Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε τα εγκαίνια της Έκθεσης “Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών” - 28/09/2010


Στην παρουσία εκατοντάδων προσκεκλημένων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε απόψε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian Institution στην Ουάσινγκτον μαζί με τον Υφυπουργό Πολιτισμού, Τεχνών και Ιστορίας, Δρα Richard Kurin, τα εγκαίνια της μεγαλύτερης έκθεσης που παρουσίασε ποτέ η Κύπρος στο εξωτερικό.


Σε χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στα 11 000 χρόνια ιστορίας και πολιτισμού της Κύπρου και εξέφρασε την χαρά του που το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας φιλοξενεί μια τέτοια έκθεση. Πρόσθεσε ότι ως ανθρωπολόγος θαύμασε τα αρχαιολογικά ευρήματα τόσων χιλιάδων χρόνων και θεωρεί ιδιαίτερη τιμή που το Αμερικανικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την έκθεση.

Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσινγκτον, κ. Παύλος Αναστασιάδης, σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην επέτειο της Κυπριακής ανεξαρτησίας υπογραμμίζοντας τη σημασία της διοργάνωσης μιας τέτοιας έκθεσης το 2010 η οποία σηματοδοτεί επίσης τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών. Τόνισε τη σημασία της παρουσίασης της έκθεσης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας το οποίο γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυση του και ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα αυτή η έκθεση. Τέλος, ανέφερε ότι τα 11 000 χρόνια ιστορίας και πολιτισμού της Κύπρου μας καθοδηγούν στον αγώνα μας για απελευθέρωση της Κύπρου από την Τουρκική κατοχή και για επανένωση του λαού της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε το Διευθυντή του Μουσείου Δρα Christian Samper για τη φιλοξενία της έκθεσης, όλους τους συντελεστές της έκθεσης καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το τεράστιο έργο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη μακραίωνη ιστορία της Κύπρου και στον πολιτισμό 11.000 χρόνων. Υπογράμμισε τη σημασία της Κύπρου λόγω της γεωγραφικής της θέσης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και το ρόλο που διαδραματίζει ως γέφυρα μεταξύ τριών ηπείρων. Ανέφερε ότι παρά τα δεινά που επέφερε η Τουρκική εισβολή και κατοχή, η Κύπρος εξακολουθεί να εργάζεται για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, προωθώντας το διάλογο και την κατανόηση μεταξύ των λαών.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψε η Κύπρος με τις ΗΠΑ το 2002 και το οποίο συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Τόνισε τη σημασία του Μνημονίου λόγω της κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου από το οποίο διενεργείται με συστηματική λεηλασία και παράνομη εξαγωγή αρχαιολογικών και θρησκευτικών θησαυρών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Αμερικανικό κοινό, θα ανακαλύψει, μέσω της έκθεσης, την ιστορία, και τον πολιτισμό της Κύπρου και κάλεσε όλους να την επισκεφθούν. Δήλωσε, τέλος, ότι ο ίδιος εργάζεται ώστε η Κύπρος να απελευθερωθεί από την Τουρκική κατοχή και ο λαός της, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι και Μαρωνίτες να απολαμβάνουν ενωμένοι την ιστορία και τον πολιτισμό τόσων χιλιάδων χρόνων.

Στα εγκαίνια παρέστησαν αξιωματούχοι της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γερουσιαστές, Βουλευτές, το διπλωματικό σώμα, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι δεξαμενών σκέψης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ηγετικά στελέχη της ομογένειας και δημοσιογράφοι. Από Κυπριακής πλευράς παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μάρκος Κυπριανού, η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, κ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, κα Έλση Χριστόφια, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων κα Μαρία Χατζηκωστή, ο Επιμελητής της Έκθεσης, κ. Σοφοκλής Χατζησάββας και υπηρεσιακοί παράγοντες.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:28:33 PM