Κυπριακή Δημοκρατία
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο

Εκδηλώσεις


15 - 21.05.2006 «Κυπριακή Ανοιξη»
14/09/2006


15 - 21.05.2006 «Κυπριακή Ανοιξη», πολιτιστικές εκδηλώσεις για την Κύπρο στο Μόναχο.

Στις 15.05.2006 πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της σειράς εκδηλώσεων για την Κύπρο στο Μόναχο «Κυπριακή Ανοιξη», που διοργάνωσε τo πολιτιστικό γραφείο της Πρεσβείας της Κύπρου στο Βερολίνο.

Στα εγκαίνια απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρώτος Δημάρχος του Μονάχου, κ. Christian Ude και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, κ. Λεωνίδα Σ. Μαρκίδη οι οποίοι μαζί με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Πεύκιο Γεωργιάδη, έθεσαν τις εκδηλώσεις υπό την αιγίδα τους.

Ο Πρώτος Δήμαρχος του Μονάχου, κ. Christian Ude, μεταξύ άλλων συνεχάρη την Πρεσβεία για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης των εκδηλώσεων και για τη συμμετοχή Κύπριων καλλιτεχνών από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες της Κύπρου καθώς επίσης και Γερμανών καλλιτεχνών. Ο κ. Ude εξέφρασε επίσης την επιθυμία του για συνέχιση της πολιτιστικής «Κυπριακής Ανοιξης» στο Μόναχο, η οποία όπως τόνισε, πολύ έξυπνα με τον τίτλο αυτό, δεν περιορίζει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις σε μία μέρα ή μια εβδομάδα αλλά αφήνει ανοικτό το δρόμο για παρουσίαση της πολιτιστικής Κύπρου στο Μόναχο σε ευρύτερο πλαίσιο.

Η Μορφωτική Ακόλουθος, κ. Γιώργα Σολομώντος, σε ομιλία της, ευχαρίστησε το πολιτιστικό τμήμα του Δήμου του Μονάχου για την υποστήριξη των εκδηλώσεων για την Κύπρο, καθώς επίσης και όλους τους συντελεστές και καλλιτέχνες που βοήθησαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και επεξήγησε ότι η απόφαση για παρουσίαση της Κύπρου στο μεγαλύτερο γερμανικό κρατίδιο και σε μια τόσο σημαντική μητρόπολη, με πλούσια κουλτούρα και ιστορία, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για προβολή του πολιτισμού της Κύπρου στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου, κ. Νίκος Καρανίκης, μίλησε για την έκθεση φωτογραφίας «Κύπρος – Ανθρωποι και τρόπος ζωής», που από τον Ιούνιο του 2005 περιοδεύει στη Γερμανία, με έργα των καλλιτεχνών Ερατώ Καντούνας, Κωνσταντίνου Χαραλάμπους, Veysi Soyer και Βuket Ozatay της οποίας ακολούθως τελέσθηκαν τα εγκαίνια. Στο κοντσέρτο που ακολούθησε, η πιανίστρια Αθηνά Πουλλίδου εκτέλεσε με μεγάλη επιτυχία συνθέσεις του αείμνηστου Κύπριου συνθέτη Νικόλα Οικονόμου.

Οι εκδηλώσεις για την Κύπρο διήρκεσαν μέχρι και τις 21 Μαίου 2006 και πραγματοποιήθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Gasteig του Μονάχου, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και χαίρει ιδιαίτερης αναγνώρισης, καθώς επίσης και μεγάλης προσέλευσης κοινού.
Στην «Κυπριακή Ανοιξη» 2006 συμμετείχαν αξιόλογοι καλλιτέχνες, οι οποίο συνέθεσαν ένα μωσαϊκό της πολύπλευρης πολιτιστικής σκηνής του νησιού, και κατόρθωσαν να μεταδώσουν στο θεατή μια εικόνα του πολιτιστικού πλούτου της Κύπρου.

Στις εκδηλώσεις έλαβαν μέρος, η ομάδα της χορογράφου Αλεξάνδρας Waierstall, με την παράσταση χορού «Affect», η οποία αυτή τη στιγμή περιοδεύει με μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη.

Επίσης έλαβαν μέρος ο βιρτουόζος κιθαρίστας Ανδρέας Γεωργίου με την γερμανίδα καλλιτέχνη Sylvia Henze, με το project «Χρόνος».

Στην εκδήλωση „Ψηφιδωτό της κυπριακής λογοτεχνίας“ παρουσιάσθηκε το έργο τεσσάρων Κυπρίων λογοτεχνών, από διάφορες κοινότητες της Κύπρου: του Γιώργου Μολέσκη (ε/κ), του Φιγκρέτ Ντεμιράγκ (τ/κ), της Νόρας Νατζαριάν (Αρμένισσας) και του Ιωσήφ Ιωσηφίδη (Λατίνου).

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε διάλεξη για την κυπριακή δημοτική μουσική, με παραδείγματα, από τον Δρα. Πιερή Ζαρμά και ακολούθησε κοντσέρτο με κυπριακά και γερμανικά δημοτικά τραγούδια (διασκευή Brahms, ΄Αγι Ιωαννίδη κ.α.) με την Ευγενία Κάνθου, κλασσική κιθάρα και την σοπράνο, Ελένη Κάνθου.

Με πολύ μεγάλη επιτυχία προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους της Γιάννας Αμερικάνου «Της Ελένης οι ελιές» και η ταινία μεγάλου μήκους «Καλαμπούς» του Αδωνη Φλωρίδη.

Το θέατρο Μαριονετών Aristo-funny, του Μιχάλη Κακούρη, παρουσίασε την «Ομήρου Οδύσσεια» και το πρόγραμμα της «Κυπριακής Ανοιξης» έκλεισε με το γνωστό Κύπριο μουσικοσυνθέτης και κάτοικο Μονάχου, ΄Αρη Αριστοφάνους.
Διαδικτυακή Πλατφόρμα για εγγραφή Κυπρίων Πολιτών

Παράνομη εκμετάλλευση περιουσιών στα κατεχόμενα

Σημαντική ενημέρωση αναφορικά με επισκέψεις στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Δημοκρατίας

investment

ypex

government

pio