ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ειδήσεις


Επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών στη Μαδρίτη - 05/09/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στη Μαδρίτη, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, κ. Miguel Angel Moratinos, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια των τακτικών διαβουλεύσεων που έχουν θεσμοθετηθεί με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Ενισχυμένης Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Ισπανίας.


Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ισπανό ομόλογό του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της έναρξης στις 3 Σεπτεμβρίου των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του προβλήματος. Ο κ. Μορατίνος εξήρε την εποικοδομητική στάση της Κυπριακής Κυβέρνησης για τη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και εξέφρασε την ελπίδα για την επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο Υπουργοί ανασκόπησαν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ισπανίας με ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συζήτησαν επίσης διεθνή θέματα, όπως το Μεσανατολικό, την κατάσταση στη Γεωργία, καθώς και τις σχέσεις Ε.Ε.- Ρωσίας.

Οι κ.κ. Κυπριανού και Μορατίνος συμφώνησαν την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας και διαβουλεύσεων, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών και τα συγκλίνοντα συμφέροντά τους, ως ευρωπαϊκά μεσογειακά κράτη.

Τέλος, οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν «Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Κύπρου και της Ισπανίας για Χρήση των Υποδομών και των Εγκαταστάσεων των Πρεσβειών και των Προξενείων του Άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους σε Τρίτες Χώρες».

Οι δύο Υπουργοί αναχώρησαν σήμερα το πρωί για τη Γαλλία, για να συμμετάσχουν στην Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (Gymnich), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Αβινιόν, στις 5-6 Σεπτεμβρίου.


Έτος rint

No documents found_______________________________________________
Πνευματικά Δικαιώματα © Κυπριακή Δημοκρατία 2016 - 2020
Υπουργείο Εξωτερικών
Σχεδιασμός και Ανάπτυξη: Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής