Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Ανάπτυξης, στο Λουξεμβούργο - 12/10/2012


Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή αναχωρεί μεθαύριο για το Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Ανάπτυξης, στις 15 Οκτωβρίου. Παράλληλα, θα προεδρεύσει συναντήσεων Πολιτικού Διαλόγου και Συμβουλίων Σύνδεσης, εκ μέρους της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Βαρόνης Catherine Ashton.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ΣΕΥ, του οποίου προεδρεύει η Ύπατη Εκπρόσωπος, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν τις εξελίξεις στη Νότια Γειτονία της ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση σε Συρία και Αίγυπτο, ιδιαίτερα εν όψει της επερχόμενης υπουργικής συνάντησης της ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο και της συνάντησης της Ομάδας Δράσης (Task Force) ΕΕ-Αιγύπτου. Οι Υπουργοί αναμένεται να υιοθετήσουν Συμπεράσματα Συμβουλίου για τις εξελίξεις στη Συρία. Επιπλέον, θα προβούν σε ανασκόπηση των εξελίξεων σε σχέση με την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, μετά τις σχετικές συζητήσεις στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση στο Μάλι και το Ιράν, θέματα για τα οποία αναμένεται να υιοθετηθούν Συμπεράσματα Συμβουλίου. Άλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη του ΣΕΥ περιλαμβάνουν τον απολογισμό των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Κίνας και την Ανατολική Γειτονία της ΕΕ. Συμπεράσματα του ΣΕΥ θα υιοθετηθούν εξάλλου για τη Λευκορωσία, τη Γεωργία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει επίσης στη συνάντηση του ΣΕΥ για θέματα Αναπτυξιακής Πολιτικής. Επιπλέον, στο περιθώριο του ΣΕΥ, η δρ Μαρκουλλή θα συμμετάσχει σε δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Sergei Lavrov, το βράδυ της 14ης Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι Υπουργοί θα συζητήσουν διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα την κατάσταση στη Συρία και το Ιράν, καθώς και θέματα διμερών σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας.

Η κα Υπουργός θα συμμετάσχει επίσης σε άτυπη συνάντηση για την Έκθεση της Ομάδας Προβληματισμού για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία συγκαλείται από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου. Στις 17 Οκτωβρίου, η Υπουργός Εξωτερικών θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Η Αρχιτεκτονική της Διεθνούς Ανάπτυξης μετά το 2015», στην τελετή λήξης των «Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης 2012».

Μετά το πέρας του ΣΕΥ, η δρ Μαρκουλλή θα προεδρεύσει αριθμού συναντήσεων εκ μέρους της Υπάτης Εκπροσώπου. Στις 16 Οκτωβρίου, η κα Υπουργός θα προεδρεύσει της Υπουργικής Συνάντησης της ΕΕ με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), καθώς και του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Ιορδανία. Και οι δύο συναντήσεις θα λάβουν χώραν στο Λουξεμβούργο. Στις 17 Οκτωβρίου η κα Υπουργός θα προεδρεύσει του Πολιτικού Διαλόγου της ΕΕ με το Πράσινο Ακρωτήριο και του Συμβουλίου Σύνδεσης με τον Λίβανο, στις Βρυξέλλες. Την Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου η Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Εξωτερικές Σχέσεις (AFET) για τα Συμπεράσματα του ΣΕΥ της 15ης Οκτωβρίου, εκ μέρους της Υπάτης Εκπροσώπου.

Η Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο στις 18 Οκτωβρίου το βράδυ.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:41:26 PM