Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κρασνοντάρ


Σχέσεις Κύπρου-ΡωσίαςΣχέσεις Κύπρου - Ρωσίας

Ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί συνδέουν Κύπρο και Ρωσία εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 ακολούθησε άμεσα σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την τότε ΕΣΣΔ (18 Αυγούστου 1960). Ο φιλικός χαρακτήρας των διμερών σχέσεων αντικατοπτρίζεται από την ταύτιση ή την εγγύτητα των θέσεων των δύο χωρών σε σημαντικά διεθνή προβλήματα, καθώς και τη συνεπή και πολύτιμη στήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του Κυπριακού Προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι σχέσεις αιώνων μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου, που βασίζονται σε ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών έχουν μετατραπεί σε ένα ισχυρό θεμέλιο για τις διμερείς σχέσεις στη σύγχρονη ιστορική περίοδο. Το εθνικό και πολιτιστικό συναπάντημα μεταξύ των δύο λαών αποτελεί υπόδειγμα των πολύπλευρων διασυνδέσεων Κύπρου – Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα, από τις επίσημες μέχρι τις καθημερινές και ανθρώπινες.

Επιβεβαίωση όλων αυτών αποτέλεσαν οι εορτασμοί για τα 55 χρόνια επίσημων διπλωματικών σχέσεων Κύπρου  - Ρωσίας το 2015. Τα αποτελέσματα αυτής της επετείου επιδεικνύουν την αποφασιστικότητα της Ρωσίας και της Κύπρου όσον αφορά τη διεύρυνση των εταιρικών σχέσεων. Κύριο σημείο αναφοράς αποτέλεσαν οι συνομιλίες μεταξύ των Προέδρων Vladimir Putin και Νίκου Αναστασιάδη, που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα στις 25 Φεβρουαρίου 2015, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η υπογραφή σειράς σημαντικών διμερών συμφωνιών. Κύπρος και η Ρωσία έχουν υπογράψει μέχρι περισσότερες από 60 διμερείς συμφωνίες, από τις οποίες 12 υπογράφηκαν, κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα το 2015.

Κατά την τελευταία επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα τον Οκτώβριο του 2017 οι δύο χώρες υπέγραψαν Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για την περίοδο 2018-2020 που καλύπτει όλο το φάσμα τομέων της διμερούς συνεργασίας, όπως είναι η πολιτική, η οικονομία, η ενέργεια, η άμυνα, το εμπόριο, διεθνή θέματα και θέματα ΕΕ.

Επίσης, οι αρμόδιοι Υπουργοί των δυο χωρών υπέγραψαν συμφωνίες μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Εμπορική Ναυτιλία, τις Διεθνείς Οδικές Μεταφορές, τις Επικοινωνίες και την Τεχνολογία της Πληροφορίας, και συνεργασία κατά τη Διάρκεια Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων, που διεξάγονται σε περίπτωση Καταστάσεων Διαχείρισης Κρίσεων. Επίσης, υπεγράφησαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και Κοινή Διακήρυξη μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για συνεργασία στον τομέα του Εκσυγχρονισμού των Οικονομιών.KΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΥΛΗ

INVEST IN CIPRUS

FLAVOURS OF CYPRUS

ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ

COVID-19