Κυπριακή Δημοκρατία
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο

Εκδηλώσεις


Διαλέξεις για την κλοπή και καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου (Βερολίνο 26.10.2006)
10/11/2006


Διαλέξεις για την κλοπή και καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου (Βερολίνο 26.10.2006)

Η λεηλασία μουσείων και η βεβήλωση εκκλησιαστικών μνημείων στις κατεχόμενες από τον τουρκικό στρατό περιοχές ήταν το αντικείμενο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην πρωτεύουσα της Γερμανίας το Βερολίνο. Η εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έκθεσης με θέμα «Καταναγκαστική φυγή – διωγμοί και προσφυγοποίηση στην Ευρώπη του 20ου αιώνα» στην οποία συμμετείχε και η Κύπρος.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Βερολίνο κ. Λεωνίδας Σ. Μαρκίδης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι τα έργα τέχνης και πολιτισμού που καταστρέφονται και πωλούνται ανά την υφήλιο, είναι κομμάτια από την ψυχή του λαού μας. Ο κ. Μαρκίδης αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου η οποία καταδικάζει την καταστροφή, ζητεί λήψη μέτρων για προστασία και συντήρηση των εκκλησιών και συνδέει την υπόθεση για πρώτη φορά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία, κατέληξε, οφείλει στο πλαίσιο της δικής της ενταξιακής πορείας, όχι μόνο να σεβαστεί την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και να τερματίσει το συντομότερο την κατοχή της Κύπρου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το πολιτιστικό γραφείο της Πρεσβείας της Κύπρου στο Βερολίνο, το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄ και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και περιλάμβανε την προβολή ταινίας μικρού μήκους για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε ο επιμελητής του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Μακαρίου Γ’, κ. Ιωάννης Ηλιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κυβέρνησης και της Εκκλησίας της Κύπρου για διάσωση και επαναπατρισμό των εκκλησιαστικών θησαυρών που κλάπηκαν από τα κατεχόμενα.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, καθηγητής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας για την καταστροφή της χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς στις τουρκοκρατούμενες περιοχές την οποία και τεκμηρίωσε με οπτικό υλικό συγκρίνοντας την κατάσταση των μνημείων πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 με την παρούσα κατάσταση.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη του Διπλωματικού Σώματος, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου στα πλαίσια της έκθεσης.
Διαδικτυακή Πλατφόρμα για εγγραφή Κυπρίων Πολιτών

Παράνομη εκμετάλλευση περιουσιών στα κατεχόμενα

Σημαντική ενημέρωση αναφορικά με επισκέψεις στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Δημοκρατίας

investment

ypex

government

pio