Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Στοκχόλμη

Γεωγραφία / Κλίμα

Έκταση και Πληθυσμός

H Κύπρος βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου και είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί μετά τη Σαρδηνία και τη Σικελία. Έχει έκταση 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 240 χιλιόμετρα και μέγιστο πλάτος 100 χιλιόμετρα.

Η Κύπρος απέχει 800 χιλιόμετρα δυτικά από την Ηπειρωτική Ελλάδα και τα πλησιέστερα ελληνικά νησιά είναι η Ρόδος και η Κάρπαθος σε απόσταση 380 χιλιομέτρων. Στα βόρεια της βρίσκεται η Τουρκία, η οποία απέχει μόνο 75 χιλιόμετρα από τις βόρειες ακτές της Κύπρου. Στα ανατολικά είναι η Συρία (105 χιλιόμετρα) και στα νότια η Αίγυπτος (380 χιλιόμετρα).

Ο πληθυσμός της Κύπρου υπολογίζεται σε 885.600 (Νοέμβριος 2010), από τους οποίους 668.700 (75,5%) ανήκουν στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα, 88.700 (10%) στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα και 128.200 (14,5%) είναι αλλοδαποί που διαμένουν στην Κύπρο.

Πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, οι δύο κοινότητες ζούσαν μαζί στις ίδιες περίπου αναλογίες (4 Έλληνες: 1 Τούρκος) σε όλες τις έξι επαρχίες.

Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Λευκωσία με πληθυσμό 195.300 στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι η μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη. Βρίσκεται περίπου στο κέντρο του νησιού και είναι η έδρα της κυβέρνησης καθώς και το κύριο επιχειρηματικό κέντρο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη είναι η Λεμεσός που βρίσκεται στη νότια ακτή, με πληθυσμό περίπου 155.500. Μετά το 1974 έχει καταστεί το κύριο λιμάνι του νησιού, όντας βιομηχανικό κέντρο και ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο.

Η Λάρνακα που βρίσκεται στα νότια παράλια του νησιού, έχει πληθυσμό 68.800 και αποτελεί το δεύτερο εμπορικό λιμάνι της χώρας και ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο. Στα βόρεια της πόλης βρίσκονται τα διυλιστήρια πετρελαίου, ενώ στα νότια, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Τέλος, η Πάφος, στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού, με πληθυσμό περίπου 39.500, είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο, όπου βρίσκεται το δεύτερο διεθνές αεροδρόμιο και ένα όμορφο ψαρολίμανο.

Οι πόλεις της Αμμοχώστου, Κερύνειας και Μόρφου βρίσκονται υπό Τουρκική κατοχή από την Τουρκική εισβολή του 1974. Στις κατεχόμενες πόλεις αυτές, οι τουρκικές αρχές έχουν μεταφέρει και εγκαταστήσει χιλιάδες εποίκους από την Ανατολία. Οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι των κατεχόμενων αυτών πόλεων αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Γεωμορφολογία και Καλλιέργειες

Οι ακτές της Κύπρου στα βόρεια είναι βραχώδεις και δαντελωτές, ενώ στα νότια βρίσκονται μεγάλες, αμμώδεις παραλίες με πολλούς όρμους. Η βόρεια παράκτια πεδιάδα, η οποία καλύπτεται με ελιές και χαρουπιές, βρίσκεται στο φόντο μιας απότομης, στενής οροσειράς ασβεστόλιθου, τον Πενταδάκτυλο που φτάνει στο ύψος των 1.024 μέτρων.

Στα νοτιοδυτικά, βρίσκεται το επιβλητικό βουνό του Τροόδους, που καλύπτεται με πεύκα, βελανιδιές, κυπαρίσσια και κέδρους, με την κορυφή που ονομάζεται Όλυμπος, 1.952 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μεταξύ των δύο οροσειρών βρίσκεται η εύφορη πεδιάδα της Μεσαορίας στα ανατολικά και τα ακόμα πιο εύφορα εδάφη της αρδευόμενες λεκάνη της Μόρφου στα δυτικά. Η συνολική έκταση της καλλιεργήσιμης γης είναι περίπου 430.000 εκτάρια ή 46,8% του νησιού. Η συνολική δασική έκταση είναι 1.735 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή 18,74% της συνολικής έκτασης του νησιού.

