Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης - 13/11/2015


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε απόψε με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης κ. Μαχμούντ Αμπάς, στη Ραμάλα.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη αρχικά στο Μαυσωλείο του Γιάσερ Αράφατ όπου κατέθεσε στεφάνι. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Προεδρικό Γραφείο στη Ραμάλα, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Αμπάς σε επίσημη τελετή, κατά τη διάρκεια της οποίας επιθεώρησαν στρατιωτικό άγημα.

Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Στη συνέχεια, υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων και Συμφωνία για σύσταση Κοινής Διακυβερνητικής Επιτροπής. Το Μνημόνιο υπεγράφη από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη και τον Πρόεδρο της Αρχής Υδάτων της Παλαιστίνης κ. Mazen Ghoneem και η Συμφωνία από τον κ. Κασουλίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης κ. Rıyad Maliki.

Αργότερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Αμπάς είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη εκτιμάται και τυγχάνει σεβασμού από τον Παλαιστινιακό λαό εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επίσκεψη θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, σχέσεις που υπόσχονται ένα εξαιρετικό μέλλον.

Πρόσθεσε ότι «είχαμε καλές συνομιλίες για τη συνολική κατάσταση που αναπτύσσεται στην Παλαιστίνη και τις δύσκολες, αβάστακτες και απαράδεκτες συνθήκες που ζει ο κόσμος μας λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής από το Ισραήλ και της κλιμάκωσης των επιθετικών πρακτικών των εποίκων του κατά της περιουσίας και των ιερών μνημείων μας».

Ο Πρόεδρος Αμπάς επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της ΕΕ στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Παλαιστινιακό.

Σημείωσε ότι η Παλαιστίνη δεν επιθυμεί διαπραγματεύσεις για χάρη των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε μονομερώς να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα συμφωνημένα μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ».

Πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν περιφερειακά θέματα καθώς επίσης και για την πληγή της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού και επανέλαβε την αρχή και σταθερή θέση της Παλαιστίνης ότι πρέπει να υπάρξουν πολιτικές λύσεις για αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτή είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Ραμάλα και επισήμανε τους ιστορικούς δεσμούς και τη δοκιμασμένη φιλία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων και την επιθυμία τους να συνεχίσουν να ενισχύουν τη μεταξύ τους συνεργασία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για την υπογραφή του Μνημονίου και της Συμφωνίας για σύσταση διακυβερνητικής Επιτροπής και πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο Αμπάς συζήτησαν επίσης την παρούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή και σημείωσε ότι η αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας είναι μεγίστης σημασίας για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες το συντομότερο.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα πρέπει να λάβει ένα πιο ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να κάνει έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να δεχθούν τον Πρόεδρο Αμπάς και τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου χωριστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Είπε ακόμη ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αμπάς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για την ισχυρή δέσμευση του να εργαστεί άοκνα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας για εξεύρεση λύσης που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο Αμπάς να επισκεφθεί την Κύπρο, πρόσκληση την οποία αποδέχθηκε.

Μετά τις δηλώσεις στους στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Αμπάς παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών της Κυπριακής Αντιπροσωπείας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:58:27 PM