Στο μηνιαίο περιοδικό „Kreuzberger Chronik“/«Χρονικά του Κρόϊτσμπεργκ» αναφέρεται χαρακτηριστικά σχετικά με την τριλογία «Οταν τα δένδρα θυμούνται»:
«Οι Κύπριοι κατακτούν το Κρόϊτσμπεργκ» (η μεγαλύτερη τουρκική συνοικία του Βερολίνου) ....
Μετά από την έκθεση των έργων του Hulusi Halit στο „Knofi“ και τη δημοσίευση του πορτραίτου του στο περιοδικό „Kreuzberger Chronik“, προστίθενται τώρα μαζί του και ο μουσικός Αντρέας Γεωργίου και η ηθοποιός ΄Αρτεμις Χαλκίδου, για να παρουσιάσουν και οι τρεις, από κοινού, στην Εκκλησία των Παθών, μια τριλογία από μουσική, τέχνη και λογοτεχνία.
Τα δέντρα είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στα έργα του Τουρκοκύπριου ζωγράφου Halit, βαθειά επηρεασμένο από το ξεριζωμό του από την πατρίδα του, Πάφο. Το ρίζωμα σ’ ένα νέο τόπο είναι μια εμπειρία που μοιράζεται από κοινού με τον Αντρέα Γεωργίου από την Αμμόχωστο και τη ΄Αρτεμις Χαλκίδου από το Ασάφενμπουργκ, που και οι δύο είναι ελληνοκυπριακής καταγωγής. Με τον τίτλο της εκδήλωσης «Οταν τα δέντρα θυμούνται» και οι τρεις καλλιτέχνες προσφεύγουν σ΄ένα σύμβολο της φύσης, το οποίο φαίνεται να είναι πλασμένο κατάλληλα για εικονογράφηση των κοινών τους βιωμάτων.
Στην ακολουθία εικόνων και κειμένων συγκατατάσσεται, τώρα, μέσα στα πλαίσια της παλαιάς παράδοσης παγκόσμιας μουσικής που επικρατεί στην «Εκκλησία των Παθών», ένας ιδιαίτερος καλλιτέχνης: Πριν από 20 χρόνια ο Αντρέας Γεωργίου ξεκίνησε αυτοσχεδιάζοντας μια μουσική εξερεύνηση, η οποία τον ταξίδευσε στην Αφρική, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Ελλάδα και τον έφερε σ΄επαφή με την παραδοσιακή μουσική διαφόρων χωρών, καθώς επίσης και με διάφορα παραδοσιακά όργανα (π.χ. σιτάρ, ταμπουρά, αφρικανική σάντσα, κρητική μαντούρα, κυπριακό πιθκιαύλι και διάφορα μικρά κρουστά όργανα).
Το ενδιαφέρον του για τις δυνατότητες ρυθμού που προσφέρει η κιθάρα και η μόνιμη αναζήτησή του για νέους ήχους και ρυθμούς τον οδήγησαν στη δημιουργία πολύχορδων κιθάρων, με 13,14,15,16 και 19 χορδές, ιδέα την οποία υλοποίησε ο κατασκευαστής μουσικών οργάνων Λεωνίδας Βραχάτης.
Αυτό είχε σαν επακόλουθο την ειδική κατασκευή μιας 16χορδης κιθάρας, με την οποία παίζει ο Αντρέας Γεωργίου, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνοτροπίες και διαφορετικά είδη τεχνικής στο ρυθμό. Με βάση την έρευνα, καθώς και πειράματα που διεξήγαγε, δημιούργησε, περαιτέρω, μια άταστη ηλεκτρική κιθάρα, η οποία, με την αντιπαράθεση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, παράγει μια ιδιαίτερη ποιότητα ήχου.
Μέσω δικών του projects, αλλά και με τη συνεργασία του με μουσικούς τζαζ διεθνούς φήμης, έχει γίνει εδώ και χρόνια γνωστός στο διεθνή χώρο της τζαζ. Ανάμεσα στους συνεργάτες του συγκαταλέγονται ο Eberhard Weber, ο Rainer Bruninghaus, ο Peter Bodkious και η Σαββίνα Γιαννάτου.»
|