Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες - 26/05/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.


Το Συμβούλιο απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, η κατάσταση στη Γεωργία, τη Μέση Ανατολή, το Λίβανο, το Ιράκ, τη Ζιμπάμπουε, τη Σομαλία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Παράλληλα, συζητήθηκε ο “γύρος διαπραγματεύσεων για την αναπτυξιακή ατζέντα της Ντόχα” καθώς και θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (19-20 Ιουνίου 2008).

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε κοινή Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών με τους Υπουργούς Άμυνας της ΕΕ. Η Σύνοδος ενέκρινε τα Συμπεράσματα για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας (ΕΠΠΑ) και για το θέμα της Προστασίας των Παιδιών από τις Ένοπλες Συρράξεις. Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Σε δηλώσεις του προς ανταποκριτές κυπριακών και ελληνικών ΜΜΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συζήτηση αναφορικά με το ‘γύρο διαπραγματεύσεων για την αναπτυξιακή ατζέντα της Ντόχα‘ και επεσήμανε πως η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ διαπιστώνει ότι, ενώ η Ευρώπη έχει προβεί σε πολλές παραχωρήσεις, οι εταίροι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου δεν έχουν ανταποκριθεί ανάλογα.

Κατά τη συζήτηση για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου που διεξήχθη στο πλαίσιο του γεύματος εργασίας, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ στη διαδικασία ανάπτυξης της EULEX. Σημείωσε πως με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν εν όψει της προθεσμίας της 15ης Ιουνίου, θα πρέπει να βρεθεί μια διευθέτηση μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ό,τι αφορά την ανακήρυξη μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη «σταθερή θέση» της Κύπρου μή αναγνώρισης του. Υπενθύμισε στους εταίρους ότι δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή θέση και παρατήρησε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ενεργούν ως να υπάρχει κοινή θέση και το Κοσσυφοπέδιο να είναι αναγνωρισμένο ανεξάρτητο κράτος από όλους. Αυτό, είπε, οδηγεί την Κύπρο να εκφράζει επιφυλάξεις σε διάφορα θέματα.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ικανοποίηση του στην κοινή θέση της ΕΕ αναφορικά με το Συμβούλιο Σύνδεσης της Τουρκίας-ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες. Τόνισε, παράλληλα, ότι στο έγγραφο περιέχονται οι βασικές αρχές και υπενθυμίζονται οι υποχρεώσεις της Τουρκίας.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Υπουργός Εξωτερικών είχε επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Olli Rehn και του Σλοβάκου Υπουργού Εξωτερικών Jan Kubis. Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και ιδιαίτερα για τη συνάντηση της 23ης Μαΐου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:09:40 PM