Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Πολωνίας - 10/06/2009


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Πολωνίας κ. Pawel Dobrowolski.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Dobrowolski ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι εδώ στη Λευκωσία αισθάνεται κανείς αμέσως τη μεγάλη επίδραση που έχει ο Μεσογειακός πολιτισμός στην πολιτιστική και πολιτική μας κληρονομιά.

Ακολούθως, τόνισε ότι, παρά τη γεωγραφική απόσταση, υπάρχουν μοναδικοί δεσμοί που φέρνουν πιο κοντά την Κύπρο και την Πολωνία και πρόσθεσε ότι τόσο οι Κύπριοι όσο και οι Πολωνοί κατανοούν τη σημασία της Ιστορίας η οποία, στην περίπτωση και των δύο χωρών υπήρξε, κατά καιρούς, σκληρή και επώδυνη.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Πολωνία υπήρξε διαιρεμένη για 123 χρόνια, επισήμανε ότι η χώρα του κατόρθωσε να αναδειχθεί νικήτρια ως ένα ενωμένο κράτος με τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα.

Σε ό,τι αφορά στα οφέλη των δύο χωρών κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων από την ένταξη στην ΕΕ, ο κ. Dobrowolski είπε ότι έχει ενδυναμωθεί ο διμερής πολιτικός και οικονομικός διάλογος, έχουν έλθει χιλιάδες Πολωνοί στην Κύπρο όχι μόνο για το κλίμα, αλλά και για εξεύρεση εργασίας, ώστε να συμβάλουν στο εξαιρετικό οικονομικό επίπεδο της Κύπρου.

Ο κ. Πρέσβης επισήμανε, ακολούθως, τη σημασία του διαλόγου, της διαφορετικότητας και της ανεκτικότητας, κάτι που επιβεβαιώνεται από τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος τόνισε ότι η καλή θέληση από τις δύο κοινότητες είναι ικανοποιητική εγγύηση ότι πλησιάζουμε ο ένας τον άλλο ως μια ειρηνική χειρονομία. Σε αυτό το πνεύμα, τόνισε ο κ. Πρέσβης, προσβλέπουμε σε ακόμη πιο στενή συνεργασία με την Κύπρο, εν όψει της ανάληψης της κοινής προεδρίας της ΕΕ μαζί με τη Δανία.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογράμμισε, τέλος, ότι η Πολωνία στηρίζει πλήρως τις συνομιλίες για επανένωση της Κύπρου, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συνομιλίες που, όπως είπε, άρχισαν με πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστόφια και για τις οποίες έχει καταστεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο. «Για το θέμα αυτό και για οποιοδήποτε άλλο θέμα, η Πολωνία είναι έτοιμη να παρέχει βοήθεια και στήριξη ώστε να γίνει κατανοητό ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της Κύπρου είναι κεφαλαιώδους σημασίας για όλους εμάς στην Ευρώπη», κατέληξε.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Πολωνία είναι ένας γνήσιος και πολύτιμος φίλος της Κύπρου με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινές ευρωπαϊκές αξίες, όπως η ειρήνη και η δημοκρατία, ο σεβασμός της πολυ-πολιτισμικότητας, καθώς και το κοινό ευρωπαϊκό όραμα ότι η ΕΕ θα παρέχει ένα πλαίσιο συνεργασίας και κατανόησης ανάμεσα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Η ΕΕ, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας μάς έχει παράσχει ένα κοινό έδαφος, διευρύνοντας περαιτέρω τους ορίζοντες μας σε ό,τι αφορά στην κατανόηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα έχει σμικρύνει τους γεωγραφικούς περιορισμούς και έχει ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση και την άμεση επικοινωνία ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης.

Ακολούθως πρόσθεσε: «Η παρουσία των Πολωνών στην Κύπρο έχει αποδειχθεί ευεργετική και για τις δύο χώρες και έχει διανοίξει νέες οδούς για πολιτισμικό διάλογο, ενισχύοντας τις διμερείς μας σχέσεις. Η συμβολή τους στην Κύπρο εκτιμάται και αναγνωρίζεται σε μεγάλο βαθμό». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η Κύπρος προσβλέπει στην ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από κοινού με την Πολωνία και τη Δανία, γεγονός που θα δώσει την ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών μας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, αφού εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συμβολή της Πολωνίας στις προσπάθειες επίλυσής του, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι πρωταρχικός στόχος από την πρώτη ημέρα της εκλογής του είναι ο τερματισμός του αδιεξόδου των τελευταίων ετών και η επίτευξη μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις, επισήμανε ότι παρότι έχει επιτευχθεί σύγκλιση σε κάποιο βαθμό παραμένουν πολλά θέματα τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν, ιδιαίτερα θέματα ουσιώδους σημασίας. Είναι αλήθεια, είπε, ότι αναμέναμε να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στην πορεία αυτών των διαπραγματεύσεων ωστόσο είμαστε έτοιμοι να επανενώσουμε τη χώρα μας και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε έμπρακτα την πολιτική μας βούληση υποβάλλοντας προτάσεις που θα υποβοηθήσουν ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και θα οδηγήσουν σε ένα έντιμο συμβιβασμό.

Καταλήγοντας, τόνισε ο ρόλος της Τουρκίας παραμένει ουσιαστικής σημασίας και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της, να είναι εποικοδομητική και να κατανοήσει ότι η συνεργασία της ως προς την επίλυση του Κυπριακού εξυπηρετεί και τα δικά της συμφέροντα σε σχέση με τις προσπάθειες ένταξής της στην ΕΕ.

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:16:45 PM