Κυπριακή Δημοκρατία
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο

Εκδηλώσεις


«Το μονοπάτι των οραματιστών» Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Βερολίνου
14/09/2006


07.05.2006 «Το μονοπάτι των οραματιστών» Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Βερολίνου.

Στις 7 Μαίου 2006 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του project «Το μονοπάτι των οραματιστών», το οποίο αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού σχεδίου, με την ονομασία „The Oracle of Berlin“ (Το Μαντείο του Βερολίνο), για τη διαμόρφωση περιοχής του πρώην Ανατολικού Βερολίνου.

«Το μονοπάτι των οραματιστών» αποτελείται από 25 πλάκες, οι οποίες τοποθετήθηκαν στον πεζόδρομο της οδού Friedrichstrasse, που απέχει περίπου 700 μέτρα από το πρώην τείχος του Βερολίνου. Στις πλάκες αυτές έχουν χαραχθεί με επιγραμματικό τρόπο αποφθέγματα προσωπικοτήτων των 25 κρατών-μελών της Ε.Ε., τα οποία αντιπροσωπεύουν τον πολιτισμό, τις αξίες και την ταυτότητα της εκάστοτε χώρας.

Για την κυπριακή συμμετοχή συνεργάζονται εδώ και δύο χρόνια περίπου ο οργανισμός „Kunstwelt Berlin“ με την Κυπριακή Πρεσβεία στο Βερολίνο και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, για την Κύπρο έχει χαραχθεί το ακόλουθο απόφθεγμα από το έργο του Κυπρίου συγγραφέα Κώστα Μόντη:

Ζωή
Μην απομονώνετε μια παράγραφό της,
μην απομονώνετε μια φράση της,
πάρτε την ως σύνολο

«Το μονοπάτι των οραματιστών» έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Jean-Claude Juncker, Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, της κας Viviane Reding, μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πληροφόρηση και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας,
του Κυβερνώντος Δημάρχου του Βερολίνου, κου Klaus Wowereit, και των Πρέσβεων των 25 χωρών – μελών της Ε.Ε..

Στο «Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ», που αποτελεί το εορταστικό πρόγραμμα των εγκαινίων, μεταξύ των χωρών που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν ήταν και η Κύπρος, με τον συνθέτη Σάββα Σάββα και την τραγουδίστρια Λία Βίσση.

Οι δύο καλλιτέχνες παρουσιάσθηκαν στην «Ευρωπαϊκή σκηνή», σε εξωτερικό χώρο, και επίσης στη δεξίωση των επισήμων, σε κλειστό κύκλο, με ένα εκλεκτό, ποιοτικό πρόγραμμα που ετοίμασαν ειδικά για το «Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ», μία νέα άποψη γνωστών τραγουδιών Ελλήνων συνθετών και παραδοσιακών τραγουδιών της Κύπρου σε τεχνική τζαζ και κλασσικής φόρμας.

Οι δύο καλλιτέχνες καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό, το οποίο άφησαν κατενθουσιασμένο από την ξεχωριστή και άψογη ερμηνεία των τραγουδιών τους.
Διαδικτυακή Πλατφόρμα για εγγραφή Κυπρίων Πολιτών

Παράνομη εκμετάλλευση περιουσιών στα κατεχόμενα

Σημαντική ενημέρωση αναφορικά με επισκέψεις στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Δημοκρατίας

investment

ypex

government

pio