Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο

Κυπριακή Παροικία στη Γερμανία

Κύπριοι στη Γερμανία


Οι μαρτυρίες για την ύπαρξη Κυπρίων στη Γερμανία κατά τα χρόνια πριν την Ανεξαρτησία είναι περιορισμένες. Αξίζει ίσως να αναφερθεί η παρουσία του ιατρού και πρώην Δημάρχου Λευκωσίας Θεμιστοκλή Δέρβη, ο οποίος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου το 1912. 


Η ολιγάριθμη κυπριακή παροικία στη Γερμανία άρχισε ουσιαστικά να σχηματίζεται μετά το 1960. Αρκετοί από τους πρώτους φοιτητές (Ελληνοκύπριοι αλλά και Τουρκοκύπριοι) τόσο στην τότε Ανατολική όσο και στη Δυτική Γερμανία έτυχαν της υποστήριξης του γερμανικού κράτους. Στα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι τις μέρες μας υπολογίζεται ότι πέρασαν από τη Γερμανία χιλιάδες Κύπριοι. 
Σήμερα, ο αριθμός όσων εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα περιορίζεται σε λιγότερα από χίλια άτομα. Αποτελείται: 


α) Από φοιτητές. Παρά τη μείωση στον αριθμό σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, δεκάδες φοιτητές επιλέγουν τη Γερμανία για σπουδές κάθε χρόνο, λόγω του κύρους των Πανεπιστημίων της. Κυριότερα κέντρα όπου σπουδάζουν είναι η Λειψία και η Χαϊδελβέργη. 


β) Από απόφοιτους Πανεπιστημίων, (γιατροί, ακαδημαϊκοί κλπ.) που παρέμειναν στη χώρα μετά την περάτωση των σπουδών τους και συνήθως διακρίνονται για τις επιδόσεις τους.


Κατά καιρούς οι Κύπριοι είχαν οργανωθεί στο Σύνδεσμο Κυπρίων Γερμανίας και σε άλλους τοπικούς Συνδέσμους όπως ο Σύνδεσμος Φοιτητών και Ακαδημαϊκών Βερολίνου, η Κυπρογερμανική Εταιρεία Αμβούργου και η Κυπρογερμανική Εταιρεία Μονάχου. Σήμερα δυστυχώς λόγω των αποστάσεων και του μικρού αριθμού των ενδιαφερομένων δεν υπάρχει οποιαδήποτε οργάνωση / σύνδεσμος που να τους εκφράζει.


Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην πρόσφατα θανούσα Νέλη Τσουγιοπούλου, Πρόεδρος τη δεκαετία του 1990 της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κύπρου και για χρόνια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Münster.


investment

Σύστημα εγγραφής Κυπρίων πολιτών που βρίσκοναι
στο εξωτερικό-

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΕΜΙΤΣΑΣ 2018

Διαδικτυακή Πλατφόρμα για εγγραφή Κυπρίων Πολιτών

education

pafos

ypex

government

pio

aboutcyprus

aspects

cyprusonfilm

psccyprus

presidence

Tμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας

isolation

investorsguide

window