Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Το Υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα - 09/09/2014


Το Υπουργείο Εξωτερικών, διά του Μονίμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κατήγγειλε την παράνομη επίσκεψη του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Τουρκίας, κ. Ερντογάν, στα κατεχόμενα.


Συγκεκριμένα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, απηύθυνε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Ban Ki-Moon, καθώς και στην Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, κα Samantha Power, της οποίας η χώρα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τον παρόντα χρόνο.

Η επιστολή ενημερώνει για τον παράνομο χαρακτήρα της επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα και τους απαράδεκτους συμβολισμούς που αποδίδονται σε αυτήν από την Άγκυρα. Παράλληλα επισημαίνει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου που έγιναν προ και κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης, οι οποίες δυναμιτίζουν το κλίμα, αποδομούν το όποιο αίσθημα εμπιστοσύνης και εξανεμίζουν τις ελπίδες και την προοπτική προόδου στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Επιπλέον, η επιστολή τονίζει ότι οι δηλώσεις Ερντογάν περί ενίσχυσης της υπόστασης της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ» στη διεθνή σκηνή, καθώς και ότι η «ΤΔΒΚ» αποτελεί ένα σύγχρονο και δημοκρατικό «κράτος» αποτελούν δείγμα της αναχρονιστικής και αδιάλλακτης τουρκικής ρητορικής. Μιας ρητορικής που έθετε ως πάγιο στόχο την αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η επιστολή αναδεικνύει, επίσης, την έκδηλη αντίφαση μεταξύ των δράσεων και της ρητορικής του Τούρκου Προέδρου και της επιδίωξης της χώρας του να καταστεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τέλος, αναμένεται ότι η επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου θα κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο, τόσο της Γενικής Συνέλευσης όσο και του Συμβουλίου Ασφαλείας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:52:16 PM