Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επαφές Υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον - 04/04/2008


Ικανοποίηση για τις συναντήσεις που είχε κατά την πρώτη μέρα της διήμερης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.


Εκτός της Προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόσι, αργά το απόγευμα συναντήθηκε διαδοχικά, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν, και τους γερουσιαστές Λέβιν, Ρόμπερτ Μενέντεζ και Ολυμπία Σνόου. Ολα τα μέλη του Κογκρέσουν εξέφρασαν ενδιαφέρον για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στις προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος.

Στις συναντήσεις στο Κογκρέσο, τον Υπουργό Εξωτερικών συνόδευαν, ο πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον Ανδρέας Κακκουρής, ο διευθυντής του Γραφείου του Κορνήλιος Κορνηλίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανίκος Παπανικολάου, κι ο Συντονιστής της Ενιαίας Προσπάθειας Ελλήνων Αντι Μάνατος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «είμαστε ακόμη στην αρχή της διαδικασίας, αλλά πιστεύω γενικότερα ότι οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν ενθαρρύνοντας την Τουρκία να έχει θετική στάση σ’ όλη τη διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ μπορούν να ασκήσουν πολλή μεγαλύτερη επιρροή στην Τουρκία απ’ οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Ερωτηθείς κατά πόσον μετέφερε στους συνομιλητές του κάποιο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι είναι καθήκον του να εξηγήσει τις θέσεις του Προέδρου και της Κυβέρνησης, όπως και της πλευράς μας, σ’ αυτή τη διαδικασία, δηλαδή ότι υπάρχει όλη η καλή θέληση, η δέσμευση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά ότι υπάρχουν ορισμένες βασικές αρχές οι οποίες πρέπει να τηρηθούν.

Αναφερόμενος στις αρχές που πρέπει να τηρηθούν ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Αυτές που έχουν συμφωνηθεί και στις συμφωνίες κορυφής και την 8η Ιουλίου και ότι πρέπει να αποτελούν τον πυρήνα της λύσης».

Τέλος, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι «από εμάς θα υπάρχει όλη η καλή διάθεση να βρεθούν λύσεις στα διάφορα ζητήματα και βεβαίως έχει μεγάλη σημασία να αποδώσουν έργο οι επιτροπές».

Το σημερινό πρόγραμμα του Υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνει συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Τζον Νεγκροπόντε, ο οποίος αντικαθιστά την Κοντολίζα Ράις.

Οπως ανέφερε σχετική δήλωση του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πέραν των διμερών θεμάτων θα συζητηθεί και η διαδικασία των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Εξάλλου, δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτήρισε ο κ. Κυπριανού τη νέα εμπλοκή με τη διάβαση της οδού Λήδρας. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να μας εκπλήσσει απόλυτα διότι και στην αρχή της διαδικασίας πάλι υπήρξε μία δυσκολία εξαιτίας του τουρκικού στρατού.

«Ελπίζω να δεσμευτεί και ο τουρκικός στρατός να τηρήσει τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών για να μπορέσει ν’ ανοίξει η Λήδρας», είπε ο κ. Κυπριανού.

Καταλήγοντας είπε ότι «ανοίγει το οδόφραγμα, αλλά δεν ανοίγει ο δρόμος».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:12:52 PM