισίας.


Ειδικότερα, η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη στα ακόλουθα:

- Ανέλαβε όλα τα έξοδα της νομικής υπεράσπισης των κατηγορουμένων ενώπιον των Δικαστηρίου της Μαλαισίας.
- Το θέμα τέθηκε υπόψη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Μαλαισίας μέσω της διπλωματικής οδού.
- Λειτουργός της Υπάτης Αρμοστείας από το Νέο Δελχί μετέβη έξι συνολικά φορές στη Μαλαισία, για επαφές με τις Αρχές της χώρας και για συναντήσεις με τους κρατουμένους.
- Παρέσχε, μέσω της Υπάτης Αρμοστείας στο Νέο Δελχί, οικονομική βοήθεια προς τους κρατούμενους για αντιμετώπιση των διαφόρων αναγκών τους.

Οι κρατούμενοι εξέφρασαν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν, τον περασμένο Μάρτιο, με τον Πρόξενο της Δημοκρατίας, τις θερμές τους ευχαριστίες για τη βοήθεια και τη στήριξη που τους παρέχει η Δημοκρατία.

Με την ολοκλήρωση της εκδίκασης της υπόθεσης, το Δικαστήριο επέβαλε, την 15η Απριλίου 2015, τη θανατική ποινή στους κρατουμένους. Επί της εν λόγω απόφασης θα ασκηθεί έφεση και εξετάζεται το ενδεχόμενο άσκησης διαβημάτων μέσω της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη χώρα.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:55:56 PM