Οι κύριες καλλιέργειες στα πεδινά είναι τα δημητριακά (σιτάρι και κριθάρι), λαχανικά, πατάτες και εσπεριδοειδή. Η ελιά φυτρώνει σχεδόν παντού, αλλά ευδοκιμεί ιδιαίτερα στις βουνοπλαγιές που καταλήγουν στη θάλασσα. Οι αμπελώνες καταλαμβάνουν μια μεγάλη περιοχή στις νότιες και δυτικές πλαγιές των βουνών του Τροόδους. Στις εύφορες κοιλάδες του βουνού καλλιεργούνται φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα. Η πιο πολύτιμη εξαγωγική καλλιέργεια είναι οι πατάτες, τα εσπεριδοειδή, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα σταφύλια. Τα αιγοπρόβατα εκτρέφονται κυρίως σε υπόστεγα ή δεμένα, αλλά το ημι-νομαδικό παραδοσιακό σύστημα της βόσκησης εξακολουθεί να ασκείται.



Κλίμα

Η Κύπρος έχει μεσογειακό κλίμα με κύρια χαρακτηριστικά το ζεστό και ξηρό καλοκαίρι από τα μέσα Μαΐου ως τα μέσα του Σεπτέμβρη, τον ήπιο χειμώνα από τα μέσα Νοεμβρίου ως τα μέσα Μαρτίου και τις δυο χρονικά σύντομης διάρκειας ενδιάμεσες μεταβατικές εποχές του φθινοπώρου και της άνοιξης.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η Kύπρος και γενικότερα η περιοχή της ανατολικής Mεσογείου βρίσκεται κάτω από την επίδραση του εποχιακού βαρομετρικού χαμηλού, που έχει το κέντρο του στη νοτιοδυτική Aσία. Aποτέλεσμα της επίδρασης αυτής είναι οι ψηλές θερμοκρασίες και ο καθαρός ουρανός. Το χειμώνα η Kύπρος επηρεάζεται από το συχνό πέρασμα μικρών υφέσεων και μετώπων που κινούνται στη Mεσόγειο με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Oι καιρικές αυτές διαταραχές διαρκούν συνήθως από μια μέχρι τρεις ημέρες κάθε φορά και δίνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής. H συνολική μέση βροχόπτωση στους μήνες Δεκέμβρη, Γενάρη και Φλεβάρη αντιστοιχεί περίπου με το 60% της βροχόπτωσης ολόκληρου του χρόνου.

Οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι είναι υψηλές και η μέση ημερήσια θερμοκρασία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κυμαίνεται μεταξύ 29 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική πεδιάδα έως 22 βαθμούς Κελσίου στο Τρόοδος, ενώ η μέση μέγιστη θερμοκρασία για αυτούς τους μήνες κυμαίνεται μεταξύ 36 και 27 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα. Οι χειμώνες είναι ήπιοι, με μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο τους 10 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική πεδιάδα και 3 βαθμούς Κελσίου στις υψηλότερες κορφές του Τροόδους και με μέση ελάχιστη θερμοκρασία 5 και 0 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.

Η υγρασία στον αέρα είναι κατά μέσο όρο μεταξύ 60% και 80% το χειμώνα και μεταξύ 40% και 60% το καλοκαίρι, με ακόμα χαμηλότερα επίπεδα υγρασίας γύρω στο μεσημέρι. Η ομίχλη είναι σπάνια και η ορατότητα είναι γενικά πολύ καλή. Η ηλιοφάνεια είναι άφθονη όλο το χρόνο και ιδιαίτερα από τον Απρίλιο έως Σεπτέμβριο, όταν η μέση διάρκεια της ηλιοφάνειας υπερβαίνει τις 11 ώρες ημερησίως.

Οι άνεμοι πνέουν συνήθως ασθενείς έως μέτριοι με διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι ισχυροί άνεμοι δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν, ωστόσο θύελλες είναι σπάνια φαινόμενα για την Κύπρο και περιορίζονται κυρίως σε παράκτιες περιοχές καθώς και περιοχές με υψηλό υψόμετρο.




ΟΙΚΑΔΕ

1974 - 2018 Cyprus: Still occupied, still divided

CYPRUS FACT SHEET - Political Developments

CYPRUS FACT SHEET - Economy

CIPA

Study in Cyprus

Οδηγός για Επαναπατρισθέντες

Η Κύπρος με μια ματιά

Πολυθρησκευτική Κύπρος

The Republic of Cyprus - An Overview

Κυπριακή Δημοκρατία - Από το 1960 μέχρι σήμερα

Cyprus on film

Cyprus Open Maritime Exchange